Ne pozabite na obrazce – do konca leta!

Thumbnail

Do 31. 12. je čas za oddaje vloge za znižano plačilo vrtca in čas, da mame, ki so do leta 1999 še pred svojo prvo zaposlitvijo rodile in skrbele za otroka do 1. leta, vložijo zahtevek za upoštevanje tega obdobja v pokojninsko dobo.

Če je vaša družina upravičena do znižanega plačila vrtca, imate še do 31. decembra čas, da oddate vlogo za znižano plačilo vrtca za naslednje leto. Staršem namreč pripada pravica do znižanega plačila vrtca od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge, podeli pa se za obdobje enega koledarskega leta (od 1. 1. do 31. 12) ali do spremembe dejstev in okoliščin, ki vplivajo na priznanje pravice.

Znižano plačilo vrtca lahko uveljavljajo starši za otroke, ki so vključeni v javni vrtec, zasebni vrtec s koncesijo ter zasebni vrtec, ki se financira iz občinskega proračuna.

Vloge je mogoče oddati na krajevno pristojnem centru za socialno delo – osebno ali po pošti, možna pa je tudi elektronska oddaja vloge prek portala e-uprava. 

Poenostavljena elektronska vloga se lahko vloži za otroški dodatek, znižano plačilo vrtca, subvencijo malice za učence in dijake, subvencijo kosila za učence in za državno štipendijo.

Če ponovno uveljavljate pravico do otroškega dodatka/subvencije vrtca (ste upravičenec do pravice in jo želite podaljšati), lahko vložite vlogo za ponovno uveljavljanje pravice do otroškega dodatka/subvencije vrtca

Ste postali mama pred letom 1999 in pred prvo zaposlitvijo?

Do 31. 12. letos pa je zadnji rok, da mamice, ki so otroka rodile in skrbele zanj do 1. leta starosti in niso bile zaposlene oziroma drugače zavarovane do vključno leta 1999 (študentke, nezaposlene …), to leto uveljavljajo v pokojninsko dobo, in sicer brezplačno, kljub temu, da zanj niso plačani prispevki v pokojninsko blagajno.

Na pristojni enoti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je potrebno vložiti naslednji zahtevek

Po letu 1999 pa je bila sprejeta zakonodaja, ki je uredila plačevanje obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za vse mamice, ki koristijo starševske prejemke (študentke, nezaposlene …), tako da se od tega leta dalje to obdobje avtomatsko šteje v pokojninsko dobo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja