Kako doma pripraviti drogo, skriti orožje ali si pobeliti obraz? Odgovore ponuja YouTube Kids.

Vir: YouTube/YouTube Kids

Platformo YouTube obišče približno 2,6 milijarde obiskovalcev/uporabnikov na mesec. Takoj za Facebookom je druga najbolj priljubljena platforma, kjer beležijo več kot milijardo predvajanj različnih video vsebin na dan.

V letu 2015 je YouTube na trg poslal prilagojeno platformo YouTube Kids, s katero so želeli narediti vtis, da skrbijo za varno spletno okolje, kjer lahko starši sami skrbijo za to, kakšne video vsebine so otrokom na voljo. Pa jim je uspelo?

Glede na zadnjo raziskavo niti približno!

Varnostni filtri na YouTube Kids so kot sito, ki ne zadrži problematične vsebine

V YouTube Kids je vsebina razdeljena v tri starostne skupine: za otroke do štirih let starosti, za tiste med pet in osem let ter med devet in dvanajst let.

Znotraj omenjene raziskave so ustvarili tri različne profile (za vsako starostno skupino) in odkrili ogromno video vsebin, ki v preteklosti ne bi prestali preverjanja niti že vpeljanih Googlovih filtrov.

Kljub namenu podjetja YouTube, da z različnimi programiranimi filtri, rednimi pregledi vsebin ter s pomočjo povratnih informacij staršev, katerih otroci uporabljajo YouTube Kids, ustvarijo »varno« okolje za otroke, se skozi vse omenjene mehanizme izmuznejo problematične vsebine.

Uporabljajte kokain, skrivajte orožje, belite si kožo …

Otrokom, starim pet let je med drugim na voljo video kitarista, ki prepeva pesem Erica Claptona (Cocain) z verzi npr. »Če te doletijo slabe novice – kokain!«, ali pa video dveh otrok, ki jasno vabita druge otroke k izdelavi »lastne droge« in ponujanju le-te na vogalih ulic (v konkretnem videu sta ta otroka razlagala, da sta ustvarila lastno »meto«). V obeh primerih videa pošiljata jasen signal otrokom, da je uporaba in izdelava droge povsem sprejemljiva in normalna.

Otrokom, starim med 9 in 12 let, je med drugim na voljo video spletne vplivnice, ki v svojem nastopu razlaga (in jasno prikaže), kako si naj otroci doma sami belijo kožo, kar je že samo po sebi nevarno, a očitno ne dovolj nevarno, da YouTube Kids tega ne bi smatral kot neprimerno vsebino. Da o poplavi videov, ki promovirajo hujšanje, sploh ne govorimo – za ilustracijo naj navedemo le, da so ti videi uvrščeni v kategorijo primernosti za predšolske otroke.

Starši so še vedno najboljši filter

Ob zgoraj navedenih številkah ter ob dejstvu, da vztrajno pada starostna meja, ko otroci v roke dobijo svoj prvi pametni telefon, je na dlani ugotovitev, da do najranljivejše populacije redno prihaja vsebina, ki je zanje povsem neprimerna.

Noben filter, algoritem ali pa na papirju zapisane zaveze svetovnih korporacij nimajo takšne moči, kot jo imajo starši.

V odzivu na vse očitke so tiskovni predstavniki podjetja YouTube dejali, da so z YouTube Kids želeli ustvariti varno okolje, kjer lahko otroci raziščejo svoje interese in potešijo radovednost, obenem pa so želeli staršem dati orodje, s katerim lahko prilagodijo izkušnjo, ki jo otroci dobijo pri uporabi te platforme. Kako dobro jim slednje uspeva, lahko presodite sami.

In ob tem je najpomembnejše zavedanje, da ,ne glede na vse tehnološke rešitve, ki nam jih ponujajo spletni velikani, so starši prvi, ki lahko otroke zaščitijo pred vplivi sodobnih tehnologij.

Pogovarjajte se z otroki o tem, kakšne vsebine so jim všeč, naj vam pokažejo, kateri videi jih pritegnejo, vzemite si čas in si jih oglejte skupaj z njimi. Predvsem pa bodite pozorni na morebitne spremembe obnašanja pri otrocih, ki se lahko pojavijo po uporabi pametnih naprav.

Noben filter, algoritem ali pa na papirju zapisane zaveze svetovnih korporacij nimajo takšne moči, kot jo imajo starši.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. Res je, starši smo najboljši filter.
    Filtri na spletu so blažev žegenj. Dejansko je Youtube zagrenil življenje do amena legitimni uporabi (recimo, če ima otrok kanal ali pa če se ustvarja vsebino za otroke), na drugi strani pa ne rešuje osnovnega problema nasilja na spletu!! Tu moram pristaviti lonček k drugemu članku: XXX vsebine so mnogo bolj uspešno filtrirane, saj se dela že desetletna gonja proti čemerkoli spolnemu, tudi najbolj nedolžnim zadevam, med tem ko nasilje brizga od vsepovsod. To je noro! Smo v družbi, kjer se želi sprejemanje nasilja potisniti v podzavest, da smo nanj povsem navajeni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja