Najbolj nevarni TikTok izzivi, ki imajo lahko hude posledice

Vir: TikTok, YouTube

TikTok je priljubljeno družabno omrežje med sodobnimi otroci in najstniki. A hkrati je vse več poročil o nevarnih izzivih, ki se jih ob spodbudi videoposnetkov s tega omrežja lotevajo mladi. Zbranih je nekaj TikTok izzivov, ki jih morajo poznati starši, da bi na njihove posledice lahko opozorili svoje otroke. Gre namreč za izjemno nevarne poskuse, ki imajo lahko trajne posledice – zaradi nekaterih je že umrlo več mladih.

Čeprav je pri mnogih izzivih že na prvi pogled jasno, da so nevarni in se zdi skoraj samoumevno, da jih mladi ne bodo poskušali, pa sta želja po pripadanju skupini in vrstniški pritisk včasih žal močnejša od zavedanja verjetnih posledic.

Blackout Challenge

Antonella Sicomero iz italijanskega Palerma je za deseti rojstni dan dobila telefon, ki si ga je dolgo želela in se odtlej preko njega redno pogovarjala s prijateljicami. Nekega januarskega večer je po večerji očeta prosila, če ji posodi pas svojih hlač. A oče ob tem ni pomislil na nič nenavadnega. Ko je kasneje odšla v kopalnico in se iz nje dolgo ni vrnila, je v kopalnico vstopila njena sestrica in jo na tleh našla negibno, s pasom okrog vratu. Na polici v kopalnici je bil telefon, ki je vse skupaj snemal. Kljub hitri reakciji staršev in trudi zdravnikov je deklica umrla.

Vzrok njene smrti je bilo sodelovanje v izzivu »blackout challange«, kjer mladi ob spodbudi vrstnikov na TikToku tekmujejo, kdo bo dlje časa zdržal v tveganem početju. Ob njeni smrti je bila v šoku vsa Italija, ki je po tragediji začasno omejila dostop do aplikacije TikTok za mladostnike do 13. leta starosti.

Blackout challange je vzel ali vsaj močno uničil življenja številnih mladih po vsem svetu, ki so zaradi njega umrli ali imeli hujše posledice, najpogosteje so poskušali z zadušitvijo.

Pass Out Challenge

Podoben izziv, katerega cilj je doseči stanje nezavesti, je izziv, kjer se mladi poskušajo onesvestiti s pomočjo dolgotrajnega hitrega tresenja glave. Gotovo ni odveč poudariti, da to povzroča poškodbe možganov in glave.

Silhouette Challenge

Izziv silhuete je izziv, v katerem se mladi ob uporabi Snapchatovega filtra »vin rouge«, ki telo posameznika zatemni v silhueto, posnamejo v »seksi pozi«. Poleg seksualizacije teles mladih je problem tega izziva tudi dejstvo, da se dekleta za ta izziv navadno posnamejo v spodnjem perilu ali gola, pri čemer pa se ne zavedajo, da je objavljenim posnetkom enostavno odstraniti filter, s čimer po spletu lahko zaokrožijo posnetki gole oziroma pomanjkljivo oblečene mladostnice.

Gorila glue Challenge

V različnih posnetkih so mladi močna (sekundna in sorodna) lepila uporabili, da so si oblikovali frizuro ali si na obraz prilepili različne predmete (na primer plastični lonček). Težava je nastala, ko je bilo potrebno lepilo odstraniti in so morali lepilo odstranjevati na urgenci, lase pa odrezati.

Posebej nevarni so izzivi v katerih mladi jemljejo različne tablete, s pomočjo katerih poskušajo halucinirati ali doseči druge želene učinke. Kako nevaren je lahko takšen izziv, verjetno ni potrebno pisati, saj je jemanje zdravil, ki jih zdravnik nekomu ni predpisal, lahko smrtno nevarno.

Podoben je tudi izziv muškatnega oreščka, ki ga naribanega in zmešanega z vodo mladi uživajo, da bi halucinirali. Mladi tako v prekomernih količinah konzumirajo miristicin, ki vpliva na živčni sistem, kar lahko povzroči halucinacije, omotico in slabost. Izziv povzroča tudi zaspanost, suha usta, zmedenost, lahko pa povzroči tudi kap.

Outlet Challenge

Še en nevaren trend s TikToka je izziv Outlet. Pri njem mladi posnamejo, kako polnilec delno priključijo v električno vtičnico, nato pa majhen kovanec spoustijo med vtičnico in polnilec, pri čemer nastaneji iskre in dim. Izziv je lahko zelo nevaren, ker lahko uniči električno napeljavi, povzroči požar in ogromno škodo. Z njegovimi posledicami so se že soočili na več koncih sveta.

Cereal Challenge

Gre za izziv, pri katerem sodelujeta dve osebi. Prva v ležečem položaju deluje kot »skleda za kosmiče« in druga, ki iz te sklede je. Druga oseba tako prvi v usta naloži kosmiče z mlekom, nato pa iz ust prijatelja kosmiče z mlekom poje z žlico.

Izziv ni le nehigienski, temveč je ob njem tudi možnost zadušitve.

Solni izziv

Gre za izziv, v katerem mladi poskušajo zaužiti čim večje količine soli. Večje uživanje soli nato povzroči dehidracijo, zmedenost, slabost in bruhanje ter tudi hujše zaplete

Izziv soli in ledu

Eden od mnogih že obstoječih “izzivov” , ki obstajajo že leta, je izziv, v katerem se posameznik posname ob tem, ko si na kožo posuje led in nato na istem mestu čim dlje drži kocko ledu. Izziv povzroča bolečino in lahko privede do ozeblin, opeklin in žuljev ter na koži dlje časa pusti posledice.

Tripping jump Challenge

Gre za izziv s spotikajem, pri kateri dve osebi potikata tretjo, medtem ko ta skače v zrak. Če spotaknjena oseba ve, za kaj gre, se spotikanju izogiba, sicer pa misli, da bo le skočila v zrak. V obeh primerih se spotikanje lahko konča s hudimi poškodbami.

Kylie Lips Challenge

V izzivu dekleta tekmujejo, kateri bo bolje uspelo doseči ustnice, kakršne ima Kylie Jenner. Dekleta to počnejo tako, da na ustnicah držijo stekleničko (npr. embalažo zdravil), iz katere izsesajo zrak ter tako ustvarijo vakuum. Poleg tega, da izziv povzroča bolečin, ima lahko tudi hujše posledice, kot so otekline, podplutbe, brazgotine in trajna iznakaženost ustnic.

Cupid’s Bow Challenge

Gre za izziv, podoben zgornjemu, le da v tem primeru dekleta (a tudi fantje) polnejše ustnice poskušajo doseči tako, da si zgornjo ustnico na predel pod nosom prilepijo z močnim lepilom.

Flash Eye Challenge

Gre za izziv, v katerem mladi z uporabo filtrov in bliskavice telefona poskušajo doseči spremembo barve oči. Trik vključuje strmenje v bliskavico fotoaparata, brez da vmes pomežikneš. Po mnenju strokovnjakov lahko povzroči začasno slepoto in trajne poškodbe vida. Številni uporabniki TikToka, ki so izziv preizkusili, so poročali o poškodbah vida.

Shock Collar Challenge

Gre za uporabo ovratnika, ki ga več lastnikov uporablja za pse, na ljudeh. Ovratnik uporabnika strese, kar ne odpira le zdravstvenih, temveč tudi etična vprašanja.

Fire Challenge

Ognjeni izziv je gotovo prav tako eden nevarnejših. Gre za to, da se poameznik polije z vnetljivo tekočino in se zažge. Ni odveč poudariti, da se to lahko kaj hitro konča s smrtjo.

Obstajajo še drugi nevarni izzivi, med drugim izziv, pri katerem prijatelja poliješ z vročo vodo, mu natakneš na glavo kondom, polnjen z vodo, izzivi lizanja straniščnih desk, večdnevnega barvanja hrane z barvili za hrano, da bi se obarvali tudi posameznikovi jezik, koža in lasje. Na izziv za socialna omrežja so policisti posumili tudi ob smrti slovenske najstnice, ki jo je ob fotografiranju na tirih nedavno povozil vlak.

Ob tem je treba izpostaviti, da tovrstni izzivi niso omejeni samo na omrežje TikTok in tako izbris ali prepoved aplikacije ni rešitev – čeprav je TikTok sporen npr. z vidika pomanjkljivega varovanja zasebnosti uporabnikov. Lahko pa čas na različnih napravah omejite (enega možnih načinov najdete tukajle). Dejstvo namreč je, da dlje časa, kot mladi preživijo pred ekrani, bolj so zaradi algoritmov, ki vsebine ponujajo, izpostavljeni vse bolj skrajnim objavam, ki bi njihovo pozornost pritegnile.

Delno povzeto po parentology.com.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja