Mamino pismo zdravniku, ki ji ni nikoli povedal resnice o njenem otroku

Thumbnail

Courtney Williams Baker živi na Floridi in ima tri čudovite hčerke. Najmlajša, Emersyn Faith, ima Downov sindrom.

Srečanje z znanko, ki ima prav tako otroka z Downovim sindromom, jo je spodbudilo, da svojemu ginekologu, ki jo je spremljal v nosečnosti, napiše pismo, ki v sebi nosi res močno sporočilo.

»Pojma nimam, kako je odreagiral, ko je pismo prebral, toda verjamem, da Bog dela čudeže in spreminja srca,« je dejala, ko je pismo javno delila tudi na družabnih omrežjih. To je naredila predvsem z namenom, da bi doseglo mnoge starše, ki se znajdejo v podobnih okoliščinah, kot jih je doživela sama.


Dragi doktor,

prijateljica mi je nedavno povedala, da ji je njen ginekolog po opravljenem ultrazvočnem pregledu rekel: »Popoln je!« Ko je bil njen sin nato rojen z Downovim sindromom, sta ga obiskala, in ko je doktor pogledal dojenčka, je dejal: »Kot sem vam povedal: Popoln je!«

Njena zgodba me je močno ganila. Bila sem izredno vesela za njeno izkušnjo, a sem hkrati občutila močno grenkobo ob moji. Želim si namreč, da bi bili vi ta zdravnik.

V vašo ambulanto sem prišla v najtežjem obdobju mojega življenja. Bila sem prestrašena, polna tesnobe in Žalostna sem, ker vas drobna utripajoča srca, ki jih videvate vsak dan, ne napolnijo s strahospoštovanjem.popolnoma obupana. Nisem še poznala vse resnice glede mojega otroka in tako obupano sem jo potrebovala od vas. Toda namesto podpore in spodbude ste predlagali, naj otroku vzamem življenje. Povedala sem vam, da imam zanjo že izbrano ime, vi pa ste me vprašali, če sploh razumeva, kako bo otrok z Downovim sindromom vplival na kvaliteto našega družinskega življenja. Vedno znova ste predlagali, naj ponovno premisliva najino odločitev glede nadaljevanja nosečnosti.

Od tistega prvega obiska dalje me je bilo strah pregledov. Najtežje obdobje v svojem življenju sem zelo težko prenašala samo zato, ker mi nikoli niste povedali resnice.

Resnice, da je moj otrok popoln.

Nisem jezna. Nisem zagrenjena. Le resnično žalostna. Žalostna, ker vas drobna utripajoča srca, ki jih videvate vsak dan, ne napolnijo s strahospoštovanjem. Žalostna, ker vam vsi ti drobni detajli in čudež teh majhnih prstkov, pljučk, oči in ušes ne dajejo priložnosti za razmislek. Žalostna, ker ste se tako zelo motili, da dojenček z Downovim sindromom zmanjša kvaliteto življenja v družini. Srce me boli, ko pomislim, da boste mogoče prav danes kaj takšnega rekli kakšni mamici. Najbolj od vsega pa me žalosti, da ne boste nikoli imeli privilegija spoznati moje hčerke, Emersyn.

Kajti, ne boste verjeli, Emersyn ni zgolj dodala kvalitete našemu življenju, dotaknila se je celo življenja tisočih. Ona izžareva namen in veselje, ki ga je skoraj nemogoče izraziti. Zaradi nje so naši nasmehi bolj široki, več se smejemo in veliko več se poljubljamo ter objemamo, kot smo se kadarkoli prej. Ona je tista, ki je odprla naše oči za resnično lepoto in čisto ljubezen.

Zato danes molim, da ne bi bilo nobeni drugi mamici potrebno iti skozi to, kar sem jaz doživela pri vas. Molim tudi za to, da bi vi znali videti resnično lepoto in čisto ljubezen na vsakem ultrazvočnem pregledu. Predvsem pa molim, da bi naslednjič, ko boste opazili dojenčka z Downovim sindromom, ki bo ljubljen in na varnem v materinem trebuhu, znali pogledati mamici v oči in ji povedati resnico: »Vaš otrok je absolutno popoln!«

Vir: upworthy.com