Od kod občutki jeze in ogroženosti ob lastnih otrocih?

Thumbnail

Marsikateri mladi starš se ob svojih otrocih znajde v ponavljajočih se neukrotljivih občutkih jeze, ogroženosti in nemoči. Sprašujejo se, od kod tako težka čutenja.

Eden pomembnih dejavnikov, ki vpliva na omenjena občutja ob otroku, je lahko, da so ob svojih starših živeli vlogo, ki po naravni poti ni bila njihova in ji tudi niso bili dorasli. Živeli so vlogo staršev ob svojih bratcih in sestricah. Bili so njihovi vzgojitelji in varuhi.

Obrnjene vloge v družini

V primerih, ko otroci prevzamejo skrb za sorojence, tudi če jim to ni neposredno naloženo, živijo starševstvo in ne otroštva.

V primerih, ko otroci prevzamejo skrb za sorojence, tudi če jim to ni neposredno naloženo, živijo starševstvo in ne otroštva. Temu rečemo obrnjene vloge v družini.  Starši v teh primerih od otrok pričakujejo (tudi če tega na glas ne izrečejo), da so do njih čuteči in senzitivni. Na zavestni ali pa nezavedni ravni pričakujejo, da starejši otroci poskrbijo za mlajše bratce in sestrice, da jim kot staršem priskočijo na pomoč sami od sebe, da sami od sebe urejajo gospodinjstvo. Skratka, da nosijo odgovornost za stvari, ki jim niso dorasli in ki niso njihova dolžnost.

Gre za prevzem nalog, odgovornosti in vlog, ki so starševske. V takih primerih se starši obnašajo kot nemočni, čeprav se tega pogosto ne zavedajo. Od otrok pričakujejo, da so na nek način odgovorni za njihovo srečo in zadovoljstvo. Otroci se morajo na ta pričakovanja uglasiti in se nanje primerno odzvati ter poskrbeti, da se starši dobro in udobno počutijo.

Čustvena zloraba

Če se mladi straši ob lastnih otrocih počutijo ogrožene, je dobro, če si uspejo ta priznati in ubesediti. Nato se imajo možnost spominjati svojega otroštva in vloge v družini.

Otroci ob takih starših ne morejo polno in svobodno živeti ter se razvijati, saj so čustveno zanemarjeni ali celo zlorabljeni. To je za otroke zelo destruktivno in naporno. Svoje otroške potrebe po sproščenosti, neobremenjenosti, razvijanju svojih potencialov, talentov, zanimanj in druženja z vrstniki morajo namreč zanikati in se z njimi ne morejo ukvarjati. Usmeriti se morajo na potrebe staršev in jih neprestano zadovoljevati.

Ponavljanje te prilagojenosti starševskim in ne svojim potrebam ima za posledico globoka občutja neprimernosti, nevrednosti, negotovosti ali pa kontrole ter agresije. Pogosto imajo zelo malo občutka zase, za svoje potrebe, občutja, misli in želje. Če staršem ne ustrežejo, se počutijo krive in nesprejemljive.

Pot srednje generacije

Ko se mladi starši zavejo in živo začutijo krivice in bolečine, ki so jih mnogo let doživljali in živeli ob svojih starših, se lahko odločijo za drugo pot.

Če se mladi straši znajdejo v občutkih, da jim gredo lastni otroci neprestano na živce, da se ob njih počutijo ogrožene, da so nanje neprenehoma jezni in jih kontrolirajo ter omejujejo, je dobro, če si uspejo ta težka in boleča čutenja ob otrocih priznati in ubesediti. Nato se imajo možnost spominjati svojega otroštva, svoje vloge v družini, občutkov, povezanih z njo, pričakovanj staršev, občutkov do njih, možnosti razvoja svojih potencialov, želja … To je pot zavedanja sebe ob svojih starših.

Ko se zavejo in živo začutijo krivice in bolečine, ki so jih ob svojih starših mnogo let doživljali in živeli, se lahko odločijo za drugo pot. Za pot svobode,  iskrenosti in sočutja.

To ni lahko. Proces iskanja sebe ter razvijanja iskrenosti ob svojih otrocih je dolg in naporen. Vendar edini, ki te navda s ponosom, zadovoljstvom ter notranjim mirom. A ob veri v spremembe ter vztrajanju v iskanju stika s sabo in s svojimi otroki je uspeh zagotovljen!

Dr. Andreja Poljanec je specialistka zakonske in družinske terapije, soavtorica knjig Med dvema ognjema in Rahločutnost do otrok, ustanoviteljica Študijsko-raziskovalnega centra za družino, vodja Šole rahločutnega starševstva in »Skupine za mlade mamice«; je poročena mama petih otrok; spremljate jo lahko tudi v nizu oddaj Srce na iskreniPLUS.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja