Otroštvo v 4 minutah

Thumbnail

Nizozemski filmar in ponosni očka Frans Hofmeester je uspel na osupljiv način v 4 minute strniti odraščanje svoje hčerke in sina od rojstva do najstniški let.

Hofmeester je svojo hčerko in pozneje tudi sina snemal vsak teden od rojstva dalje za 15 sekund. »Ko se je Lotte rodila, se je spreminjala s tako neverjetno hitrostjo, jaz pa sem si tako močno želel, da bi spomine na to ohranil nedotaknjene,« pojasnjuje svojo motivacijo za nastanek filmčka.

Hčerko Lotte je snemal od leta 1999 dalje 14 let, tri leta mlajšega sina Vincea pa devet let, običajno ob sobotah zjutraj, vedno v istem položaju – zgolj obraz na nevtralni podlagi, kot je otroška odejica ali belo ozadje. Menda pa glavna igralca nista bila čisto vedno pripravljena sodelovati: »Včasih enostavno nista bila razpoložena. Takrat sem jima rekel: Samo minutko. Povej mi kaj o tisti tekmi. Ste zmagali? Na ta način sem ju zaustavil, da sem ju lahko posnel.«

Velika vrednost obeh filmčkov za njunega avtorja pa se skriva že v procesu nastajanja: »Vsak teden sem imel priložnost, da sem se ob tem pogovarjal s svojima otrokoma, spoznaval, kaj jima je všeč in kaj ne, kaj sta počela v zadnjem tednu, v šoli, o najlepši in o najbolj žalostni stvari, ki se jima je zgodila.«

Ob filmčku se zaveš, za kaj gre v življenju, na zelo neposreden način.Odziv ljudi, ki se množično navdušujejo nad izdelkom – filmček o odraščanju Lotte je bil v treh tednih deležen več kot 13 milijonov ogledov – je Hofmeesterju kljub vsemu presenetil: »Čeprav sem mi je vedno zdelo, da je to zelo poseben projekt in da bi si zaslužil širšo publiko, pa nisem nikoli sanjal o tem, da bi bil deležen tolikšne pozornosti.« Razlog, zakaj je pritegnil tolike, pa avtor vidi v naslednjem: »Mislim, da je precej ganljiv. Ljudi se dotakne, ker posreduje nekakšno občutje duše. Ljudje mi pišejo in pripovedujejo o svojih lastnih otroci. Ob filmčku se zaveš, za kaj gre v življenju, na zelo neposreden način.« 

Čeprav večina staršev fotografira ali snema svoje otroke pa nas od Hofmeesterja razlikuje to, kar je izrazil z besedami: »Gre za najbolj fotografirano in snemano generacijo, ampak, kaj potem počnemo s temi podobami? Sam sem želel poskusiti posredovati bistvo svojih otrok, kakor jih sam vidim. Fotografij, ki jih posnamemo, si ne ogledujemo pogosto, vsaj ne na način, kot bi umetnik gledal svoja dela.«

Kaj pa o sama izdelku menita otroka? »Medtem, ko sem ju snemal, se nista zavedala, kako posebno in dragoceno bo to. O filmu sem se pogovarjal z njima in Lotte je sama zamisel o filmčku sprva malce plašila. Precej nenavadno je, da se takole gledaš,« pojasnjuj oče. Poleg 4-minutne je posnel tudi 30-minutno različico, v kateri otroka tudi govorita, ki pa sta zato veliko bolj osebni in nista primerni za internet.

»Lottin filmček je precej ljubek, Vinceov pa bolj igriv – poka obraze, kaže jezik in je na sploh mali pobalin, ki nikoli ne naredi tistega, kar želi oče, ko je pred kamero. To mi je zelo všeč,« razliko med obema filmčkoma opisuje Hofmeester.

»Filmček v sebi nosi sporočilo o pomenu tega, da živimo svoje življenje, uživamo vsak trenutek, ko imamo otroke ob sebi. Da smo najboljši starši, kar moremo biti. In ne pozabite, kakšni so bili nekoč, kako so izgledali. Tako me je bilo strah, da bi pozabil. Sedaj ne bom. In še naprej ju bom snemal, seveda,« še dodaja Hofmeester.

 

Vir: theguardian.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja