Ojoj, moj otrok je pojedel …

Thumbnail

Zemljo, pesek, pečko od češnje, muho, mačjo hrano, plastelin, vosek, cigaretni ogorek …? Kaj se zgodi, če vaš malček poje nekaj, kar ne sodi v njegova usta? Kdaj ste lahko mirni in kaj je vzrok za skrb ali iskanje pomoči?

Drobtinice, mucke ali umazanija s tal

Brez skrbi! S hišno umazanijo si je otrokov obrambni sistem povsem domač. Kljub temu je dobro, da otroka vendarle navajate na to, da ne je stvari s tal.

Pasja ali mačja hrana

Ni problema! Zlobni jeziki celo trdijo, da se v hrani za hišne ljubljenčke znajde boljše meso kot v mesnih konzervah za ljudi. Na kar pa je treba biti ob majhnih otrocih pozoren, pa je čistoča sklede, iz katere jesta pes ali mačka, saj je umazana posoda lahko ugodno okolje za razvoj različnih bakterij, npr. salomonele.

Pasji ali mačji iztrebki

Tudi to boste preživeli. Sicer precej grozna stvar, ko skušate otroku očistiti usta, ni pa razloga za paniko! Večinoma otroci takšnih stvar niti ne pogoltnejo, ampak jih zgolj dajo v usta. A tudi če bi jih, jih lahko v najslabšem primeru doletijo predvsem gliste, pa še to ni nujno. Verjetnost za kako drugo okužbo pa je zelo majhna. Lahko se o tem pogovorite še z otrokovim pediatrom.

Zemlja ali pesek

Nemška ljudska modrost celo pravi: »Umazanija čisti želodec«. Zemlja, pesek in drobni kamenčki štejejo med zelo zaželene »jedi« otrok v oralni fazi. Če zemlja ni polna gnojil ali ravno z območja pasjega/mačjega stranišča, ni razloga za paniko. Če je otrok zaužil močno pognojeno zemljo,  pa lahko pride tudi do zastrupitve in bi lahko potreboval zdravniško pomoč. Majhne kamenčke otrok brez težav izloči iz telesa. Verjetno boste včasih kar presenečeni nad vsebino otrokove pleničke …

Muha

Bljak! Ampak dober vid beljakovin! Tudi muha je samo ena od vaj za imunski sistem, ki je v tem obdobju posebej aktiven. Bodite pa zelo previdni, da ne gre slučajno za čebelo, oso ali sršena. Tam pa je zgodba povsem drugačna in je ob piku v območju ust potrebna zdravniška pomoč.

Plastelin ali modelirna masa

Naravne modelirne mase za otroška usta niso nevarne, če otrok ne skuša pojesti celega »kolača«. Je pa potrebno čim bolj skrbno izbirati, katero maso bomo otroku dali, nekaterim je namreč dodana mineralna sol alum. Ta kristalna snov deluje rahlo razkuževalno in naj bi maso varovala pred okužbo z mikroorganizmi. Alum pa je pravzaprav kemikalija, ki ne bi smela imeti mesta v igračah. Na sluznice in kožo deluje dražilno, jih vleče skupaj, vzbuja lahko pekoč občutek v ustih, slabost, bruhanje ali težave s požiranjem. Težave so lahko posebej izrazite pri otrocih, ki imajo težave s kožo. V splošnem zato velja: po vsakem kontaktu z masami, ki vsebujejo alum, si je treba dobro umiti roke. Maso pa lahko naredite tudi sami iz sestavin, kot so sol, moka, olje, voda.

Zobna pasta

Majhne količine so seveda povsem neškodljive, težava pa je, če otrok poje večje količine zobne paste, ki vsebuje veliko fluora. Ob tem lahko pride do fluoroze, ki je oblika akutne zastrupitve. Po treh do štirih urah lahko pride do slabosti, bruhanja, bolečin v trebuhu, driske in napihnjenosti. Prizadeti si ponavadi spet opomorejo po nekaj urah. Če je otrok zaužil manjšo količino fluora (manj kot 100 miligramov), naj popije velik kozarec mleka, da s tem nevtralizira fluorid. Pri večjih količinah pa se raje obrnite na zdravnika.

Koščica od češnje

Verjetno vas je že kdo kdaj prestrašil, da lahko otrok od tega dobi vnetje slepiča. Naj vas ne skrbi, gre za še en mit, ki nima prav dosti povezave z resničnostjo. Tudi koščica iz češnje se neprebavljena izloči iz otrokovega telesa. Do vnetja slepega črevesa pa ne pride zaradi koščic, ampak zaradi bakterij. Strah, da bi v otrokovem telesu zraslo drevo, pa je prav tako odveč. 😉

Kovanec

Če ne obtiči v grlu, ni razloga za skrb. Ne pričakujte pa, da bo ven prišlo več, kot je šlo noter.

Vosek

Sveče so narejene iz parafina, stearina ali čebeljega voska in so povsem nestrupene. Vosek se neprebavljen izloči iz telesa. Ker telesna temperatura vosek zmehča, se tudi ni bati, da bi prišlo do kakega zastoja v črevesu. V večjih količinah pa deluje celo odvajalno. Manjša količina barvila v sveči tudi ni problematična. Strupeni pa so petrolej, dišeče svečke in tekoči vosek.

Glavica vžigalice

Včasih je bilo vžigalice mogoče prižgati ob vsaki hrapavi površini, saj so bile narejene iz visoko vnetljivega belega fosforja, ki pa je bil tudi močno strupen. Vsebovale so tudi svinčeve spojine.

Današnje vžigalice pa večinoma vsebujejo le še rdeči fosfor, ki ni strupen. Leseni del je običajno prepojen s parafinom, ki v tej količini tudi še ni posebej nevaren. Za otroka pa je seveda nevarno, če vžigalica obtiči kje v grlu – v tem primeru je potrebna nujna pomoč.  

Cigareto

Pozor! Pri cigaretah pa gre za resno nevarnost. Pojedena cigareta (10 miligramov nikotina) lahko povzroči hudo zastrupitev majhnega otroka, več kot dve cigareti (ali 6 ogorkov) pa sta že smrtno nevarni. V takšnem primeru takoj poskusite doseči izbruhanje, da vsebina ne bi prišla do črevesa! Izredno nevarna je tudi tekočina, v kateri plavajo ogorki, prav tako pazite na nikotinske žvečilne gumije in tobak.

V Nemčiji gre v kar 20 odstotkih zastrupitev otrok za zastrupitev s cigareto, kar je takoj na drugem mestu za zastrupitvijo z zdravili.

Vir: eltern.de

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja