Menstruacija za vse

Foto: Shutterstock

Menstruacija je v naši družbi pogosto še vedno tabu, pa čeprav gre za naraven proces, s katerim se sooča pol sveta. O njej bi morali več govoriti tako z dekleti, ki je še nimajo, kot tudi s fanti, možmi, starši in med seboj. Predvsem zato, ker o njej marsikdo ve manj, kot bi moral in ker si z molkom res ne pomagamo.

Ker ni najbolj tajna, strogo ženska zadeva

Zame je bila od mladosti naravno dejstvo, za katerega mi je bilo jasno, da se bo tudi meni zgodilo kmalu po tem, ko so jo kot izgovor pri športni vzgoji začele uporabljati nekatere sošolke.

Preden sem se z njo prvič srečala v praksi, pri nas doma o njej nismo kaj dosti govorili. Ne bom pozabila, kako sem precej pred prvo menstruacijo vsa presenečena nekoč na poti iz trgovine brez vsake spremne besede dobila vložke, češ, da so tam ravno v akciji. Kasneje v življenju sem vedno znova dobivala signale, da je menstruacija najbolj tajna, strogo ženska zadeva, ki me dela šibko, nesposobno za plavanje in dolgotrajne fizične napore v prvih dneh in mi (vsakič drugače) povzroča bolečine. A hkrati, da jo je treba kar najbolj hrabro, kot da je ni, prestati kot nujno zlo moje ženske identitete, katere pozitiven stranski učinek je, da lahko postanem mati. Sama sem morala spoznati, da bolečina, šibkost, ranljivost in vsa ta nihanja niso napaka, ampak težko doumljiv, včasih naporen, a vendar zanimiv in spoštovanja vreden del mene.

Fantje morajo poznati menstruacijo, ženski cikel …

Ko moj brat ni hotel v trgovino po vložke, ker »noče imeti nič s tem«, sem začela o njej govoriti pogumneje. Neumno se mi je zdelo, Če imate z otroki dolge pogovore o potresih, dinozavrih, ledeni dobi in kar je še redkih, davno izumrlih in neobičajnih reči, potem boste prav sposobni razložiti in se pogovarjati tudi o povsem običajni, vsak mesec ponavljajoči in precej pomembni – menstruaciji. da je to, s čimer se vsak dan sooča kakšna četrtina žensk, ki jih srečam, obravnavano kot nekakšno prekletstvo. Čudni pogledi, zavijanje z očmi in nerazumevanje so popolno nasprotje tega, kar bi pomagalo ženski ob menstruaciji.

Tako sedaj jaz zavijam z očmi, ko mi katera razlaga o »tistih dnevih«, »teti s Krvavca«, »fešti«, »ta rdeči« in podobnih izumih sramu pred menstruacijo. Da sploh ne govorimo o fantovskih in moških predstavah o tem, kaj se dogaja v ženskem svetu. Brez pametne razlage si mesečno krvavenje predstavljajo z veliko mero domišljije in nerazumevanja ali celo verjamejo, da lahko imajo menstruacijo tudi moški. Skrivanje tudi njim daje slab signal, da gre za nekaj, kar jih ne zadeva. Osnovnošolske lekcije o ženskih in moških reproduktivnih organih so precej premalo, da bi mladi razumeli, kaj se dogaja, in se znali podpirati, ko se na sošolkinih hlačah pojavi rdeč madež, ko se vsa bleda zvija na stolu ali od bolečin skoraj pade skupaj.

 

Pogovori, ki so ključni za razumevanje in sočutje

Da z otroki in mladimi že doma dovolj zgodaj, dovolj nazorno in večkrat spregovorite o vsem, kar se dogaja v njihovih telesih, je ključno za njihovo sočutje do deklet in žensk, s katerimi se bodo srečevali. Pa tudi za to, da se ne srečajo prej s spolnostjo in kontracepcijo, kot bi spoznali osnove naravnega delovanja svojih teles, zaradi katerih so na tem svetu.

Tudi kasneje v življenju, zakonu, načrtovanju družine je v moško-ženskih odnosih poznavanje ženskega cikla ključno za oba spola. Razumevanja na tem področju ni nikoli preveč. Če imate z otroki dolge pogovore o potresih, dinozavrih, ledeni dobi in kar je še redkih, davno izumrlih in neobičajnih reči, potem boste povsem enako sposobni razložiti in se pogovarjati tudi o povsem običajni, vsak mesec ponavljajoči in precej pomembni – menstruaciji.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja