Kako izbrati dobro knjigo za otroka?

Thumbnail

»Ko so začeli preučevati razlike med uspešnimi učenci – dobrimi bralci – in neuspešnimi učenci – slabimi bralci, je strokovnjake presenetilo spoznanje, da na bralno uspešnost v šoli najbolj vplivajo učenčeve predšolske izkušnje z branjem in knjigami doma, v družini,« je zapisala dr. Meta Grosman v uvodu članka, ki sem ga prebrala v Cicibanovi prilogi Za starše.

Marsikdo bi po takšnem uvodu šel takoj v knjižnico in si izposodil nekaj otroških knjig. Zapodim se med knjižne police – tam se pa malo ustavi. Nekaj časa gledam platnice, nekaj časa berem vsebino na zadnji strani, na začetku vztrajam z listanjem … Dokler ne mine ena ura, jaz pa še vedno ne vem, katera knjiga bi bila najprimernejša za mojega malčka. 

Druga taktika je, da vzamem s seboj malčka, ki izbere knjigo skupaj z mano. Ob tem mi pride na misel kar nekaj popoldnevov, ko sem otrokom brala pravljice, ki so si jih sami izbrali. Včasih je bila zgodba tako zapletena, da sem še jaz težko sledila, včasih je imela tako čuden konec, da bi si ga najraje kar sama izmislila. Seveda sem naletela tudi na kakšno dobro knjigo. Z »dobro knjigo« mislim tako knjigo, kjer otroci sedijo več kot nekaj minut in poslušajo z zanimanjem, z velikimi očmi in odprtimi usti. Žal pa se ni pogosto zgodilo, da bi »po nesreči« naletela na takšno knjigo. 

Kako sploh izbrati dobro knjigo? Na to bi znali odgovoriti strokovnjaki, ki upoštevajo več elementov, ki jih vsebuje knjiga: od ilustracij, vsebine, do literarne kakovosti. Žal pa ti strokovnjaki ne hodijo z nami v knjižnico, da bi nam vedno znova svetovali, katera knjiga je najboljša prav za našega otroka. Kljub temu jih lahko vprašamo za nasvet – vsaj posredno.

Pred kratkim sem v MKL odkrila projekt Priročnik za branje kakovostne mladinske literature. Vsako leto izide nov priročnik o vseh kakovostnih knjigah, ki so tisto leto izšle. Če me zanimajo knjige o določeni temi, pogledam v predmetno kazalo, kjer so naštete vse knjige na določeno temo – posebej uporabno za delo v vrtcu. Prav tako so knjige razvrščene po starosti (stopenjsko kazalo), po ilustratorjih, avtorjih … Izbrane so tudi najboljše knjige letošnjega leta, nagrajene z zlatimi hruškami, najboljši ponatisi … 

Nisem vedela, da takšen seznam obstaja in velikokrat bi ga lahko koristno uporabila. Zato se mi zdi prav, da zanj izve še kdo, ki bi mu prišel prav. Vsako leto izide v obliki knjige, dostopen pa je tudi preko interneta:

 
Veliko užitkov ob branju kakovostnih knjig!

© Copyright iskreni.net

Komentarji

Komentiranje je onemogočeno.