Popoln oče?

Thumbnail

Upam si trditi, da ob dveh malih pikicah, ki kar prehitevata moje sposobnosti dojemanja minevanja časa, nekaj že vem o očetovstvu. Poudarjam »nekaj«. To je res vseživljenjsko učenje.

Samo ko hčerkama posvetim svoj čas, imamo možnost spoznavati drug drugega, opazovati se pri delu in pri zabavi, se poslušati in pogovarjati.

Resnici na ljubo je biti oče, vsaj zame, naporna šola. In, ko se s trudom in ponosom naučim nekaj novega, sem ponavadi takoj postavljen pred nov izziv. Najprej sem se veliko ukvarjal s tem, kako pomembna je moja prisotnost, torej čas s hčerama. Ugotovil sem, da je ni dragocenejše stvari na svetu, ki bi jima jo lahko podaril, kot ravno moj čas z njima. Samo ko sem z njima, imamo možnost spoznavati drug drugega, opazovati se pri delu in pri zabavi, se poslušati in pogovarjati. Samo v našem skupnem času lahko izvem, kaj naša mlajša najraje je in česa res ne mara, katero besedo je na novo osvojila in ali je pri kopanju aktualna račka, ribica ali lončki, s katerimi preliva vodo.

In me je učenje pripeljalo do izziva, koliko moje pristnosti naj bo v tej prisotnosti (zanimivo, da se prva skriva v drugi – ste kdaj to opazili?). Moje zato, ker otroci so tako ali tako čisto naravno stoodstotno pristni, se jim ni treba truditi za to. In sem se naučil: ko smo skupaj, smo nepremagljivi, lahko sestavljamo vse mogoče iz kock, pojemo in igramo, lahko sadimo, zalivamo in urejamo rože, okopavamo vrt, raziskujemo naravo v naši okolici ali pa se preprosto vozimo s kolesom, skrivamo in lovimo. Ampak samo, če sem z njima pristen. Če sem samo s telesom tam, sicer pa popolnoma drugje, mučim sebe in njiju. In to mi tudi povesta. Ponavadi jima uspe, da me prikličeta, kadar ne, pa je to škoda zame.

Ob svoji ženi lahko kot oče preverjam moja ravnanja, se z njo pogovarjam, delim strahove in ideje, najina ljubezen pa vso družino bogati.

Kaj pa žena, je tudi moj odnos do nje pomemben za hčerki? Hja, naslednja lekcija. Mogoče bi ta odstavek moral biti na začetku. Da se učim in da zmorem biti oče, nujno potrebujem svojo ženo. Brez nje ne gre. Ob njej lahko preverjam moja ravnanja, se z njo pogovarjam, delim strahove in ideje, najina ljubezen pa vso družino bogati. Ko nisva ravno na isti valovni dolžini, lahko opazim vznemirjenost hčera, njune vprašujoče poglede, starejša tudi sprašuje, zakaj si (bil) jezen, kaj si rekel in čemu si tako ravnal. Kako lepo je potem, ko vidita, da so različna mnenja in jeza tudi v partnerskem odnosu žene in moža, njune matere in očeta nekaj normalnega in da se to da čisto normalno rešiti in iti naprej. Česa sem se torej naučil? Otroci »pijejo življenje« iz partnerskega odnosa svojih staršev. Kakšno spoznanje. In odgovornost!

                            

Posebej bi poudaril, kako čutim in s ponosom sprejemam svoje očetovsko poslanstvo hčerama predstaviti Boga, jima pomagati odkrivati duhovnost kot neločljiv del celostnega razvoja osebnosti. Obe (tri in pol ter ena in pol) me vseskozi pozitivno presenečata in kažeta, kako globoko dojemljiv je lahko otrok za Boga, kako čuti pristnost našega odnosa do Boga in do Cerkve. Veliko se pogovarjamo o veri, pojemo duhovne pesmi, skupaj obiskujemo nedeljske maše, če je le mogoče, gremo tudi na romanje. Molitev se nam ni treba učiti, hčeri jih namreč naravno posrkata in starejša zelo lepo moli, mlajša pa tudi spodbuja k molitvi s petjem predvsem pred in med jedjo. In rastemo tudi duhovno.

Rešitev: v polnosti sem oče

Biti »v polnosti oče« je prostor mojega služenja in moje izpolnitve kot moški, mož in oče.

Sem torej popoln oče? Zanju sem. In to je najvažnejše. Zame pa je važno to, da se trudim v vsem, kar je zgoraj napisano in še v vsem drugem. Prijatelj mi je nekoč, ko sem mu v svojem besednjaku povedal, da sem tisti dan »varuška« svojima hčerama, opomnil, da nikakor ne. Rekel mi je, da sem »v polnosti oče«. Veliko razmišljam o tem. In spoznal sem, da je to to. Tukaj je prostor mojega služenja in moje izpolnitve kot moški, mož in oče.

Očetovstvo bo osrednja tema letošnje okrogle mize na Festivalu družin. Vabljeni, da jo obiščete to nedeljo, 16. junija, ob 13. uri na Rogli, ko bomo tudi obeleževali mednarodni dan očetov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja