Mali pomočnik

Thumbnail

V članku Melite Kordeš Demšar Razvoj gibanja in njegov pomen smo lahko brali o neverjetnem otrokovem razvoju: od skoraj negibnega novorojenčka do hoje po dveh nogah. Pri enajstih do dvanajstih mesecih se otrokova groba motorika tako razvije, da otrok shodi. V naslednjih treh mesecih otrok intenzivno razvija fino motoriko. Poglejmo, kaj to pomeni za otroka, in kako mu lahko starši pomagate pri nadaljnem razvoju telesa in uma.

 

Pri starosti 15 mesecev je zgodnji razvoj roke (fine motorike) in možganskih centrov, ki so za to odgovorni, zaključen. Roka postane uporabno orodje uma.

Razvoj grobe motorike je seveda izjemen v prvem letu. Kakor hitro otrok shodi, pa se začne novo obdobje. Roke so doslej pomagale telesu pri gibanju v prostoru, sedaj so tega osvobojene in potrebujejo drugo zadolžitev. Na ta način lahko njihovo gibanje prispeva v razvoju osebnosti. Sedaj otroci postanejo naši najboljši pomočniki. Sedaj lahko začnejo delati z nami – v skrbi za okolje, zase in za druge: pomivanje posode, pometanje, priprava hrane… natančno te dejavnosti, ki jih odrasli ne maramo preveč. A v starosti od prvega do četrtega leta jih imajo otroci zelo radi in so navdušeni, če jih prosimo za pomoč.

Otrok pri 14-15 mesecih je sposoben pripraviti mizo za deset oseb (seveda začnemo uro prej), a to ni težava, saj odrasli tako hočemo zaposliti otroke. S praktičnimi nalogami so otroci srečno zaposleni, gibi se izboljšujejo, koordinacija postaja vse boljša, njihov ego se razvija in krepi v osebni gotovosti. Ta pomembna sporočila posrka vase to mlado človeško bitje in to mu bo služilo v vseh prihajajočih dejavnostih:

»Zmorem, sem sposoben, sem nekaj vreden, ljudje, s katerimi živim, potrebujejo moje sodelovanje, moje delo je pomembno in svet okoli mene lahko spremenim s svojim delom.«

© Copyright iskreni.net