Poroka z napačno osebo

Thumbnail

Slepa ljubezen ni način, kako si izberete zakonca. Da bo vaša izbira prava in si ne boste kasneje očitali napake, široko odprite oči in imejte v mislih naslednje:

Izbrali ste napačno osebo, ker ste pričakovali, da se bo po poroki spremenila. Klasična napaka. Zlato pravilo je, da če niste zadovoljni z osebo, kakršna je sedaj, se nikar ne poročite z njo. Torej ko gre za karakter, duhovnost, osebno higieno, komunikacijske spretnosti in osebne navade izbranke (izbranca), se prepričajte, da lahko živite s tem brez spreminjanja. 

Izbrali ste napačno osebo, ker ste se bolj osredotočili na kemijo kot na značaj. Kemija zaneti ogenj, dober značaj pa ga ohranja pri gorenju. Ne osredotočite se le na privlačnost, pač pa dajte prednost značaju. Vsekakor preverite naslednje 4 lastnosti: Ponižnost: Ali oseba meni, da je “delati pravo stvar” bolj pomembno kot osebno udobje? Prijaznost: Ali je tej osebi v veselje biti prijazen do drugih? Kako se obnaša do ljudi, s katerimi ni v osebnih odnosih? Kako gleda na dobrodelnost in prostovoljstvo? Odgovornost: Ali se na osebo lahko zanesem, da bo naredila tisto, kar je obljubila? Sreča: Ali se ima ta oseba rada? Ali uživa življenje? Je čustveno stabilna?
Vprašajte se: Ali želim biti bolj podoben tej osebi? Želim imeti z njo otroke? Bi si želel, da imajo moji otroci enake lastnosti? 

Izbrali ste napačno osebo, ker moški ne razumejo, kaj ženske najbolj potrebujejo. Moški in ženske imajo edinstvene čustvene potrebe in pogosteje je moški tisti, ki tega ne razume. Edinstvena potreba ženske je biti ljubljena – občutek, da je najpomembnejša oseba v življenju svojega moža. 

Izbrali ste napačno osebo, ker si ne delita istih življenjskih ciljev in prioritet. Obstajajo trije osnovni načini, kako se povežemo z drugo osebo:
1. Kemija in povezanost
2. Skupni interesi
3. Skupni življenjski cilji
Po poroki bosta bodisi rasla skupaj ali narazen. Da bi se izognili življenju eden mimo drugega, morate že takrat, ko ste samski, ugotoviti, za kaj živite, in nato najti nekoga, ki je prišel do istega zaključka kot vi. 

Izbrali ste napačno osebo, ker ste se prehitro intimno zbližali.  Intimnost pred poročno zaobljubo je lahko velika težava, saj pogosto zamegli um, kar onemogoča pravilne in dobre odločitve. Če sta intelektualno in čustveno združljiva, se vama ni treba bati, da bi bil problem v telesni kompatibilnosti. 

Izbrali ste napačno osebo, ker niste imeli globlje čustvene vezi z njo.  Vprašajte se: Ali spoštujem in občudujem to osebo? Ali ji zaupam? Se lahko zanesem nanjo?

Izbrali ste napačno osebo, ker ste izbrali nekoga, ob katerem se ne počutite čustveno varno. Vprašajte se: Ali se počutim mirno in sproščeno s to osebo? Sem pred njo lahko res jaz? Ali lahko v celoti izrazim sam sebe in s to osebo? Se ob njej počutim dobro? Prepričajte se, da se ob osebi, s katero se nameravate poročiti, počutite resnično dobro.
Se je bojite na kakršen koli način? Če se bojite odkrito izraziti svoje občutke in mnenja, je tu problem v odnosu. 
 K občutku varnosti sodi tudi občutek, da vas oseba ne želi nadzorovati. Pozorni bodite, ali vas ta oseba neprestano poskuša spreminjati. Obstaja velika razlika med “nadzorovati” in “predlagati”. Predlog nastane v vašo korist, nadzor pa v korist drugega.

Izbrali ste napačno osebo, ker niste vedeli vsega. Vse, kar vas v odnosu moti, morate razčistiti. S pogovorom o neprijetnih stvareh lahko ocenite, kako dobro sta se sposobna pogovoriti, pogajati in delati skupaj. Težavam se nikakor ne bosta mogla izogniti in že sedaj morata vedeti, ali sta jih sposobna reševati skupaj.
Naj vas ne bo strah povedati, kaj vas muči. To je tudi način, da preizkusite, kako ranljivi ste lahko s to osebo. Če ne morete biti ranljivi, potem ne morete biti intimni. 

Izbrali ste napačno osebo, ker ste stopili v razmerje zato, da bi zbežali od osebnih problemov in žalosti.  Če ste nezadovoljni in samski, boste verjetno nezadovoljni tudi, ko boste poročeni. Poroka ne reši osebnih, psihičnih in čustvenih težav. Če že, jih kvečjemu še zaostri. Če niste zadovoljni s svojim življenjem, prevzemite odgovornost, da to spremenite, še ko ste samski. Počutili se boste bolje, pa tudi bodoči zakonec vam bo hvaležen. 

10 Izbrali ste napačno osebo, ki je še čustveno odvisna od nekoga. Klasičen primer tega je oseba, ki se ni ločila od staršev. Lahko pa gre tudi za odvisnost od stvari, kot so npr. delo, droge, internet, hobiji, šport ali denar. Bodite pozorni, da ste tako vi kot partner brez odvisnosti. Oseba, ki je ujeta v trikotniku, ne more biti v celoti čustveno na voljo vam. Vi ne boste njena prioriteta. 

 

vir: aish.com

Komentarji

  1. Spoštovana Maja!
    Z velikim zanimanjem sem brala vaš članek. Še kako se strinjam z vsem kar ste napisala. Sem v zakonu že 25 let in res lahko potrdim kako res je vse to kar ste napisala. Ko sem jaz razmišljala kakšen naj bi bil mož sem imela na prvem mestu – da bo veren; na drugem – da ne bo zasvojen z alkoholom (imela sem slabo izkušnjo od doma). Prepričana sem, ker sem veliko molila v ta namen mi je z božjo pomočjo to tudi uspelo. Da pa ni bilo vse tako rožnato, sva bila oba z možem preveč navezana na svoje starše. To je bila zelo velika težava. Če se ne bi toliko pogovarjala in skušala razumeti drug drugege bi najin zakon propadel!
    Hvala Bogu nama je uspelo prebroditi to zasvojenost! Ni pa bilo lahko!

    Vendar za uspešen in srečen zakon se je treba truditi, se splača! Ko otroci gredo od doma je tako lepo živeti z ljubečim možem. Zato je treba odnos negovati, pa naj pride kar koli. Imela sva zakonsko geslo: SKUPAJ NAMA BO USPELO!!!!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja