Preživela splav, danes pa sama mamica čudoviti hčerki

Thumbnail

Občasno, čeprav redko, se zgodi, da splav spodleti in otrok preživi. Ena izmed takšnih čudežnih otrok je Melissa Ohden, ki je danes sama mamica 5 letni hčerki.

Danes petletna Olivia zaradi splava skoraj ni dobila priložnosti za življenje. A ne zaradi svojega splava, temveč ker je bila skoraj splavljena njena mama Melissa Ohden. Splav s solno raztopino v 24. tednu nosečnosti je spodletel in Melissa se je rodila zdrava, čeprav prezgodaj.

Čustva sramu, krivde in zadrege

Po rojstvu je bila Melissa oddana v posvojitev, toda za točne okoliščine svojega rojstva oz. splava je izvedela šele kot najstnica. Spoznanje boleče resnice ji je po njenih besedah spremenilo življenje.

Ena odločitev, en sam trenutek ima lahko tako poguben vpliv na tako veliko ljudi, na mrtve in na žive, na rojene in na tiste, ki šele bodo spočeti.

Ni bilo lahko. Ko je izvedela za splav, se je morala spopasti s čustvi sramu, krivde in zadrege. Po drugi strani se je čutila preplavljeno s čustvom hvaležnosti, da je bila rešena pred gotovo smrtjo. Proces celjenja notranjih ran je trajal več let. Svojo izkušnjo je s širšo javnostjo prvič delila leta 2007, s svojo zgodbo pa želi biti danes glas milijonov nemih splavljenih otrok, kakršna je skoraj postala tudi sama.

»To je moja poklicanost,« pove Melissa. »To sem jaz; in niti ene stvari ne bi spremenila.«

Ko je leta 2008 v isti porodnišnici, kjer je bila sama skoraj splavljena, rodila hčerko Olivio, je imela občutek, da je njeno življenje naredilo polni krog. A proces čustvenega okrevanja ni bil brez preizkušenj.

Iskanje biološke družine

Soočenju z resnico je sledilo desetletje dolgo iskanje njene biološke družine. Leta 2007 je končno izvedela, kje živi njen biološki oče, a je le-ta leto kasneje umrl, ne da bi se srečala iz oči v oči. Njena pisma je nato našla njegova družina, za katero je bila novica o Melissi popolno presenečenje. Kljub temu so se odločili, da z njo vzpostavijo stik.

Melissa tako danes pozna svojega dedka po očetovi strani in prateto, ki jo tudi redno obiskuje. S svojo babico je govorila po telefonu in z ženo svojega očeta po elektronski pošti. Ostali člani očetove družine se z resnico o Melissinem življenju še niso uspeli soočiti, a Melissa upa, da jih bo sčasoma vse spoznala. Še posebej si želi spoznati svojo mlajšo polsestro. Z biološko materjo še ni uspela navezati stika, dopisovala pa si je z njenimi starši.

»Ena odločitev, en sam trenutek ima lahko tako poguben vpliv na tako veliko ljudi, na mrtve in na žive, na rojene in na tiste, ki šele bodo spočeti,« je temeljno Melissino sporočilo.

Danes mlada mamica posveča veliko svojega časa razkrivanju resničnih posledic splava in njegove vpliva – ne le na matere in otroke, ampak tudi na očete, stare starše, tete in strice, brate in sestre, bratrance in sestrične, prijatelje in skupnosti.

Danes je dan molitve za nerojeno življenje

28. december je v Sloveniji posvečen molitvi za vse žrtve splava.

Današnji dan, 28. december, je v Sloveniji na poseben način posvečen žrtvam splava – tako otrokom kot njihovim družinam. Katoliška cerkev je namreč ta dan izbrala za Narodni dan molitve za nerojeno življenje. Zakaj se mu ne bi pridružili?

Po svetu zaradi splava vsak dan izgubi življenje na desettisoče otrok. Melissina zgodba nam na ganljiv način odkriva, da žrtve niso le oni, temveč tudi njihovi starši, širša družina in okolica. Vsi ti potrebujejo našo molitev, pa tudi konkretno pomoč.

Več o Melissi Ohden: melissaohden.com