Kdo vse še posebej praznuje letošnji teden dojenja?

Thumbnail

Ta teden obeležujemo teden dojenja. Letos je zaradi okroglih obletnic posebej slovesen.

60. obletnica mlečne zveze – La Leche League International

Temelje najstarejše in najuglednejše mednarodne organizacije za podporo in pomoč doječim mamicam je leta 1956 postavila skupina sedmih mamic, ki so se na pikniku domislile, da bi svoje dobre izkušnje z dojenjem delile z nosečnicami in drugimi materami. Ker se v tistih časih ni spodobilo govoriti o dojenju, nosečnosti, prsih ipd., so se poimenovale La Leche League [izg. »la leče lig«] – mlečna zveza, in sicer po nekem kipcu matere božje na Floridi v ZDA v čast »naši Gospe za srečen porod in obilo mleka« (šp. Nuestra Señora de la Leche y Buen Parto). Tako so srečanja oglaševale v časopisih, ne da bi se kdorkoli obregnil. Danes je La Leche po vsem svetu sinonim za podporo in izobraževanje na področju dojenja. Prostovoljke, laične svetovalke za dojenje, tudi pri nas nudijo brezplačno pomoč in podporo po telefonu ter organizirajo srečanja.

1. oktobra 2016 je potekalo 24-urno virtualno srečanje za mamice, pri čemer so imele tudi slovenske mamice možnost v živo prejeti odgovore na vprašanja v zvezi z dojenjem v slovenskem jeziku.

20 let Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja

20. obletnico obstoja obeležuje slovenski Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja (NOSD) pod okriljem Unicefa, ki s pobudama Novorojencem prijazna porodnišnica in Dojenju prijazna zdravstvena ustanova spodbuja dojenje za dobro zdravje mater in otrok. Pri nas je od 14 porodnišnic kar 12 novorojenčkom prijaznih. NOSD redno organizira strokovna izobraževanja in srečanja za izpopolnjevanje zdravstvenega osebja in pripravlja znanstvene publikacije. V sodelovanju z Ministrstvom za zdravje je bil preveden Mednarodni kodeks o trženju nadomestkov materinega mleka.

10. obletnica Društva svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije

Okroglo obletnico praznuje tudi Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije, ki je član evropske organizacije ELACTA in krovna organizacija naših mednarodno pooblaščenih svetovalk in svetovalcev za dojenje IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). Organizira redna strokovna izobraževanja za (bodoče) svetovalce in drugo strokovno javnost, osvešča javnost o dojenju, objavlja strokovno gradivo itd.

Alenka je mama treh dojenih otrok, svetovalka za dojenje in nošenje, prevajalka in dula. Pomaga mamicam, ki želijo dojiti in iščejo informacije o dojenju, nošenju, uvajanju goste hrane, spanju, odstavljanju ipd., vodi priprave na porod in objavlja na spletni strani www.rumina.si.

Foto: tammynicolephotography.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja