Pazljivo: poletne temperature nevarne za pse

Vir: Shutterstock

Visoke temperature, katerim smo priča prejšnji teden in ki nas bodo spremljale še vse poletje, ne predstavljajo težav samo nam, ampak tudi našim kosmatincem. Zato je pomembno, da primerno poskrbimo zanje.

Kateri psi so najbolj izpostavljeni?

Tako kot ljudje različno prenašamo visoke temperature, so tudi pri psih razlike. Najslabše jo odnesejo starejši psi in mladički, pa tisti psi, ki imajo dolgo, temno dlako in psi s potlačenimi gobčki.

Kako psi regulirajo telesno temperaturo?

Verjetno ste že opazili, da psi, ko jim je vroče, zelo glasno dihajo oz. sopejo, jeziki pa molijo iz gobca. Na ta način se hladijo. Psi namreč nimajo žlez znojnic tako kot ljudje, ki se hladimo s tem, da naše telo izloča kapljice znoja, ki izhlapevajo s kože in nas s tem hladijo. Sicer imajo tudi psi nekaj znojnic na smrčku in blazinicah tačk, zato boste poleti opazili mokre odtise tačk, vendar to ne zadošča za uravnavanje temperature. Pomembno vlogo ima tudi pasji kožušček, ki je poleti bolj »poležan«, s čimer prepreči, da bi se v njem zadrževal topel zrak.

Zakaj je visoka temperatura nevarna?

Če so psi izpostavljeni previsokim temperaturam in se ne morejo ohladiti, lahko pride do toplotnega udara. To je zelo nevarno stanje, pri katerem je močno povišana telesna temperatura, zaradi česar lahko pride do poškodb notranjih organov in celo smrti.

Kako prepoznamo toplotni udar?

Normalna telesna temperatura pri psu je nekoliko višja kot pri ljudeh in sicer med 38 in 39 °C.  Nekateri znaki pregretosti pri psu so: povišana telesna temperatura, sopenje, oteženo gibanje, slaba koordinacija, slabost in bruhanje, krči, nezavest.

Kako preprečimo pregretje?

 • Psa sprehajamo le v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, ko ni prevroče. V vročem dnevu psa ne ogrožajo samo visoke temperature zraka, ampak tudi razgret asfalt, ki lahko poškoduje blazinice na tačkah.
 • Pes naj ima na voljo hladen prostor in ves čas svežo in hladno vodo za pitje.
 • Če je zunaj, naj ima zagotovljeno senco. Dobrodošel je tudi kakšen bazenček z vodo, kjer se lahko ohladi.
 • NIKOLI ne puščajte psa v avtomobilu. Avto se nevarno segreje že v eni sami minuti in le »par« minut, ko ste odsotni, je lahko usodnih za psa.
 • Pred poletjem psa dobro skrtačite, da izčešete gosto zimsko dlako.
 • Če psa hladite z vodo, ga nikar celega ne zmočite. Moker kožuh deluje kot izolator in telo se ne bo moglo ohlajati.

Kako ravnati v primeru toplotnega udara?

Pomembno je takojšnje ukrepanje. Psa moramo takoj začeti hladiti. Če je na soncu, ga premaknemo v senco. Na dele telesa, kjer je manj dlak (trebuh, tace ) polagamo mokre krpe ali pa ga po teh mestih polivamo z vodo. Psa vedno hladimo od spodaj navzgor in nikoli po glavi. NIKAR ne zmočite celega psa, saj lahko pade v šok! Pokličite veterinarja.

Naj bo poletje prijetno za vas in vašega kosmatinca!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Greste po poti rumenega tiska,kar dajte?
  Po navadi pišete o tem kako je premalo otrok,kako so ljudje obsedeni s tem,ko imajo celo množico psov doma (in ostalih hišnih ljubljenckov),da psi zamenjujejo otroke,da ljudje pse oblačijo kot otroke in se in se, da je to zgrešena pot. Da je Evropa zgrešila smer,da do ljudje samo še potrošniki itd.

  To da vročina škoduje vsem živim bitjem,tako ljudem,se najbolj dojenčkom,otrokom,starejšim,nosečnicam,kot tudi živalim in rastlinam,to že vemo zelo dolgo,zato ni treba odkrivati tople vode.

 2. Če imaš doma žival, pa naj si bo to pes, mačka, kokoši, zajci, race, govedo, itd. imaš dolžnost, da poskrbiš zanje, saj so živa bitja.
  Napotki ne veljajo samo za pse, tudi za ostale živali.
  Kdor ne mara živali, ne mara tudi ljudi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja