Prilika o izgubljenem sinu pri nas doma

Foto: Shutterstock

Do mene je z vprašanjem pritekel osemletni sin: “Mami, a tebi se zdi to fer, kar je naredil oče? Meni se zdi čisto mimo. Kako je lahko naredil pojedino mlajšemu sinu, ki je vse naredil narobe?!” Želim preveriti njegov pogled na vse skupaj in rečem: “Zakaj se ti ne zdi pravično? To je njegov sin, seveda ga ima rad in ga sprejme.” “Jah, to že nekako razumem,” reče, “ampak najbolj nepravično je vse skupaj do starejšega sina. Njemu nikoli, ampak res nikoli ni naredil gostije!”

Čakala sem, kdaj bo prišla na vrsto. Nekako sem kar vedela, da bo. V zadnjem času smo večkrat tako ali drugače prišli do tega, da smo jo prebirali. Priliko o izgubljenem sinu, namreč. Saj jo poznate, tisto čudovito priliko, ko oče sina kljub vsem njegovim napakam sprejme odprtih rok.

Ljubljen kljub vsemu

Prilika je čudovita, a kdaj pa kdaj še nam odraslim nerazumljiva. Takšna ljubezen očeta! Je to sploh mogoče?

Poglej, prav ta brat je upanje za vse nas, tudi zame in zate – četudi narediva kaj narobe, naju bo Bog ljubil.Razmišljam, kako bi mu lahko razložila nerazložljivo Božjo logiko, ki je »skregana« z vsemi pravili našega sveta. In začnem: “Si lahko predstavljaš, da bi jaz vzela vse tvoje prihranke, vse, kar imaš, in šla v trgovino ter si kupila do zadnjega centa sladkarij? Me potem ti ne bi imel več rad? Bi mi lahko oprostil kaj takega?”

Vem, da mu prihranki pomenijo ogromno. Tistih nekaj evrov zbira že precej let. Nekaj časa me gleda, potem pa reče: “Ja, seveda bi ti oprostil, saj si moja mami. Ampak ne misli, da bi ti za to pripravil še zabavo!”

Vidim, da tako ne bova prišla prav daleč. Vem, da smo ljudje prepogosto okuženi z logiko daj-dam. Kako močno se je moral tega zavedati Bog, da nam je po prilikah pomagal sprejeti njegovo zastonjsko ljubezen.

Težko razumljiva ljubezen

Odločim se za drugo pot: “Veš, čeprav bi morda želel vedno vse razumeti, to ni mogoče. Veš, da te imam zelo zelo rada, ampak Bog, On te ima še mnogo raje. Takšne ljubezni si človek, niti jaz, niti ati, ne more predstavljati. Lahko samo sprejmemo to veliko ljubezen, ki jo Bog podarja čisto zastonj. Ob tem pa nas vabi, da se skušamo po njej zgledovati. Poglej, prav ta brat je upanje za vse nas, tudi zame in zate – četudi narediva kaj narobe, naju bo Bog ljubil. Se ti to ne zdi čudovito?”

Močno ga stisnem. Ne vem, če mu je odgovor zadostoval, najbrž bo prej ali slej iskal še naprej. Hvala Bogu, da išče. Prosim svetega Duha, da bo v iskanju z njim. Ker čeprav morda ne bo mogel dojeti odgovora s svojim razumom, vem, da ga bo prej ali slej začutil v srcu. Saj se Gospod daje spoznati tem, ki ga iščejo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja