Moja izkušnja s pralnimi vložki

Thumbnail

Že dolgo nisem tako pričakovala menstruacije! Ne, ker bi se bala, da sem noseča ali ker bi komaj čakala, da se hormonsko stanje končno umiri. Le želela sem preizkusiti svoje nove pralne vložke.

Na začetku naj povem, da se povsem zavedam, da smo ženske pri doživljanju menstruacije zelo različne in da je moja izkušnja le ena izmed mnogih. Kljub temu jo želim deliti, da morda opogumim kakšno dekle ali žensko, ki se še odloča za ta korak.

Če ste na tem vlaku med novimi in vas bega, kako vse skupaj sploh funkcionira – pravzaprav ne bistveno drugače od vložkov za enkratno uporabo: pralni vložek namestiš na spodnjice in ga na spodnji strani namesto z lepilom pričvrstiš s pritiskači. Po uporabi vložke opereš, posušiš in do naslednje menstruacije te počakajo v lepi vreči, v kateri jih dobiš.

Kako se torej obnesejo?

Udobje

Bombažni vložki so res neverjetno mehki in prijetni na otip. Do zdaj mi niso nikdar premočili, res pa je, da nimam močnih krvavitev in se mi to v splošnem ne dogaja, niti ponoči. Pri vpojnosti se mi zdijo povsem primerljivi s tistimi za enkratno uporabo.

Opazi se sicer razlika, da plastični vložki naval krvavitve ob vstajanju po dolgotrajnem sedenju ali ležanju veliko hitreje vpijejo, medtem ko pri bombažnih še nekaj časa čutim mokroto. Kar meni ni moteče.

Izgled

Navajene smo navadnih belih vložkov in morda nam je nenavadno, da bi kri tekla na pisano površino. Zdaj, ko sem lastnica kompleta vzorčkastih, živo pisanih vložkov, to mnogo lažje razumem.

Kot se oblačim po počutju, si tudi vložek izberem glede na razpoloženje – bolj živahnega ali bolj umirjenega. Zdijo se mi celo kot modni dodatek, za katerega vem samo jaz. Ker so RES lepi. In kar težko verjamem, da med vsemi barvami in vzorci, ki so na voljo, ne bi vsaka ženska našla nekaj takšnih, ki bi ji ogreli srce.

Pranje

Perem jih samostojno ali s plenicami, na 90 stopinj. Všeč mi je, da tudi po več pranjih ohranjajo zelo lepe barve, če pa jih po uporabi namočim v vedro hladne vode, se madeži nato med pranjem povsem izmijejo.

Če vložki na pranje počakajo na suhem – kar je sicer bolj lagodno kot pobirati umazane vložke iz hladne vode – pa so meni bledi madeži ostali. Verjetno bi jih odstranil bolj agresiven pralni prašek, ki ga sama ne uporabljam.

Stabilnost

To, da imajo plastični vložki na spodnji strani in krilcih lepilo, ima gotovo svoje prednosti pred pralnimi vložki, ki se lahko malo vozijo po spodnjicah. To sem spoznala na lastni koži, ko sem se z bombažnim vložkom odpravila na tek.

Seveda je marsikaj odvisno od kroja spodnjic, postave in tudi oprijetosti hlač. Dobijo se tudi spodnjice, namenjene prav nošenju pralnih vložkov. Jaz sem zaenkrat sklenila, da pralnih vložkov za bolj dinamične športne aktivnosti raje ne bom uporabljala.

Verjetno bi bilo bolj smiselno zapisati izkušnjo z uporabo pralnih vložkov po enem letu in ne zgolj po nekaj ciklih, ko se me še drži začetniško navdušenje. A občutek udobja, ki ga bombažni vložki prinašajo, in dober občutek, da delam nekaj dobrega tako zase kot za naravo, bo zagotovo ostal.

Kot rečeno – moja izkušnja je le ena izmed mnogih. Če želiš slišati izkušnje še drugih uporabnic, če imaš kakšno vprašanje ali pa si navdušena uporabnica, ki si zgolj želi spoznati še druge ženske, ki tudi uporabljajo pralne vložke, lahko na Facebooku poiščeš skupino Pralni vložki.

Foto: pleniceracman.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja