Moj sin postaja najstnik. Na kaj naj se pripravim?

Foto: Shutterstock

V puberteti so fantje pogosto neprepoznavni. Razigran, živahen otrok se nenadoma spremeni v zadržanega, molčečega fanta ali razdražljivega nezadovoljneža. Še pred nekaj meseci je brez prestanka navdušeno govoril in razlagal, kaj vse se mu je tisti dan zgodilo. Zdaj pa ga noge nesejo direktno v njegovo sobo. Zapre vrata in to je to.

Puberteta zanj ni lahka, prav tako pa ni lahka tudi za ostale družinske člane. Odraščajoči sin pa potrebuje vašo podporo. Da bi mu to lahko omogočili, je pomembno, da razumete, kaj se z njim dogaja.

Kaj se z njim dogaja?

Puberteta se pri fantih običajno začne nekoliko kasneje kot pri deklicah. Prve spremembe pa se začnejo pojavljati med 10. in 13. letom, ko se poveča proizvodnja spolnega hormona testosterona. Tu se začne preobrazba telesa.

Rast. Fantje še posebej skokovito rastejo med 13. in 17. letom starosti. Rastejo v višino, pa tudi v širino, saj se njihove mišice močno povečajo. Do konca pubertete se kostna in mišična masa podvojita.

Mutiranje. Med 11. in 16. letom starosti zraste grlo in raztegnejo se glasilke. Temu primerno se spreminja glas. Zgodi se tudi, da se glas »lomi«, kar opazite, ko nenadoma postane njegov govor posebej visok ali hreščav. Na srečo to dokaj hitro mine in traja le nekje šest mesecev.

Od takrat naprej bo glas postajal vedno bolj možat.

Koža. Močno povečanje spolnega hormona testosterona pogosto vodi do prekomerne proizvodnje sebuma, kar lahko povzroči mastno kožo in vsem najstnikom poznane mozolje.

Lasje. Tudi lasišče se zaradi povečanega nastajanja sebuma hitro zmasti, kar pomeni, da so lasje pri korenu pogosto videti mastni.

Dlake. Teh je vedno več, in to ne le na rokah, nogah in prsih. Rastejo pod pazduhami, okrog spolovila, pa seveda tudi na obrazu (brada). Tam so dlake sprva kot nežen puh, ki pa se spremeni v trše dlake.

Potenje. To se med puberteto močno poveča, kar boste zaznali po res intenzivnem vonju. Zdaj je čas, da se začne pogosteje tuširati in po potrebi uporabljati deodorant.

Spolovilo. Penis in moda se povečajo, nastajati pa začnejo prve semenčice.

Možgani. V njih se med puberteto odvijajo številni procesi. Limbični sistem, ki je odgovoren za čustva, zori hitreje kot sprednji del možganov. Zato imajo v puberteti prednost občutki in ne razum. To pogosto vodi do odločitev, ki jih odrasli težko razumemo. Vendar se tudi ta faza kaosa konča in otrok postane bolj razsoden.

Ritem spanja. Ritem spanja in budnosti se med puberteto spreminja, kar pomeni, da so  fantje pogosto zvečer dlje časa budni in zjutraj težko vstanejo iz postelje. Vendar spanje še vedno potrebujejo, zato vse zamujeno nadoknadijo ob koncu tedna.

Foto: Shutterstock

Kaj pa njegovo obnašanje?

Spremembe v telesnem in čustvenem svetu marsikateremu fantu niso lahke. Močna čustva, ki se za nameček še hitro spreminjajo, pa nihanje razpoloženja, s katerimi se najstnik težko spopada. Pogosti so izbruhi jeze, sitnosti, agresivnosti, pa tudi negotovosti in žalosti.

Izbruhi jeze. Testosteron močno vpliva na čustva in lahko sproži agresijo. Zato lahko v puberteti, ko je raven testosterona visoka, hitro pride do nenadnih izbruhov jeze.

Ločitev od staršev. Med puberteto iščejo odgovor na vprašanje “Kdo sem?”. V želji, da bi našli lastno identiteto, iščejo vzornike in preizkušajo različne vloge. Starše pri tem odrivajo stran, pomembnejši pa jim postanejo prijatelji. Tudi tu ne skrbite: vrnil se bo nazaj.

Nepremišljenost. Del možganov, ki je odgovoren za ocenjevanje nevarnosti in predvidevanje posledic, se razvije zadnji. Zato se najstniki pogosto vedejo nepremišljeno.

Slabša samozavest. Med puberteto začnejo bolj ocenjevati lastno vedenje in postanejo kritični do sebe. Temu pogosto sledita slabša samozavest in negotovost, saj domnevajo, da jih tudi drugi na enak način ocenjujejo.

Želja po pripadnosti. Pritisk vrstnikov je velik. Najstnik pa želi pripadati in nič zamuditi. Ker večina interakcij med njimi poteka preko družbenih omrežij, neprestano “visijo” za telefoni ali računalniki. Potrebno je najti kompromis, da se počutijo vključene v skupino, a hkrati ne ostanejo “non-stop” prilepljeni na ekran.

Zaljubljenost. V tem obdobju izkusijo prve občutke prave zaljubljenosti. Tega zelo verjetno ne bodo delili z vami, ampak s prijatelji.

Vaša starševska vloga še ni končana. Vaš fant vas še vedno močno potrebuje, čeprav morda s svojim obnašanjem kaže drugače. Zdržite pritisk in mu stojte ob strani. Ohranite dober odnos in potrpežljivost. Pubertetni vihar bo hitro minil in kmalu pred vami ne bo več muhast najstnik, ki še sam ne ve, kaj bi rad, ampak mlad moški, na katerega boste ponosni. Večno vam bo hvaležen, da niste strli njegovega duha in ste ga obravnavali z dostojanstvom in občutkom. Splača se potruditi za to.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja