Nikoli dovolj dobra – kako se rešiti tega občutka?

samopodoba

Verjetno nas je večina odraščala v okoljih, kjer smo bili deležni karanja in kritiziranja. Tako smo slišali predvsem to, da nismo dovolj pridni, ubogljivi, ponižni, kako nič ne znamo in ne naredimo dovolj dobro. Tako smo te občutke iz otroštva prenesli v odraslost.

Če se počutite, da niste dovolj dobri, se to običajno izraža na 4 področjih.

  1. Kompetence: Občutek, da nisem dovolj dober pri določenih spretnostih ali sposobnostih, kot je npr. biti uspešen, vpliven, dobro zaslužiti ali kaj drugega, kjer misliš, da bi moral biti dober. 
  2. Telo: Občutek, da tvoje telo ni dovolj dobro, kot npr. da nisem dovolj suha ali dovolj lepa, da nisem dovolj visok ali dovolj močan.
  3. Identiteta: Občutek, da sem »napačna« oseba, predvsem kar se osebnosti tiče.
  4. Odnosi: Občutek, da sem vreden ljubezni, samo če sem tak in tak.  

Zakaj se nam to dogaja?

Dovolite biti to, kar ste. Dovolite si biti ponosni nase in uživati v uspehih. Dovolite si počivati. Dovolite si delati napake. Dovolite si biti nepopolni. Veselite se svojih dosežkov. Praznujte. Občutek nevrednosti je običajno posledica čustvene ranjenosti iz zgodnjega otroštva, za katero niste sami krivi. Ta se običajno nehote prenese iz staršev na otroka. Ko so ti občutki prenešeni in jih nihče ne »popravi«, bodo povzročili slabo samopodobo, tesnobo, jezo in celo samopoškodbe in depresijo. Ranjenost nas pripelje do tega, da si gradimo osebnost, za katero mislimo, da bo bolj ustrezna in nas bomo zaradi nje bolje sprejeli.

Če se vrnemo na začetek. Ste poleg karanja in kritiziranja od svojih najbližjih kdaj slišali iskreno pohvalo? Ste dobili občutek, da vas imajo starši resnično radi? So vas naučili, da ste lepi, pametni in sposobni?

V redu si takšen, kot si

Ključ do resnične ozdravitve ni gradnji obrambnih zidov kot tudi ne v boju proti negativnim notranjim glasom. Notranji glas je dejansko sestavni del vas, je del, ki je bil odrezan od vas, je ranjen in boli. Rešitev se torej skriva v tem, da poiščete ta izgnani del sebe. Je kot izgubljen in osamljen otrok, ki je prestrašen in frustriran. In si obupno želi vrniti domov, da bi bil ponovno ljubljen.

Lahko se skrivamo za zidom popolnosti, lahko smo obsedeni s športom, lahko kar naprej garamo, lahko smo neskončno prijazni in uslužni, a vendar le redko zares odložimo masko in pokažemo, kdo v resnici smo. Ker se bojimo, da bi drugi odkril tisto, kar se zares skriva v nas – majhen prestrašen otrok, ki si želi le sprejetosti in ljubezni.

Zato si dovolite biti to, kar ste. Dovolite si biti ponosni nase in uživati v uspehih. Dovolite si počivati. Dovolite si delati napake. Dovolite si biti nepopolni. Veselite se svojih dosežkov. Praznujte.