Naj nožnica diši kot sivkin vrt?

Thumbnail

V poplavi reklam za številne izdelke, ki vam obljubljajo, da bo vaša nožnica dišala kot šopek cvetlic, vas lahko hitro zavede. Kaj bi morala vsaka ženska vedeti o uporabi dišečih vložkov in tamponov, si preberite, še preden kaj od tega kupite.

Stigma menstrualne krvavitve je dolga stoletja napačno prepričevala ženske, da so v času mesečnega perila nečiste. Strah pred vonjem okrog spolovila je tisto, kar dodatno pripomore k prodaji izdelkov, kot so vaginalni tuš, odišavljeni tamponi in vložki.

Ob učinkovitem marketingu se upravičeno sprašujete, če je vonj ob menstruaciji res problem, ki ga je treba reševati.

Menstrualna krvavitev ima svoj vonj. Pa vendar ne tako izrazitega, da bi ga lahko naključni mimoidoči ali pa sodelavci zaznali in takoj vedeli, da imate menstruacijo.

Kaj oglaševani izdelki v resnici naredijo? Za čiščenje nožnice ne potrebujemo posebnih izdelkov. Nožnica se namreč čisti sama, samo ženske, če smo pozorne, opazimo vsaj malo nožničnega izcedka. Če posegamo v nožnico z namenom, da bi jo umili in se tako izognili neprijetnemu vonju npr. z vaginalnim tušem, s tem spremenimo naravni pH nožnice in s tem povečamo dovzetnost za okužbe. Do enakih težav lahko pride tudi ob uporabi odišavljenih vložkov ali tamponov, ki dražijo nožnico. 

Za vaše zdravje je boljše, da izberete neodišavljene izdelke.

Uporabo odišavljenih vložkov odsvetujejo tudi ginekologi. Vsi nepotrebni dodatki, kot so barvila ali dišave, so za telo tujek, ki lahko deluje alergeno na eno najbolj občutljivih tkiv v telesu. Posledica je alergična reakcija in s tem povezana srbečica in pekoč občutek, ki je znan skorajda vsaki ženski.

Poleg srbečice lahko dišave povzročijo vnetja in izpuščaje. Si res to želite? Verjetno bo vaš odgovor: Ne, hvala. In če katera od dišav slabo vpliva na vaš naravni pH, ste na dobri poti do bakterijske vaginoze in drugih okužb.

Zakaj bi torej tvegali? Vaša nožnica ni ustvarjena z namenom, da bi dišala kot omamno dišeč sivkin vrt, zato je bolje, da jo pustite živeti tako, kot je zanjo in za vas najboljše.

Foto: cdn.skim.gs