Najlepše stvari, ki jih lahko podarimo dojenčkom in majhnim otrokom

Thumbnail

V teh dneh marsikdo razmišlja, kaj bi podaril otroku. Večinoma pomislimo na praktične, zdrave, zabavne predmete. Kar v resnici potrebujejo naši mladički, ne stane nič, pa vendar je neprecenljivo. 

Četudi smo kaj preskočili ali spregledali, se je kaj ponesrečilo, nam vsak dan, vsak trenutek prinaša novo priložnost, da jim damo, kar potrebujejo. Da bodo srečni in zdravi, da bodo odrasli v zdravega, uspešnega, zadovoljnega, odgovornega, sočutnega človeka. 

1. Miren prihod na svet

Je otročičku in mami dano, da obdržita svoj ritem brez bolečih izkušenj, posegov ali celo ločitve?

Smo dobrodošli, sprejeti, je okolje mirno, prijazno? Ostanemo v kožnem stiku z materjo in smo nenehno v njeni bližini? Smo dojeni, nošeni? Se okolica odziva na subtilno komunikacijo, s katero izražamo svoje potrebe?

Ali pa se že takoj soočimo s slepečimi lučmi, ostrimi vonjavami, stresom, hrupom, injekcijami, aspiracijo, ločitvijo od matere, umetnim hranjenjem? Se moramo boriti za preživetje, jokati, da nas kdo sliši? 

2. Dojenje

Dojenje materi olajša materinstvo, saj se s pomočjo materinskih hormonov intuitivno odziva na otrokove potrebe – instinktivne odločitve pa so običajno tudi najboljše. Poleg materinega mleka dojenje vsebuje vse, kar potrebuje dojenček – deležen je kožnega in očesnega stika, mamico voha, okuša, sliši. Dokazano je, da so dojeni otroci obenem tudi več pestovani.

3. Odzivanje na potrebe

Takojšnje dosledno odzivanje mame na otrokove potrebe je ključnega pomena za vzpostavitev vzajemne komunikacije in vezi zaupanja. Intuitivno odzivanje na otrokove potrebe materi omogoča, da se pravilno odloči in dela v najboljšem interesu otroka. Naloga okolice je, da materi zaupa in jo podpre. Zadovoljen otrok se zanima za okolico in se odpira navzven. Zaupa. Ve, da lahko računa na to, da bo zanj poskrbljeno.

Če se na dojenčkove potrebe ne odzovemo vedno in takoj, neha zaupati. Nauči se, da se ne more zanesti na nikogar. Nauči se, da se zanj nihče ne zmeni. Se preprosto »izklopi«. Raven stresnih hormonov je visoka in ker dlje časa prevladuje nagon po preživetju (boj za obstanek), se oseba ne more odpreti navzven, zanimati za okolico in druge ljudi, temveč se zapira in osredotoča samo nase.

4. Dotik

Kot drugi sesalci tudi človek za rast in razvoj potrebuje dotik. Dojenčki in otroci se običajno radi pestujejo, nosijo, spijo v neposredni bližini staršev. Ne, ne bodo razvajeni. Nasprotno, veliko bolj neodvisni bodo postali, kot odrasli bodo veliko bolj suvereni in samozavestni. Bi bil tudi vaš otrok samo »po rokah«? Pameten otrok.

5. Prosta igra

Otroška domiselnost in ustvarjalnost ne poznata meja. So otrokovi dnevi do zadnjega trenutka načrtovani in v njem prevladujejo vodene dejavnosti? Otroci potrebujejo veliko proste igre, po možnosti spontanega gibanja v naravi, parku ali na zelenici. Za to ne potrebujemo posebne opreme ali igrač.

6. Stiki s širšo mrežo skrbnih sočutnih odraslih

Pri odraščanju nas odnosi z različnimi ljudmi obogatijo, saj nam vsakdo podari del svoje edinstvenosti. Če dobro pomislimo, afriški pregovor, da je za otrokovo vzgojo potrebna cela vas, drži. Sočutni člani razširjene družine, prijateljskih krogov ipd. otroka v varnem okolju pripravljajo na življenje, saj lahko opazuje in sodeluje z različnimi osebami.

Torej: ne samo med prazniki – pozornost, naklonjenost, prijazen dotik, lepa beseda, sočutje in igra so vedno najlepše darilo. 

Alenka je mama treh dojenih otrok, svetovalka za dojenje (IBCLC) in nošenje, prevajalka in dula. Poleg podpore doječim mamam, ki iščejo strokovne informacije v zvezi z dojenjem, nošenjem, uvajanjem goste hrane, spanjem ipd., nudi tudi priprave na porod in pomoč po porodu.  

Foto: practicingparents.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja