Poteza podjetja, ki v času menstruacije ženskam omogoča dopust

menstruacija_dopust

Nekatere ženske v času menstruacije doživljajo močno bolečino, ki vpliva tudi na njihovo sposobnost opravljanja vsakodnevnih dejavnosti. Mnogim tako boleče menstruacije pomagajo prebroditi le protibolečinske tablete. A to ni edina možnost. Indijsko podjetje Zomato, ki se ukvarja z dostavo hrane, je eno redkih podjetij na svetu, ki je (v začetku avgusta) sprejelo odločitev, da bo svojim uslužbenkam čas menstruacije olajšalo z možnostjo 10-dnevnega menstrualnega dopusta v letu.

Želijo si kulture zaupanja, resnice in sprejemanja

“Na prošnjo za tovrsten dopust ne bi smela biti vezana nobena sramota ali stigma,” je v izjavi za javnost zapisal izvršni direktor podjetja Deepinder Goyal. S takšno potezo želijo v podjetju podpreti ženske, ki se soočajo z bolečimi menstrualnimi krči in zgraditi kulturo zaupanja, resnice in sprejemanja.

“Zomato razume, da se moški in ženske rojevajo z različnimi biološkimi resničnostmi. Naša naloga je zagotoviti prostor za biološke potrebe, hkrati pa ne spuščati meril za kakovost našega dela in vpliva, ki ga ustvarjamo,” je Goyal zapisal v izjavi za javnost.

Polovica vseh žensk se sooča z bolečimi menstruacijami

Po podatkih ameriške šole porodničarjev in ginekologov ima polovica vseh žensk, ki imajo menstruacijo, tudi dismenorejo – ginekološko motnjo bolečih menstruacij. Nekatere ženske bolečino Kljub dejstvu, da ima menstruacijo pol sveta, je stigma zaradi nje marsikje še vedno pogosta.občutijo le zaradi menstruacije, druge tudi zaradi drugih stanj, kot so endometrioza, fibroidi in adenomioza. Bolečine ob tem lahko zajamejo spodnji del trebuha, spodnji del hrbta, možni pa so tudi driska in glavoboli.

Kljub dejstvu, da ima menstruacijo pol sveta, je stigma zaradi nje marsikje še vedno pogosta. Nedavna raziskava organizacije Plan International UK je pokazala, da dve tretjini žensk svojim sorodnikom ali prijateljem moškega spola nikoli ne bi omenilo, da imajo menstruacijo. V Indiji, kjer podjetje deluje, je tovrstna stigma še večji problem kot na Zahodu, kjer ta prav tako ni odsotna. Številne mlade ženske se o menstruaciji ne morejo pogovarjati s svojimi materami, mnoge se v času močnih bolečih menstruacij izgovorijo, da so bolne. V namen odpravljanja stigme, je organizacija Plan International UK predstavila tudi emoji v obliki kapljice krvi, ki naj bi pomagal odpravljati stigmo, povezano z menstruacijo.

K manj bolečim menstruacijam lahko močno pripomore vsaka ženska sama

Koncept menstrualnega dopusta sicer izhaja iz začetka 20. stoletja, kjer so ga uveli ponekod v Indiji in na Japonskem. V 21. stoletju so tovrstne prakse prevzele tudi nekatere velike korporacije, kot sta na primer Nike in Toyota.

K manj bolečim menstruacijam sicer lahko močno pripomore vsaka ženska sama. Pri tem so ključni zdravo prehranjevanje, redno gibanje, dovolj počitka, pitje zadostne količine vode in čim manj stresno življenje. Ob bolečih menstruacijah pa pomaga gretje z grelnimi blaznicami ali termoforjem, uživanje kalcija in magnezija (najbolje s prehrano), nekateri čaji (npr. ingverjev, kamilični, čaj plahtice, čaj malinovih listov …). V primeru zelo močnih menstrualnih krčev obvezno obiščite tudi zdravnika oz. ginekologa.

Foto: Storyblocks

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja