Skrivnost sluzi

Thumbnail

Sluz, ki izteka iz nožnice, in se je marsikatera ženska ustraši, misleč, da je pokazatelj vnetja ali kake druge nepravilnosti, je prenašalec sporočila o tem, kaj se dogaja v notranjosti telesa.

Katere vrste sluzi obstajajo?

Ženske, ki se morda malo bolj pozorno opazujejo, opazijo, da je včasih sluz lepljiva, spet drugič je spolzka in podobna surovemu jajčnemu beljaku. Moški si bodo lepljivo sluz lažje predstavljali, če pomislijo na kremo, ki se na prstih nabere kot ena kepica, spolzko sluz pa kot izcedek, ki kaplja iz nosu takrat, ko ste prehlajeni. Te različne vrste sluzi, ki izvirajo iz materničnega vratu, nam povejo, kdaj je ženska plodna in kdaj ne.

Kako »delujejo« različne vrste sluzi?

Lepljiva sluz se izloča iz materničnega vratu v neplodnih dneh ženskega menstrualnega cikla. Ta sluz deluje kot čep, ki zapre maternični vrat in prepreči semenčicam vstop v maternico. Ko semenčice vstopijo v nožnico, ne morejo preiti skozi čep in hitro umrejo v kislem okolju nožnice, pogosto v 1-2 urah.

Ko maternični vrat izloča spolzko sluz, se sestava sluzi spremeni, tako da dejansko ustvarja »poti« semenčicam, ki lahko potujejo do jajcevodov, kjer se srečajo z jajčecem. Ta sluz, ki se nahaja tudi zunaj nožnice, je razlog, zakaj lahko ženska zanosi tudi brez penetracije.

Žensko jajčece se sprosti samo enkrat v ciklusu (kar imenujemo ovulacija) in živi le dobrih 18 ur, medtem ko lahko semenčice v rodovitni sluzi preživijo tudi 3-5 dni, saj jih sluz prehranjuje in ščiti. Sluz je še dodatno odgovorna za filtriranje nezrelih in pomanjkljivih semenčic. Prisotnost te vrste sluz je najbolj pomemben znak, ki ženski sporoča, ali je plodna ali ne, saj brez prisotnosti te sluzi, semenčice ne morejo preživeti v notranjosti nožnice in ne morejo plavati do jajčeca.

Ko je ovulacija mimo in jajčece ni oplojeno, odmre, in sluznicae maternice, ki se je pripravljala za ugnezdenje oplojenega jajčeca, se razgradi in izloči 11-16 dni pozneje. To imenujemo menstruacija. V dneh med ovulacijo in menstruacijo, sluz postane zopet lepljiva.

Kaj vse to pomeni?

To preprosto pomeni, da nam lahko sluz pove, kdaj so plodni dnevi in kdaj ne, ter kdaj lahko spolni odnos pripelje do zanositve in kdaj ne.

Parom, ki bi želeli na ta način uravnavati načrtovanje družine, pa svetujemo, da se udeležijo tečaja naravnega načrtovanja družine, kjer se bodo naučili pravilnega ter zanesljivega določanja plodnih in neplodnih dni.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. Izboljšanje kakovosti sluzi

    Spoštovani,

    tudi midva se trudiva zanositi v drugo, pa ne uspe.
    Menstruacije so redne, merim temperaturo, ovulacija je kar natančna. Je pa sluzi bolj malo in morda je res v tem težava. Mogoče veste, če obstaja kakšen način kako izboljšati sluz?
    Hvala.

  2. Živjo, pomagat ti ne morem, imam pa podoben problem. Če želiš, da “stopiva v stik” mi na forumu pošlji ZS (imam enako ime).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja