Predsednik Pahor se je poklonil štirim izjemnim mamicam

Thumbnail

Poslanstvo vsake mame je edinstveno. Nekatere mame pa so ne le edinstvene, ampak »so v navdih, pogumne in plemenite,« kakor je povedal predsednik države Borut Pahor na posebnem sprejemu ob letošnjem materinskem dnevu.

Predsednik Pahor je ob letošnjem prazniku mater podelil “Jabolko navdiha” štirim prav posebnim mamicam: mamicam otrok s posebnimi potrebami. S podelitvijo Jabolk navdiha se je danes, dan pred praznikom, poklonil Andreji Pader, Gaii Asti, Petri Greiner in Spomenki Valušnik.

Vsaka od njih je »posebna mama«, saj z veliko predanostjo in ljubeznijo skrbi za »posebnega otroka«, hkrati pa se je zaradi svoje osebne izkušnje tudi družbeno angažirala. Vsaka od nagrajenk je namreč ustanoviteljica svojega zavoda oz. društva, ki pomaga staršem in osvešča okolico o različnih oblikah »posebnih potreb«.

 

Andreja Pader je mamica 17-letnega Filipa, ki je slep, poleg tega ima cerebralno paralizo in eno od oblik avtizma. V skrbi za sinovo prihodnost, ko nje ne bo več, je začela s pobudo Drugi dom. Projekt je mišljen kot pravi »dom«, nekakšna nadomestna družina, kjer bodo v družinskem ozračju lahko bivali mladi odrasli s posebnimi potrebami.

Gaia Asta je mamica dečka z Downovim sindromom in ustanoviteljica centra Planet 47, ki se zavzema za pravice ljudi z Downovim sindromom in organizira številne delavnice. Gaia pravi: »Nagnjeni smo k temu, da rečemo “ubogi otrok” in potem poskrbimo, da je zavit v vato, damo mu vse, kar je možno, vendar ga s tem nekako iztrgamo iz življenja in mu onemogočamo dragocene izkušnje.«

Hči Petre Greiner ima genetsko okvaro trisomija 13, kar je bil povod za ustanovitev Zavoda 13, ki osvešča javnost in pomaga staršem otrok s posebnimi potrebami. Med podelitvijo je Petra povedala: »Po porodu se mi je zdelo, da sem prva rodila posebnega otroka, ker jih enostavno nikjer ne vidimo. Spraševala sem se: Kje so?! Kam naj se obrnem?«

Spomenka Valušnik pa je mama Naje, deklice s hudo obliko cerebralne paralize, in ustanoviteljica društva za pomoč otrokom s cerebralno paralizo Vesele nogice.

Nagrajenke so priznanja prejele »v imenu vseh mamic s posebnimi otroki«. Otrok, ki so kljub nepopolnosti popolni.

Foto: STA