Nadomestna mama zavrnila podkupnino za splav

Thumbnail

Zaradi genskih okvar otroka se je naročniški par v 5. mesecu nosečnosti premislil. Od nadomestne matere je zahteval splav in ji zanj ponudil celo 10.000 dolarjev.

Crystal Kelley je bila v finančnih težavah. Privolila je v nadomestno materinstvo paru s tremi otroki, ki se je odločil, da bo s postopki umetne oploditve skušal priti do še enega otroka. Par je svoje otroke spočel s pomočjo oploditve »in-vitro« in je imel shranjena še dva zamrznjena zarodka, ki so ju odtalili ter vstavili v maternico Kelleyjeve. Zarodki, ki so bili predhodno zamrznjeni, imajo med drugim trikrat višje tveganje za srčne napake.Eden od zarodkov odtajevanja in prenosa ni preživel, »Dojenčica S.« – tako so jo poimenovali mediji – pa, toda ne povsem brez posledic. Zdravniki so diagnosticirali shizo ustnice in neba (t. i. »zajčja ustnica«), cisto v možganih in nepravilnosti na srcu.

Oploditev »v epruveti« je sicer povezana z različnimi tveganji. Po podatkih britanske Kraljeve akademije porodničarjev in ginekologov (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) naj bi imeli tako oplojeni otroci poleg drugih tveganj tudi trikrat višje tveganje za srčne napake, shize ustnic in druge genetske konginetalne anomalije.

Podkupnine in izsiljevanje

Par je začel na Kelleyjevo pritiskati, naj nosečnost prekine, ker naj bi bil splav po njunem mnenju bolj človeški od posegov, ki bi skušali izboljšati zdravstveno stanje otroka po rojstvu. Ponudila sta ji 10.000 dolarjev in Kelleyjeva je »v trenutku šibkosti«, kot se je izrazila, dvignila vsoto na 15.000 dolarjev, kar sta starša odklonila, Kelleyeva pa si je kmalu zatem tudi premislila. Splav je bil zanjo nedopustljiv in edina se je postavila v bran življenju, ki ga je nosila v sebi.

Nihče ni čutil te nosečnosti tako kot jaz. Vedela sem, da ima bojevniškega duha in hotela sem se bojevati zanjo.Zadeva je prešla na sodišče, kjer je odvetnik para vztrajal na splavu, saj naj bi v to privolila s podpisom pogodbe o nadomestnem materinstvu, če bi plod imel hude okvare. Par ji je tudi grozil s tožbo za 8.000 dolarjev, ki sta ji jih že izplačala, in za stroške, ki bi nastali, če ne bo splavila. Grozila sta tudi, da bosta otroka dala v rejništvo, če se bo rodil.

Crystal Kelley pa je bila prepričana v svojo odločitev in je za CNN povedala: »Nihče ni čutil te nosečnosti tako kot jaz. Jaz sem čutila njeno brcanje in premikanje. Vedela sem, da ima bojevniškega duha in hotela sem se bojevati zanjo.« Čeprav ni imela podpore in je bila pogosto deležna kritik, je čutila: »Ne glede na to, kar so mi govorili, jaz sem postala njena mama

                           

Kakšne pravice ima nadomestna mati?

Crystal Kelley je našla odvetnika, ki je njen primer prevzel brezplačno, in ji v sedmem mesecu nosečnosti, ko se je iztekal dovoljen rok za splav, svetoval selitev v sosednjo državo Michigan, kjer je kot nadomestna mati uživala več pravic do otroka, ki ga je nosila.

Kljub navezanosti na nerojeno deklico pa je čutila, da je ne more vzgajati in skrbeti zanjo, saj je bila brezposelna. Zato je za »Dojenčico S.« našla nova starša, ki sta že vzgajala otroke s posebnimi potrebami in sta z veseljem privolila v posvojitev.

Vendar je Kelleyjeva približno mesec pred terminom poroda prejela obvestilo, da sta se prvotna starša premislila in na vrhovno sodišče v Connecticutu vložila zahtevo, da bi postala zakonita starša otroka. Priznati pa sta morala tudi, da je biološka mati dojenčice pravzaprav anonimna darovalka jajčeca.

Devetmesečna deklica z zdravstveno okvaro, a nalezljivim nasmehom

»Dojenčica S.« se je tako rodila, še preden so na sodišču uspeli razrešiti ta izjemno težaven primer zakonitega starševstva. To je na koncu le pripadlo posvojiteljema, ki ju je našla Kelleyeva, v dogovoru z biološkim očetom, ki se je odpovedal starševstvu. V zameno sta z ženo želela ohraniti stik z deklico in biti obveščena o njenem zdravstvenem stanju.

Če bo le deležna ljubezni, možnosti in spodbujanja, bo moja hčerka pokazala, kaj vse lahko v svojem življenju doseže.»Dojenčica S.« je sedaj devetmesečna deklica, ki ima pred seboj veliko tveganih operacij zaradi njenih zdravstvenih težav. Hranjena je po cevki in tudi če bodo posegi uspešni, zdravniki ocenjujejo, da ima le 50 % možnosti, da se nauči govoriti, hoditi in da razvije normalne ročne sposobnosti.

Vendar pa sta njena posvojitelja izjemno ponosna. Za CNN sta izjavila: »S. se prav vsako jutro zbudi z nalezljivim nasmehom. Svet sprejema z vztrajnim navdušenjem.« Njena mama je še dodala, da je prepričana, da bo, če bo le deležna ljubezni, možnosti in spodbujanja, njena hčerka pokazala, kaj vse lahko v svojem življenju doseže.

                          

Povzeto po: cnn.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja