Ne pozabite uveljaviti davčne olajšave za vzdrževane družinske člane

Vir: Shutterstock

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane za odmero dohodnine za leto 2024 je potrebno oddati do 5. februarja oziroma 20. februarja 2024, če boste vlogo poslali prek eDavkov. Vlogo vložite tudi v primeru, če želite medletno uveljavljeno olajšavo spremeniti.

Prav tako si preberite kdo, za koga in in kako najbolje uveljavljati dohodninsko olajšavo za vzdrževane družinske člane.

Kdo je lahko vzdrževani družinski član (VDČ)?

Vzdrževan družinski član je otrok do 18. leta starosti.

Prav tako je to lahko otrok med 18. in 26. letom starosti, če se šola, ni zaposlen in nima dohodkov, razen družinske pokojnine in začasnega študentskega dela.

Vzdrževan družinski član je lahko tudi zakonec, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti ter nima lastnih dohodkov za preživljanje ali pa so ti nižji od posebne olajšave za vzdrževane družinske člane ter tudi ločeni zakonec zavezanca, če mu mora zavezanec plačevati preživnino.

Vzdrževani družinski član je lahko tudi starš zavezanca, ki nima lastnih dohodkov in živi z zavezancem v skupnem gospodinjstvu ali je v institucionalnem varstvu in mu zavezanec krije stroške tega varstva.

Kje lahko oddate vlogo?

Vlogo je mogoče oddati na portalu eDavki, v spletni aplikaciji eDavki, po pošti ali v predalnik najbližjega finančnega urada. Če boste vlogo oddali prek eDavkov, naj bi preplačano dohodnino prejeli prej kot, če boste obrazec izpolnili in poslali v fizični obliki.

Tako portal eDavki kot tudi aplikacija ponujata že predizpolnjeno različico vloge z lanskimi podatki, s čimer bo oddaja bolj enostavna in lažja, obrazec pa preprečuje vnos nekaterih napačnih podatkov. Po oddaji vloge preko eDavkov zavezanci na elektronski naslov prejmejo potrdilo o uspešni oddaji, vloga pa ostane tudi v evidenci oddanih vlog na portalu oz. v aplikaciji.

Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko zavezanci pomagajo tudi s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki.

Kdo lahko odda vlogo in na kaj je ob tem dobro paziti?

Vlogo lahko oddajo zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti. V primeru, da ste olajšavo uveljavljali že med letom, morate svojemu delodajalcu oddati izpolnjen obrazec.

Olajšavo za otroka, ki je vzdrževani družinski član, uveljavlja eden od staršev (npr. tisti z višjo plačo) ali pa oba. Poenostavljeno je koristno, če olajšavo uveljavlja tisti od staršev z višjo plačo, a je dobro natančno preračunati, kako jo je v vajinem primeru najbolje uveljavljati. Uveljavljata jo lahko tudi vsak nekaj mesecev. Morata pa čas uveljavljanja razdeliti tako, da vsota ne presega 12 mesecev. Če jo bosta uveljavljala oba, pa se ne bosta dogovorila, za koliko mesecev jo uveljavlja kateri, jo bosta uveljavljala vsak pol leta.

Poseben obrazec za izračun najboljšega načina za uveljavljanje davčnih olajšav za otroke ponujajo na strani Družinske pobude.

Kakšne bodo posledice, če olajšave ne uveljavljate?

Če zavezanec olajšave ne uveljavlja niti na mesečni niti na letni ravni, bo prejel informativni izračun dohodnine (IID), v katerem olajšava ne bo upoštevana. Zaradi tega bo imel v svojem IID večje doplačilo oz. manjše vračilo dohodnine, kot sicer.

Kaj lahko v tem primeru storite?

Če ste za plačilo dohodnine vlogo oddali prepozno, lahko vložite ugovor na informativni izračun dohodnine. Ko prejmete informativni izračun dohodnine, v katerem olajšava ne bo upoštevana in bo ali višje doplačilo ali manjše vračilo dohodnine, morate nanj podati ugovor. Olajšavo vam bodo tako upoštevali naknadno, a boste morebitno vračilo dohodnine prejeli pozneje.

Tudi sicer je po prejetem informativnem izračunu dobro pogledati in preračunati, ali so vam olajšavo za vse vzdrževane družinske člane upoštevali oz. izračunali pravilno.

Kdaj pričakovati informativni izračun in vračilo preplačane dohodnine?

Kakor je zapisano na spletni strani eDavki, bodo zavezanci informativne izračune dohodnine ob uveljavljanju olajšav za vzdrževane družinske člane prejeli najpozneje do 15. junija 2024. Preplačana dohodnina je nato praviloma izplačana poleti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja