Prijeten način, kako otroka naučiti samorefleksije

Thumbnail

Bi radi otroka naučili, kako prepoznati svoj notranji svet, talente in sposobnosti? Kako ozavestiti svet okoli sebe in prepoznati vsakodnevne prioritete? Deluje kot velika znanost. A v resnici lahko otroka spodbujamo že kot zelo majhnega.

Seveda za to obstaja mnogo načinov. Kot mama nisem želela, da bi moji otroci – vsi stari pod osem let – to doživljali na prisilen ali zoprn način. Pa vendar si želim, da bi prepoznali, kaj je bolj pomembno in kaj manj, da bi vsak dan vsaj za hip razmislili, kje so se izvrstno odrezali in kje bi se lahko izboljšali.

Hvala – oprosti –  prosim

Zato smo v naši družini uvedli HOP: hvala – oprosti –  prosim. Vsak večer med molitvijo, ko se vsi zberemo skupaj, vsak na tiho premisli o svojem dnevu in se zahvali za lepe stvari, se opraviči za tiste, ki jih ni storil prav, ter Boga prosi za tisto, kar želi.

Seveda to ni velika znanost. Niti ni čisto prava samorefleksija. Vendar pa je za otroka ogromen korak k ozaveščanju, da vsako njegovo dejanje vpliva na svet okrog njega. Seveda imamo kdaj pa kdaj »ponavljanke«, ko vsi otroci povedo isto stvar, včasih pa sem tudi prav presenečena, ko se na primer petletni fant iskreno opraviči, da je zjutraj sestrici namenoma na skrivaj vzel igračo, ali pa se štiriletnica opraviči, ker se je zlagala. Včasih odkrijemo nekaj, česar niti nismo vedeli. Vedno pa ob tem spoznavamo sebe in svoje bližnje.

S prepoznavanjem sebe se otroku okrepi samopodoba

Včasih smo bolj »učinkoviti«, včasih manj, vendar kljub vsemu vsak dan otroke spodbujava, da ozavestijo svoja ravnanja. Prepoznati svoje napake in svoje močne plati je včasih težko že odraslim, kaj šele otrokom. Vendar če začnemo od malega, to postane del vsakdana.

Izrednega pomena za zdravo in harmonično bivanje v družbi je, da prepoznamo, kako naša ravnanja vplivajo na nas in na ljudi okoli nas. Spodbujajmo razmišljanje otroka ter mu že v zgodnjih letih okrepimo samozavest in pozitivno samopodobo. 

Foto: permiekids.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.