Porod doma: je res tako tvegan?

Thumbnail

Na včerajšnji tiskovni konferenci v KC sem dobila občutek, da niso želeli le prestrašiti nosečnic o porodih doma, temveč tudi upravičiti »varne porode«.

Včeraj je v prostorih Kliničnega centra potekala tiskovna konferenca, namenjena ozaveščanju javnosti o nevarnosti poroda doma. Povod zanjo je bil nedavni primer na Jesenicah, ko je prišlo do zapleta pri porodu doma. Zdravniki zaradi varovanja osebnih podatkov o podrobnostih primera niso govorili, so pa povedali, da so morali novorojenčka in porodnico prepeljati v porodnišnico, kjer so otroka oživljali, mama pa je imela obsežnejšo poporodno krvavitev. Katera babica je bila prisotna pri porodu, ni znano. 

Tanja Premrl Sršen, predstojnica kliničnega oddelka za perinatologijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, je kot glavni problem pri porodu na domu izpostavila (ne)dostopnost ustrezne pomoči v primeru zapletov. Povedala je, da je problem v organizaciji porodov doma: »Varen porod doma bi bil uresničljiv, če bi reševalec stal pred vhodnimi vrati, cesta pa bi bila prazna.« Prav slednja izjava kaže na popolno nepoznavanje prakse v svetu.

V nadaljevanju so bili našteti vsi možni problemi, do katerih prihaja pri porodih doma, pripravljenosti za reševanje le-teh s sprembami zakona, ki bi te probleme rešile v prid porodov doma, pa – zanimivo – ni bilo. Že na začetku konference je bilo jasno povedano, da je njihov glavni namen posvariti vse ženske, naj se za porode doma ne odločajo. Ostaja pa dejstvo, da je porodov doma vse več – lani je bilo le v ljubljanski regiji zabeleženih 15 porodov na domu, od tega so bili po besedah Premru Sršenove štirje načrtovani.

Stroka poroda doma v resnici ne pozna

Pogosto je bilo poudarjeno, da je za varnost najbolje poskrbljeno v porodnišnici, zato je večina porodov v državah Evropske unije organiziranih v okviru porodnišnic. Po njihovem prepričanju je rezultat majhna umrljivost žensk in novorojenčkov. Slovenija je po majhnem številu smrti novorojenčkov v evropskem vrhu, s porodi doma pa bi se po mnenju Premrl Sršenove umrljivost po nepotrebnem povečala.

O porodnih centrih, kot jih poznamo po vsej EU in ZDA, torej tudi v Avstriji, je bilo s strani Premrl Sršenove čutiti neodobravanje, svojim pacientkam takšno izbiro tudi odsvetuje. Po njenih besedah o teh centrih »nihče ničesar ne ve, porodnice, ki o tej možnosti razmišljajo, pa se sploh ne pozanimajo o izobrazbi tamkajšnjega osebja, o tem, koliko je tisto okolje zares varno, in še najpomembnejše, kako hitro bi jo lahko v primeru zapletov prepeljali v porodnišnico«. Tudi ta izjava kaže na nepoznavanje in podcenjevanje porodne prakse v Avstriji (v porodnih centrih delajo babice in ginekologi z licencami), ki Slovenijo po razvoju porodničarstva prehiteva za vsaj 10 let.

Na temo, zakaj ženske iščejo druge alternative, je Premrl Sršenova omenila, da ženske motijo “manjše” medicinske intervencije (klistiranje, prerez presredka), vendar pa je mnenja, da so se porodnicam že zelo približali v njihovih željah, saj lahko s seboj prinesejo porodni načrt, ki je večinoma uresničljiv. Žal pa izkušnje porodnic kažejo drugačno sliko, saj je porodni načrt bolj nezaželen kot ne, porodnica, ki si želi bolj naravnega rojevanja, pa takoj označena za alternativko in naivnico.

Samopromocija zastarelega zdravstvenega sistema

Janez Remškar z Ministrstva za zdravje je povedal, da se zaveda “problema nedomačega okolja” v porodnišnicah, lahko pa se tudi zgodi, da “ni povsem ohranjena osebnostna integriteta porodnic“.

Zato naj bi Ministrstvo za zdravje pripravljalo zakonodajo za drugotno prakso, bolj po meri žensk, vendar so bili kot edina sprejemljiva alternativa porodu v porodnišnici omenjeni le babiški porodi. Ti bi potekali v okviru zdravstvenih ustanov, torej prek javnega zdravstva, kot oddelek. Po besedah Premrl Sršenove »bi bila edina sprejemljiva možnost za postavitev porodnega centra samo v primeru, da bi bil lociran ob zdravstveni ustanovi«. Prav slednje pa ne bo omogočilo naravnega poroda, ampak je le način, kako ohraniti »bolnišnični porod«, ki bi mu dodali nekoliko nadstandarda.

Porod na domu je po besedah Tanje Premrl Sršen v Sloveniji nevaren bolj kot kjerkoli drugje po svetu zato, ker se ženske zanj odločajo po lastnem navdihu in ne po kriterijih, ki bi zagotavljali določeno varnost. Zanimivo bi bilo izvedeti, od kod Sršenovi takšni podatki, in zakaj naj bi bili razlogi zanj pri slovenskih porodnicah drugačni kot pri porodnicah iz tujine. Glavni razlog, zakaj zdravstvena služba pri nas ni organizirana tako, da bi omogočila varen porod na domu, je v tem, da pri nas v nasprotju s tujino nimamo tradicije porodov na domu.

Namen konference je bil narediti korak v smer, da se primeri, kot je bil jeseniški, ne bi dogajali, vendar ta korak žal ni bil v obliki prizadevanj za drugačno organizacijo zdravstvenih služb, ki bi omogočila varen porod na domu ali v porodnih centrih, ampak zgolj kot samopromocija zastarelega zdravstvenega sistema, ki je daleč stran od »po meri ženske«. Po današnji tiskovni konferenci je tudi jasno, da se bomo morale bolj boriti za svoje pravice, če bomo želele, da bo šlo tudi naše zdravstvo (konkretno porodničarstvo) v korak z razvitim svetom.

Komentarji

 1. Jesenice in…

  Dober članek, hvala Katja. Samo tole bi dodal: neposredni povod za novinarsko konferenco je bil porod na domu z zapletom v okolici Ljubljane (dan ali dva nazaj), Jeseniški pa je bil že nekaj dlje časa nazaj.

 2. o hvala katja! sem gledala včeraj dnevnik in videla prispevek, ki se je začel s stavkom: porod na domu ni varen! 🙁 … res smo še v fazi: nehajte že težit ženske. tale članek upam da bodo prebrali tudi vsi tisti, ki bi ga v resnici morali slišati.

 3. Tisti februarja je bil iz Bleda, kolikor se jaz spomnim…

  Super članek, najbrž eden redkih, ki ni napisan v korist razjavelemu zdravstvenu sistemu.
  Še se bomo borile 🙂

 4. Jaz bi bila pa res vesela, ko bi enkrat porodnišnice objavile, koliko zapletov je bilo pri njih, pa koliko nepotrebnih smrti novorojenčkov … Ker kljub “najboljši” in “najvarnejši” oskrbi se dogajajo tudi velike napake, katere žrtve so tudi otroci. ampak o tem se seveda ne govori in se ne skliče tiskovke.

  Ja ene bomo še vedno rojevale po “navdihu”, ker nas motijo take “majhne intervencije” kot je nepotrebno rezanje, filanje z umetnimi popadki, neprestano ležanje …

 5. Paradoks

  Zaradi enega ali dveh primerov, ko je bilo zaradi poroda doma ogroženo življenje otroka, se skliče novinarska konferenca, kjer stroka opozarja na nevarnost in neodgovornost takšnega početja; ista stroka, ki v povprečju dnevno ubije 14 otrok (s splavom).

 6. Ne vem zakaj na tiskovni konferenci niso povedali, da je prejšnji teden ženska rojevala tri dni doma, in ni hotela ob sebi nikogar razen moža, da je bila ob njej babca iz Avstrije ki je zaradi porodničinih navodil bila prisiljena poklicati policijo, ki jo je uklenjeno peljala rodit v porodnišnico Ljubljana, kjer so otroka nato oživljal… Sedaj pa lahko sklepam, da je bila porodnica prestrašena od vseh informacij ki se jih najde na netu in se je odločila za “varno varianto na domu” ali pa tako zabita, da se je šla porod na domu striktno po njenih navodilih-ker niti en porod ni enak in je treba biti mal fleksibilen in zaupat babicam!

 7. danes sem govorila z mamo,ki je ENega otroka rodila doma. po poklicu je veterinarka. in ko sem se pogovarjala je rekla:ali kakšno kravo prisilijo, da se uleže na hrbet in potem rojeva?
  malo groba primerjava, a vendar….
  bo treba veliko o teh stvareh pisat, govorit in skupaj stopit! pa se bo počasi kaj premaknilo…

 8. porod doma

  vse lepo in prav ti komentarji naj mi nekdo pove kako so rodili nekdaj naše babice stare mame po 9 otrok pa tak pa so vsi preživeli zdaj pa ta naša tehnologija ehh :s

 9. [b]Veliko[/b] jih je pa tudi umrlo – mamic in otrok. Z nekim razlogom se gre sedaj v bolnico. Moja kolegica je ravnokar rodila punčko. Rojevala naravno (v bolnici), pa se je mala zagozdila, so morali na hitro narest CR. Ta kolegica je izgubila ogromno krvi, drugače močna in zdrava punca, prvega otroka rodila brez komplikacij. In če bi rojevala doma, bi umrla. Nikoli se ne ve, če bo prišlo do kakšnega zapleta.
  V tujini dovolijo doma roditi le najbolj zdravim od zdravih nosečnic, kjer resnično pričakujejo, da bo šlo vse gladko. Ne more kar vsaka, ki se ji sprdne rojevati doma.
  Pamet v roke, punce!

Komentiranje je onemogočeno.