Se po nepotrebnem mešate v odnos otroka z babico?

Vir: Shutterstock

Običajno veljajo tašče (in tasti) za tiste, ki se radi vtikajo v mlado družino, v njihove odnose, v njihov način življenja, v njihove prehranjevalne navade, urejenost bivališča, zlikanost oblačil, v vzgojo otrok in tako dalje in tako dalje …

Pa je res vedno tako in so res vedno samo tašče (in mame) tiste, ki se vtikajo v to, kar se jih pravzaprav ne tiče?

Mamice na okopih

Ne, niso vedno samo tašče in babice tiste. Prav tako pogosto je opaziti tudi mame, ki želijo na vsak način nadzirati vsak trenutek, ki ga stari starši in vnuki preživijo skupaj. Babici natančno predpišejo, kaj otrok lahko počne in česa ne sme, kaj sme jesti, kaj mora imeti oblečeno, kaj sme gledati in česa ne …

Morda mama to res dela z dobrimi nameni in iz skrbi, toda svojemu otroku s tem ne dela prav nobene koristi. Ravno nasprotno. Otroka oropa za bogato izkušnjo odnosa z babico (in dedkom), ki bo drugačen in mora biti drugačen, kot je odnos otroka z njo.

Ne pustimo, da naši predsodki otroka oropajo za bogate odnose in izkušnje, ki mu jih vi ne morete dati. Ljubiti se da na različne načine. Ni pravilen samo ta, ki ga imate vi za pravilnega.

Seveda govorimo o normalnih ljudeh na obeh straneh. Če so stari starši tako zelo slabi in nezanesljivi, da jih je treba ves čas nadzirati in se nad njimi pritoževati ter predstavljajo realno nevarnost za otroka, potem verjetno ni dobra ideja, da otroci sploh imajo odnose z njimi. Ali pa jih imajo izključno pod nadzorom.

Če pa gre za povprečne ljudi druge generacije, malce tečne, s par posebnostmi, in jim, kljub temu da vam gredo na živce, redno pripeljete otroka, ko rabite varstvo … potem jih za božjo voljo pustite pri miru in ne grenite teh odnosov zato, ker bo pojedel kak bombon preveč in ker bo slišal kako bolj sočno. To vse je življenje.

Ne pustimo, da naši predsodki otroka oropajo za bogate odnose in izkušnje, ki mu jih vi ne morete dati. Ljubiti se da na različne načine. Ni pravilen samo ta, ki ga imate vi za pravilnega.

Ljubezen prihaja na različne načine

V glavi imamo podobo neke idealne, skorajda pravljične babice. Ki ima ljubko hišo, vedno odprto za vse svoje, pravkar je iz krušne peči vzela kruh, odlični medenjaki so že na mizi, čisto zraven doma narejenih rezancev, ki se tam sušijo, da vam jih bo dala za s sabo. Otrokom bere pravljice, jih vodi na sprehode po gozdu, skupaj pobirajo jajčka iz kokošnjaka …

Haha, potem pa dobite babico, ki v Lidlu kupuje kile najcenejših sladkarij in z njimi krmi vaše otroke, ukvarjanje z njimi pa zanjo pomeni to, da jim prižge televizijo.

Ne nasedajte marketingu, opis zgoraj je le prototip – babice so takšne, kot so. Realne ženske s svojim življenjem, trpljenjem in veseljem, muhami in razvadami, dobrimi in slabimi lastnostmi … Morda tudi vi ne izpolnjujete vseh njenih pričakovanj, kakšna naj bi bila mati njenih vnukov in morda ima v nekaterih primerih celo prav.

Babice so takšne, kot so. Realne ženske s svojim življenjem, trpljenjem in veseljem, muhami in razvadami, dobrimi in slabimi lastnostmi … Morda tudi vi ne izpolnjujete vseh njenih pričakovanj.

Babice in dedki – drugačni, a dragoceni

Odnos z babico mora biti drugačen, kot je z vami. Otrok ne rabi še enega človeka, ki deluje natančno tako kot mama. To že ima in je najpomembnejši vzor v njegovem življenju. Babica ima samo nekaj odstotkov vpliva (če ste seveda vi dovolj dobra mama) in ti odstotki ne morejo pokvariti nič bistvenega. Lahko pa polepšajo in začinijo življenje vašega otroka, da bo veliko bolj barvito in okusno.

Morda je babica ali tašča res tečna, se meša vsepovsod, vam nikakor karakterno ne leži … Ampak je babica vašega otroka. In zanj bo narejena neprimerno večja škoda, če bo slišal svojo mamo, kako se pritožuje nad njegovo babico (in seveda obratno!), kot če bo pri babici pogledal tri Tačke na patrulji zapored in zraven v gatah z žlico jedel nutelo.

Tudi če vam tašča dejansko dela krivico, vas ne mara, vas daje v nič kot mamo, ženo, vseeno skušajte ta odnos ohraniti ločen in ne dovolite, da vaš odnos s taščo (ali lastno mamo) vpliva na odnos vašega otroka do nje.

Za otroka bo narejena neprimerno večja škoda, če bo slišal svojo mamo, kako se pritožuje nad njegovo babico (in seveda obratno!), kot če bo pri babici pogledal tri Tačke na patrulji zapored in zraven v gatah z žlico jedel nutelo.

Nadzor, ki ne koristi

Čez deset let bo vaš otrok jedel, kar bo sam hotel, družil se bo, s komer bo hotel in vaše mnenje bo vredno vedno manj … Kako dolgo mislite, da boste lahko nadzirali te stvari pri otrocih? Zelo malo časa in če to berete kot mamica, se vam ta čas že močno izteka, dragocena leta, ko je imel kot majhen otroček odprto srce in bi lahko stkal odnose in spomine z babico in dedkom, pa bodo za vedno izgubljena zaradi malenkosti in dokazovanja lastnega prav.

To, da sta bila vaša mama in oče (ali tašča in tast) slaba starša, ne pomeni, da bosta tudi slaba babica in dedek. Tukaj je točka, ko morate zavestno prestopiti svoje strahove in komplekse in izpustiti tisti ščit, ki vam je nekoč pomagal preživeti, ter pustiti otroku, da si sam splete svoje odnose.

Druga in morda zadnja priložnost 

Morda je to zadnja priložnost za stare starše, da odprejo svoje srce, da nekoga nesebično vzljubijo, in zadnja priložnost, da nekaj zastavijo, kot je treba. Zelo verjetno ljubezni ne izkazujejo na enak način kot vi, ampak to ni bistveno.

Morda bo ravno ta nerodna babica izravnala, kjer vi krivite, in bo otroku dala, česar mu vi ne morete. Vzravnajte se in pustite ideale idealistom ter vzemite od življenja, kar vam ponuja.

Kot je v svoji prelepi pesmi zapisala Neža Maurer, je otrok tisti, ki ga življenje posluša. Ne vzemimo tem ljudem, ki so jim srca v gonji za lažmi tega sveta morda olesenela, te priložnosti. Če je v njih še kaj življenja, bodo vaši otroci s svojimi malimi prstki, ki nerodno pokušajo postaviti koščke sestavljanke na pravo mesto, kot za šalo odstranili desetletja staro skorjo z njihovega srca.

In če se vaš razum upre, da vaš otrok že ne bo neka čustvena igračka za tiste, ki so zafurali svoje življenje in odnose, ne bodite nekritični do sebe in svoje vzgoje. Niste objektivni. Spomnite se svojih staršev, zelo verjetno se je tudi njim zdelo, da super vzgajajo. Svet se ne vrti črno-belo in tudi odnosi niso takšni.

Morda bo ravno ta nerodna babica izravnala, kjer vi krivite, in bo otroku dala, česar mu vi ne morete. Vzravnajte se in pustite ideale idealistom ter vzemite od življenja, kar vam ponuja. Če je to tečna, čudaška ali prepametna babica, tudi prav!

Veliko odličnih idej za bogato preživljanje skupnega časa starih staršev in vnukov najdete v knjigi Vrtec pri stari mami.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. To sem sama občutila . Unuki so zrasli, so polnoletni, pa so še vedno pod vplivom mame. Žalostno je , da je s svojim obnašanjem in besedami odpodila tudi vse njihove vrstnike, ostal je samo računalnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja