S prvimi koraki naberejo 4,2 kilometra dnevno

Vir: Shutterstock

Si lahko predstavljate, da vaš malček, ki se šele uči hoje, pri svojem raziskovanju sveta nabere kar 4,2 kilometra dnevno?

Ko boste prebrali spodnjo statistiko, vam bo gotovo jasno, zakaj so malčki včasih tako utrujeni zakaj tako nujno potrebujejo svoj popoldanski spanec. Pa tudi, zakaj so morda njihove nožice včasih res utrujene in si tako želijo v vaše naročje.

Raziskovalce z newyorške univerze so pod drobnogled vzeli 130 malčkov med 12. in 19. mesecem in opazovali njihovo gibanje. Nekateri od teh so se še plazili, drugi so delali prve korake, tretji pa so že spretno hodili.

Malčki, ki so že shodili, so v uri naredili povprečno 2.368 korakov in s tem prehodili 0,7 kilometra.

Tudi padcev ni manjkalo – rekorder je na zadnjo plat padel kar 69-krat v eni uri, povprečno pa je bilo padcev 17 v eni uri.

Malčki, ki so že shodili, so v uri naredili povprečno 2.368 korakov in s tem prehodili 0,7 kilometra.

Na podlagi teh opažanj so raziskovalci izračunali, da povprečen malček, ki je aktiven polovico svojega budnega časa, v enem dnevu nabere 4,2 kilometra in naredi 14.208 korakov.

Dr. Karen Adolph, specialistka za zgodnje učenje otrok, pa pravi, da se število korak morda zdi veliko, vendar da tudi dosežki otrok na drugih področjih niso dosti manj osupljivi: do drugega meseca starosti dojenčki naredijo že več kot 2,5 milijonov premikov oči, dober mesec kasneje številka znaša že 3 do 6 milijonov; majhni otroci v povprečju v eni uri slišijo 2.250 besed, kar v prvih treh letih znese 30 milijonov.

Adolphova še pojasnjuje, od kod malčkom takšna motivacija za vztrajno učenje hoje kljub številnim padcem: »Motivacija za hojo je velika, ker se s hojo lahko veliko hitreje premaknejo veliko dlje kot pa s plazenjem.« In kaj je lahko za radovednega malčka, ki neutrudno raziskuje svet, lepšega?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja