5 stvari, ki jih lahko očetje počnemo z otroki

Vir: Shutterstock

Za mnoge družine se začenja nekaj počitniških dni. Za očete, ki imamo velikokrat podaljšane urnike dela, je to priložnost, da izrabimo čas, da smo z otroki. Nekatere stvari otroci še posebej radi počnejo prav z nami, očeti …

1. Kontaktne aktivnosti oziroma »ravsanje«

Kot oče sem pričakoval, da bo to predvsem potreba našega fanta. Pa dekleti nič ne zaostajata. Kako se razživimo na preprogi v dnevnem prostoru, ko se žgečkamo, ravsamo ali ko plezajo po meni!

Ena naših najljubših aktivnosti je »hoja po stropu«. Pri plezanju otroke zagrabim za stegna, jih z občutkom obrnem in s podplati postavim na strop. Nato jim pomagam hoditi po stropu. Priporočam očetom, da dobro ocenite svoje zmogljivosti oziroma težo svojih otrok :). Jaz z našo prvorojenko kmalu ne bom več mogel te aktivnosti …

2. Delo na vrtu in urejanje okolice hiše

Pomlad je že v polnem teku. Oblecite se in ne glede na vreme pojdite pogledat, katere cvetlice ta čas poganjajo iz zemlje okoli vašega domovanja. Trobentice, zvončki in žafran so že davno odcveteli. Morda kje najdete še kakšno narciso, gotov pa še tulipane. Lepo cvetijo tudi šmarnice. Sadno drevje počasi odcveta. Nešteto priložnosti za opazovanje in učenje.

Če imate zelenjavni vrt, ga lahko skupaj urejate. Otroci mi zelo radi pomagajo pri grabljenju prekopanega vrta in predvsem pri setvi različnih semen. To je lahko podlaga za opazovanje poteka rasti in uživanja v sadovih skozi vso sezono.

Če imate okoli doma trato, jo lahko v teh dneh skupaj pokosite in pograbite. Tudi pri zlaganju vej sadnega drevja, ki ga boste obrezali, bodo otroci zelo radi sodelovali. Po mojih izkušnjah fant tudi rad pometa dvorišče. Vsaka pomoč je dobrodošla!

3. Kurjenje ognja

V različnih oblikah in na različnih krajih. Najini otroci imajo zelo radi, da zakurimo v majhnem sadovnjaku ob hiši in v žerjavici pečemo jabolka. Poskusite lahko tudi s krompirjem, hrenovkami ali –po skavtsko –  s twistom (v osnovno kvašeno testo zavita hrenovka). Oče seveda poskrbi za požarno varnost.

Če imate centralno ogrevanje na drva ali pa kamin v dnevni sobi, so predvsem fantje navdušeni kurjači v vsakem trenutku dneva. Vsakič znova se čudim, s kakšno energijo naš dvoletnik čisti pepel z rešetk kurišča, izbira drva, ki jih je treba naložiti ali samo komentira postopek. Navdušeno mi tudi pomaga pri zlaganju cepljenih tanjših trsk, ki jih imava za podkuriti.

4. Družabne igre na prostem

Naši otroci se zelo radi skrivajo in lovijo. Če je v igri še ata, potem je navdušenje popolno. Stare dobre igre, kot je ristanc, gumitvist ali frnikole, so zanimive, morda pa bomo očetje otroke morali katero od njih še naučiti. Plezanje po drevesih je sploh dobra aktivnost, kjer smo očetje lahko dobri spodbujevalci, opazovalci in skrbimo za varnost.

Badminton, košarka, nogomet ali frizbi so zabavni, z njimi pa se vsi urimo in napredujemo. Lahko pa se preprosto gugamo in ob tem skupaj vpijemo od navdušenja.

5. Kopanje, plavanje

Glede na vreme kopanje v naravnih kopališčih ali v morju še ne bo mogoče, imamo pa Slovenci veliko izbiro pokritih bazenov, toplic, kamor lahko očetje odpeljemo svoje otroke. Voda je optimalen medij tako z vidika igre kot športa, pa še otroci so po dnevu kopanja in plavanja praviloma tako prijetno utrujeni, da lahko z ženo izkoristita podarjen večer.

Dragi očetje, mogočih aktivnosti je nešteto. Naj pa delim z vami letošnje spoznanje zadnjih zimskih počitnic: ko sva takrat z ženo predstavila predlog počitniških aktivnosti otrokom, je najstarejša po premisleku izjavila: »Super, ampak ali bi lahko bili preprosto več doma?

Hvaležen sem ji za to, da je tako zrelo izrazila svojo potrebo: biti doma in živeti družinske odnose. In že nekajkrat sem slišal od nje, da je res vesela, ko sem doma in ko smo skupaj. Očetje, predvsem prisluhnimo svojim otrokom in poskusimo zaznati njihove potrebe. Veliko lepih doživetij!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja