Narejeno z ljubeznijo!

Foto: Canva

Poletje in jesen sta letna časa obilja, ko sta nam sadje in zelenjava na voljo v velikih količinah. Tako se eno in drugo pogosto znajde na naših jedilnikih, še bolj v slast pa nam gredo ti okusni shranki v pozni jeseni in pozimi, ko nam narava ne more ponuditi takega obilja.

Saj poznate tisto zgodbo o marljivih mravljicah in murenčku, ki je vse leto godel, na zimo pa ostal brez hrane, kajne? Že kot otrokom nam je dala misliti, da »brez dela ni jela« … Danes pa navdušujejo sodobne gospodinje in gospodinjci, ki pri pripravi ozimnice naravnost uživajo. In ob vsem veselju poskrbijo še, da družina – pa tudi murenčki muzikanti med nami – čez zimo lahko uživajo v domačih dobrotah. Ste med njimi?

Foto: Canva

Kakšne zaloge za hladne dni pa so v vaši shrambi?

Pri nas doma že od nekdaj vsako poletje pridno polnimo shrambo z raznimi vložninami in shranki za zimo. Do konca jeseni se police šibijo pod pisanimi lončki raznih zloženih solat, namazov, gobic, kislih kumaric, paprike, paradižnikovih omak in mezge, sokov in sladkih marmeladah vseh vrst. Pravzaprav se iz vsega, kar nam v mesecih obilja ostaja in bi šlo sicer v nič, da pripraviti kakšen slasten zalogaj za pozimi.

Foto: Canva

Mmmm, češpljeva bo!

Tudi ob vaših spominih iz otroštva velikokrat zadiši po sladki slivovi marmeladi, ki jo je ob budnem spremljanju in nenehnem mešanju pripravljala vaša babica? Najprej je ravno prav zrele slive razkoščičila, jih zložila na pekač in popekla v pečici. Nato je vse skupaj prestavila v lonec, dodala sladkor, še kakšno njeno skrivnost in dolgo počasi mešala na vroči plošči starega »šporherta na drva«. Tudi če danes pečete v električni pečici in kuhate na plinu ali elektriki, še vedno podobno toplo in domačno diši, kajne? Lahko dodamo tudi malo ruma, cimet ali vaniljo in tako dodamo svoj pečat.

Foto: Canva

Če vam primanjkuje časa za pripravo ozimnice, si danes lahko pomagamo z različnimi  pripomočki in kuhinjskimi pomočniki, ki nam prihranijo čas! Od sekljalnikov, razkoščičevalcev, sokovnikov, ožemalnikov, mikrovalovnih pečic, kuhinjskih žarov in vseh mogočih aparatov, ki nam olajšajo pripravo jedi. Samo malo ljubezni, dobre volje in kanček domišljije moramo dodati, pa lahko ustvarimo slastne dobrote, ki bodo nam in našim domačim šle v slast vso zimo. In poskrbele za vitamine, ki jih v zimskih mesecih še kako primanjkuje.

Ustvarjanje ozimnice v družinskem krogu je lahko pravo doživetje

Tako kot vse drugo, je tudi priprava ozimnice prijetnejša v krogu družine. Vonjave in barve bodo v kuhinjo privabile tudi otroke – rezanje, sekljanje, branje receptov, pisanje in risanje nalepk za kozarčke … Ja, priprava ozimnice je lahko pravo doživetje! Zaposlite vse in shramba bo kmalu polna. Zadovoljstvo vseh ob uživanju dobrot pa nepopisno! Otroci bodo še posebej uživali ob dobrotah, ki so jih pomagali pripraviti.

Foto: Canva

 

Poleti pospravimo vse, kar nam je dobrohotno podarila narava, pozimi pa smo hvaležni za vsak okusen grižljaj in čas, ki nam je prihranjen s predpripravljeno hrano. Na ta način ne prihranimo le časa, ampak tudi denar, ki bi ga sicer porabili za nakup živil pozimi. Še bolj pa osrečuje pogled na bogato obloženo mizo s shranki iz domače »špajze« in občutek, da smo v največji možni meri poskrbeli za samooskrbo s polnovrednimi živili.

Če vam ni do vlaganja, preprosto zamrznite

Tudi zamrznjene dobrote so super! Od raznega sadja in zelenjave do mesnih izdelkov in celo kakšnih predpripravljenih jedi, ki jih nato samo odmrznete in dopečete ali pokuhate. Na primer različne zelenjavne zloženke ali celo polnjene paprike … Zdaj, ko je imamo v izobilju, jo lahko napolnimo, zložimo v vrečke po toliko kosov, kot jih potrebujemo za en obrok, in jih globoko zamrznemo. Pozimi bomo veliko hitreje gotovi s kosilom, če jih bomo samo še do konca pokuhali v paradižnikovi omaki, kot če bi jih delali od začetka. Tudi sarmice, čufte, cmoke, lazanje lahko pripravimo na tak način!

Foto: Canva

Da bo v vaši kuhinji omamno dišalo tudi pozimi

Če imate doma zelišča – in vsi vemo, da se najbolj razbohotijo ravno v zgodnji jeseni, ko že preži nanje kakšna jutranja slana – jih le posušite. Domače začimbe, tako za kuho kot za čaj, dajejo našim pripravkom okus domačnosti, ki ga v trgovinah pač ne moremo kupiti. Če nimate vsega, brez skrbi – tudi med sosedi se da izmenjati domače shranke, čaje in začimbe na veselje vseh.

Foto: Canva

Hrana je darilo

Dobesedno. Ste že kdaj podarili ali prejeli v dar doma narejene marmelade, vloženo sadje ali sadni sok, domačo začimbno ali čajno mešanico? Ali pa ajvar ali celo feferone … ? Lično zapakirane kozarčke domačih dobrot z dodanim sporočilom, ki ogreje srce? Kaj lepšega … Vse, kar smo shranili in naredili z ljubeznijo, je lahko zelo lepo darilo. Darilo, ki tekne.

Foto: Canva

 

Poenostavite si delo z malimi gospodinjskimi aparati za pripravo hrane in preverite ponudbo zamrzovalnikov v spletni trgovini ECE shop.

Vse izdelke, ki jih kupite v ECE shopu, vam brezplačno dostavijo na dom. Kupci energentov pri ECE imajo možnost plačila na obroke brez obresti, še dodatno pa lahko prihranijo z ECE bonusom.

Oglasna vsebina

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja