Mamica in dojenček – naspana in srečna, povezana in umirjena!

Thumbnail

Skoraj vsako mamico, ki glede nošenja, dojenja in spanja svojega dojenčka sledi svojemu notranjemu glasu, okolica pogosto preusmerja na »pravo pot«. In (pre)večkrat popusti pritiskom.

Eden najpogostejših očitkov, s katerimi se mora mamica soočiti, pa je glede spanja. Glede spanja skupaj. Z dojenčkom, v isti postelji, kjer je dojenček varno objet in pogosto dojen.

 

Alenka Benedik, mama, svetovalka za dojenje, dula, prevajalka in predavateljica, dobro ve, zakaj je prevedla nedavno izdano knjigo priznanega strokovnjaka dr. Jamesa J. Mckenne Spanje z dojenčkom: vodnik za starše.

Gre ji zahvala, da v slovenski prostor prinaša knjigo z odgovori na vse dvome. Knjigo, ki bi jo jaz osebno uvrstila med obvezno branje v nosečnosti in ob vsakem dvomu glede spanja po porodu. Ker je podkrepljena z raziskavami, z izkušnjami in s poznavanjem potreb mamic in dojenčkov. Ker spodbuja in pomirja, ker prinaša odgovore na vsa vprašanja in pomisleke glede spanja skupaj z dojenčkom.

Ob izdaji je Alenka prijazno in čisto v svojem slogu z nami delila dejstva in misli, ki bodo gotovo dobra spodbuda marsikomu, da v knjigi poišče še več odgovorov.

Mamice nespečih otrok v upanju na prespano noč posežejo tudi po različni literaturi. Toda to ni še ena knjiga nasvetov o spanju, temveč je knjiga o spanju skupaj z dojenčkom. V čem se razlikuje od ostalih knjig na to tematiko?

Vsi potrebujemo spanje – tudi in predvsem starši –, da lahko normalno funkcioniramo in skrbimo za otroke, saj nas močno potrebujejo: podnevi in ponoči. Otroci se prebujajo, ker je to naravno in normalno.
Za razliko od večine priročnikov, ki opisujejo, kako »naučiti« otroka, da bo sam (za)spal, pa knjiga ne ponuja čudežnega recepta, temveč opisuje, kaj je biološko in čustveno najbolje za zdrav razvoj dojenčkov in dobro počutje staršev – torej brez joka pri otrocih in slabe volje pri starših. Nasveti o spanju otrok in staršev temeljijo na znanosti, zgodovini, antropologiji in poglobljenem poznavanju človeške evolucije.

Spanje v skupni postelji ni zgolj praktično zaradi dojenja, temveč ima še ogromno ostalih prednosti. V knjigi jih natančno opišete, predstavite ter podkrepite z izkušnjami slovenskih mamic. Jih lahko nekaj izpostavite?

Skupno spanje je bilo norma večino človeške zgodovine – za razliko od industrializiranega sveta se nikjer drugje starši ne sprašujejo, kje naj spi otrok, ker je jasno: ob starših. 

Za razliko od industrializiranega sveta se nikjer drugje starši ne sprašujejo, kje naj spi otrok, ker je jasno: ob starših.

Najpomembneje je, da starši glede na potrebe svoje družine najdejo takšno rešitev, da se vsi družinski člani dobro naspijo in da je spanje varno tudi za najmlajše. Študije so pokazale, da matere, ki spijo s svojimi dojenčki, spijo več, kakovost spanja pa ocenjujejo bolj pozitivno kot matere, ki spijo ločeno od otrok.

Skupno spanje je biološki proces, pri katerem materino dihanje in ritmično premikanje prsnega koša spodbujata uravnavanje dojenčkove telesne temperature in redno dihanje.

Med kožnim stikom otrokovo telo stimulira ustrezne možganske celice in jih povezuje med seboj.

Skupno spanje tudi ponoči zagotavlja potrebno mikrookolje, ki sicer čez dan spodbuja razvoj socialnih, komunikacijskih in čustvenih veščin, hkrati pa je dojenček pod nadzorom in na varnem. Mati je ustvarjena, da otroku nudi varno zavetje tudi med spanjem.

Med koristi varnega skupnega spanja sodita tudi tvorjenje večjih količin mleka in pogostejše dojenje, zato otrok po eni strani prejme dovolj kalorij in dobro pridobiva težo, po drugi strani pa manj joka, zato prihrani energijo in dlje časa preživi v mirni čuječnosti. Mati se lahko takoj odzove, ko jo otrok potrebuje. Spanje v skupni postelji poveča število podojev in skupno trajanje dojenja, kar poveča zaščitni učinek dolgotrajnega dojenja za materino zdravje. Poleg tega hitreje izgubi odvečno telesno težo po nosečnosti. Prav tako pogostejše nočno dojenje pri materi poveča izločanje oksitocina, ki jo pomirja in sprošča.

Večina doječih mater, ki z dojenčkom rutinsko spi v isti postelji, dojenčka položi spat na hrbet, s svojim telesom pa ustvari nekakšno ‘gnezdece’, kar preprečuje, da bi otrok zašel pod blazine ali odeje. Mati se lahko hitro odzove na dojenčkove potrebe in tako prepreči stisko pri dojenčku, do katere bi prišlo, če se ne bi nemudoma odzvala. (op. a.: o potrebi dojenčka na takojšen odziv in dotik je Alenka že pisala tukaj).

Študije so pokazale, da matere, ki spijo s svojimi dojenčki, spijo več, kakovost spanja pa ocenjujejo bolj pozitivno kot matere, ki spijo ločeno od otrok.

Pogovori o (ne)spanju dojenčkov so med mamicami zelo pogosti. Večinoma vsebujejo pritoževanje in večne razprave o tem, kdaj se bodo naspale. Vaša knjiga pa o spanju mamice in dojenčka govori kot o nečem pozitivnem, o nečem, kar povezuje in ne utruja. Je sporočilo knjige dovolj močno, da bi razbilo mit med slovenskimi mamicami o groznih nočeh v prvem letu?

Kakor si posteljemo, tako spimo. Tako kot dnevi so tudi noči lahko povsem prijetne. Če smo opremljeni z znanjem in informacijami, ni razloga za slabo voljo. Prepričana sem, da bo knjiga spodbudila starše, da sledijo svoji intuiciji in pri organizaciji spanja suvereno poiščejo rešitve, ki jim ustrezajo – tako da se bodo vsi dobro naspali.

Pritožbe in razgrete diskusije so posledica nerealističnih pričakovanj o življenju z dojenčkom ter nepoznavanja potreb naših potomcev. Kje bo spal dojenček, se sprašujemo samo v industrializiranem svetu, kjer smo izgubili stik z naravo in sami s seboj. Dojenje, nošenje in skupno spanje je bilo samoumevno večino človeške zgodovine in je v kulturah, ki živijo v sožitju z naravo, še vedno nekaj naravnega. Dojenčki se po naravi niso pripravljeni odpovedati nečemu, kar je zanje dobro – za to, da dobro uspevajo, potrebujejo takojšnje odzivanje in dotik. Pri skupnem spanju so deležni vsega, kar potrebujejo – seveda pod pogojem, da je okolica varna in primerna za skupno spanje.

 

Kdaj in predvsem zakaj smo dojenčka ponoči ločili od mamice (oz. od obeh staršev) in s tem postavili merilo, da je to naravno?

Večino priročnikov o vzgoji so napisali ljudje, ki nikdar v življenju niso previli otroka, kaj šele, da bi zanj skrbeli noč in dan – tako večina priročnikov temelji na osebnih prepričanjih in mnenjih, ne pa na strokovnih dejstvih in dokazih. Priročniki o vzgoji so pogosto v popolnem nasprotju s sodobnimi nevrobiološkimi in psihološkimi raziskavami o biologiji otrok in vlogi materinega dotika pri spodbujanju rasti in dobrega počutja človeškega mladička.

Po besedah dr. McKenne priporočila glede skrbi za otroke pogosto temeljijo na domnevi, da je zgodnje nočno ločevanje dojenčkov od staršev nujno za vzgajanje srečnih, samozavestnih, čustveno zdravih in neodvisnih bodočih odraslih, obenem pa od energije prekipevajočih staršev, ki zadovoljni živijo nočno življenje, ločeni od dojenčkov in otrok. Brez kakršnihkoli antropoloških raziskav, ki bi resno podvomile v omenjene domneve, se je samotno spanje spodbujalo skupaj z umetnim hranjenjem po urniku. Pediatri in strokovnjaki za vzgojo so zmotno trdili, da to spodbuja otrokovo sposobnost samopomirjanja, kar naj bi povzročilo, da bodo otroci odrasli v neodvisne odrasle.

Dojenčki se po naravi niso pripravljeni odpovedati nečemu, kar je zanje dobro – za to, da dobro uspevajo, potrebujejo takojšnje odzivanje in dotik.

Današnja družba ima veliko pomislekov o spanju skupaj z dojenčkom. Nasvetov z vseh strani je veliko: tako dojenček kot mamica naj se na ta način ne bi dobro naspala, oba naj bi potrebovala svoj prostor, dojenček se mora že od začetka naučiti spati sam. Večkrat pa mamica, ob kateri spi dojenček, dobi tudi očitek, da ona vendar ponoči spada ob moža. Med drugim se v knjigi dotikate tudi tega vprašanja. Kako je s tem?

Današnja družba je obremenjena z nepoznavanjem bioloških potreb dojenčkov in nerealističnimi pričakovanji, kakšno je življenje z dojenčkom. Materino telo je dojenčkovo naravno okolje.
Dokazano je, da se najbolj naspijo doječe matere, ki spijo skupaj z otrokom. Družinska postelja je tudi za številne slovenske družine najpreprostejša rešitev, kako se cela družina naspi. Očetje, ki so pogosto večino dneva odsotni, tako ravno ponoči dobijo priložnost, da se ponovno povežejo s svojimi otroki. Večina očetov uživa v družinski postelji.

Zakaj pa odrasli spimo skupaj – zaradi spolnosti? Ali preprosto zato, ker je tako lepo in prijetno spati skupaj z nekom, ki ga imaš rad? Otrok je devet mesecev preživel pod materinim srcem – sedaj pa naj bi ga dali nekam stran od mame? Če pogledamo naše najbližje sorodnike v živalskem svetu – nobena mati se ne loči od svojega mladiča. In če se zazremo v človeško zgodovino – kje naj spi dojenček, v tisočletjih človekove zgodovine nikdar ni bilo vprašanje.

Foto: babygizmo.com, thestorkmagazine.com


Knjigo lahko kupite tudi trgovini iskreni.net na Nazorjevi ulici v Ljubljani ali jo naročite na [email protected], 0590 20 000, 064 135 136. Cena knjige je 19,30 EUR + poštnina.

Naslednjih nekaj strani ponuja predogled v knjigo Spanje z dojenčkom: vodnik za starše.

 

 

 

 

 

 

 

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja