5 najpogostejših razlogov za umetni splav

Thumbnail

Razlogi, zaradi katerih se ženske odločajo za splav, so različni. Vsem pa je skupno to, da se jim zdi ta rešitev edina možna. Ženska, ki se odloči za splav, je vedno v stiski in ne ve, kje poiskati ustrezno pomoč.

Preberite si pet razlogov, iz katerih se v Sloveniji najpogosteje splavi otroke.*

1. »Že imam otroke in smo z njimi zaključili.«

Največ žensk, ki se odloči za splav, je tistih, ki že imajo otroke in so z menjavanjem plenic in nošenjem dojenčkov »zaključile«. Nov otrok bi zanje največkrat pomenil dodaten stres (poleg skrbi za že obstoječo družino, naporne službe ipd.) in spremembo življenjskega stila oz. morebitno odpoved nekaterim komoditetam (na primer počitnicam).

Ženske se pogosto počutijo psihično ali fizično nezmožne skrbeti še za enega otroka in misel na povečanje družine jim vzbuja strah, da bodo njihovi dosedanji otroci, one same in tudi partner za kaj prikrajšani.

To največkrat niso družine, ki bi živele na socialnem robu, pač pa preprosto tiste, ki so se na določen življenjski standard navadile in od njega ne želijo odstopiti. Živimo pač v potrošniški družbi.

Največ žensk, ki se odloči za splav, je tistih, ki že imajo otroke in so z menjavanjem plenic in nošenjem dojenčkov »zaključile«.

2. »Otroka si ne želim.«

»Ker si sebe ne predstavljam kot mamo, ker bi otrok oviral mojo službeno ali izobraževalno pot, ker sedaj ni pravi čas, ker mu resnično ne morem ničesar ponuditi …«

Otrok se tem mamam zdi preprosto misija nemogoče. Ne morejo si predstavljati življenja z otrokom, vsaj ne takšnega, kakršnega bi si želele.

3. »Z očetom otroka se ne razumem najbolje.«

Veliko težav v odnosu se pokaže, ko ženska zanosi z moškim, ki ni tisto, kar bi si ona resnično želela od življenjskega sopotnika. Dovolj že trpi v odnosu z nekom, ki ga noče izbrati za očeta svojih otrok. Otroka lahko doživlja tudi kot kazen za svoje napake v odnosu. Boji se, da se bodo odnosi med njima še bolj zaostrili, da jo bo partner celo pustil, nikakor pa ni otroka pripravljena vzgajati sama.

4. »Splav je želja oz. zahteva partnerja.«

Ženske doživljajo pritisk s strani najbližjih in tistih, ki jim najbolj zaupajo: partnerja, staršev, prijateljev, nemalokrat pa tudi zaradi priporočila medicinskega osebja. Strah jih je, da jih bodo najbližji zapustili ali jim obrnili hrbet, če bi otroka obdržale. Kadar pa splav celo predlaga zdravnik, je nosečnost običajno sicer zaželena, vendar se ne odvija po pričakovanjih staršev. Tu zopet nastopi strah pred soočanjem z neznano boleznijo in verjetnim trpljenjem.


Kadar splav predlaga zdravnik, je nosečnost običajno sicer zaželena, vendar se ne odvija po pričakovanjih staršev.

5. »Še sebe ne morem preživljati …«

V to kategorijo sodijo ženske, ki zanosijo v zares nezavidljivem položaju. Živijo v hudi finančni stiski, brezposelne ali z nestalno zaposlitvijo, velikokrat tudi brez strehe nad glavo. Lahko so skupek zgoraj naštetih situacij in razlogov, kar stvar še dodatno zaplete. Vendar pa so to hkrati tudi najpogosteje velike borke, saj se morajo že v vsakdanjem življenju soočati z veliko pritiski in težavami in so tega »vajene«.

Razlogi so različni, vzrok pa isti: strah

Ljudi je strah neznanega. Vendar kadar se s problemi soočamo s strahom, bomo vedno poraženi. Kot družba in posamezniki se moramo zavedati, da so stiske in krizne situacije, ki jih doživljajo nezaželeno noseče ženske, resnične in v veliki meri produkt splošne klime, ki je nemalokrat ostro nastrojena proti človeku. Otrok današnji družbi predstavlja breme, nadlogo, oviro, težavo, kazen

Težave in stiske družin se ne bodo zmanjšale, če odpravijo otroka.

Splav krize ne odpravi, ampak jo poglobi

Pri vseh zgoraj naštetih primerih se težave in stiske teh družin ne bodo zmanjšale, če odpravijo otroka. Kriza potrošniške miselnosti, neodstopanja od predstav v življenju, nerazumevanje med partnerjema, neurejeni odnosi z bližnjimi, finančne in socialne stiske … – vse to bo še naprej razjedalo nas kot posameznike in družbo. Splav bo temu najverjetneje zadal le še novo rano, nov problem, novo stisko, pogosto še bolj uničevalno.

Ljubezen vse premaga

Po drugi strani pa – kadar se na probleme odzovemo z ljubeznijo, s sočutjem in pogumom, vedno zmagamo. Strah ima velike oči. Verjetno smo že vsi doživeli, da situacija ni bila tako grozna, kot smo si jo predstavljali. Včasih celo, da je bila daleč od groze ali njeno pravo nasprotje: čudovita dogodivščina, izkustvo, da smo šele tedaj zares zaživeli.

Podobno je s krizno nosečnostjo. Na začetku se lahko ženska ali par sooča z veliko vprašanji in dvomi (celo kadar je nosečnost zaželena). In v tistem trenutku nima odgovorov nanje. Vendar je prav vsaka ženska z razlogom noseča 9 mesecev, saj se lahko v tem času tudi pripravi na rojstvo otroka. In ko se to zgodi, kmalu ugotovi, da si je veliko stvari predstavljala povsem drugače, kot so se nato izkazale.

Sočuten odgovor na njene realne stiske pa je vedno konkretna pomoč, ki daje vrednost življenju in materinstvu.


Da, lahko pomagate!

Na Zavod ŽIV!M se zelo pogosto obrnejo družine, ki so v hudi finančni stiski in si marsičesa ne morejo privoščiti, pa so za svojega otroka pogumno in požrtvovalno izbrale življenje. Letos septembra bomo devet družin iz našega programa PreŽIV!M peljali na morje (v Izolo). Veseli bomo vaših darov, da jim bomo omogočili zares sproščujoče in lepe počitnice (za mnoge prve po več letih). Pokažimo, da nam je mar za človeka!

 

* Razlogi so povzeti iz različnih virov, raziskav diplomskih nalog, anket in študij ter tudi ustnih zagotovil zdravstvenega osebja in ginekologov. Razen prvega razloga, ki je najpogostejši, niso našteti v vrstnem redu po padajoči pogostosti.

Foto: dailyrecord.co.uk, mirror.co.uk

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja