Komu boste letos pisali božična voščila? 5 ljudi, ki jih vedno spregledamo, in si naše voščilo zaslužijo

Thumbnail

Priznati moramo, da je osebno voščilo, takšno, napisano na roke in poslano po navadni pošti, nekaj zelo lepega. Vedno ogreje srce in vsakdo se ga razveseli.

Božič je lepa priložnost, da svojim najdražjim sporočimo, kako pomembni so nam, kako lepo je biti ob njih in se jim zahvaliti za spomine, ki so nastali z njimi. Seveda so najprej oni tisti, ki bodo prejeli naše božično novoletne voščilnice.

Tokrat vas vabimo, da se spomnimo tudi tistih, ki smo jih preko leta srečevali in so na svoj način vplivali na naša življenja – a jih po navadi vzamemo kot samoumevne. Morda je srečevanje z nami del njihove službe in se nam zdi čisto logično, da za to ne potrebujejo posebne zahvale.

Pa naj bo božični čas priložnost za novo lepo navado. Začnimo pošiljati voščila ne le svojcem, ampak tudi tistim, ki jih po navadi spregledamo.

Poštar

Saj ga poznamo in kdaj pa kdaj z njim spregovorimo par besed. Prijazen nasmeh ob njegovem prihodu nekaj šteje. Večinoma pa več od tega ne storimo. Morda pa bi mu letos polepšali dan tako, da zanj pustimo voščilnico ob nabiralniku.

Besedica hvala in ma čudovito moč. Uporabimo jo.

Kar pomislimo, kolikokrat je letos prinesel paket in ga pustil pri sosedu, da nam ni bilo potrebno čakati na pošti? Ali pa je pošto pustil pred vrati, da je v nabiralniku ne bi zmočil dež. Morda nam je povedal kakšno lepo prigodo ali nam preprosto polepšal dan z lepim pismom. Zahvalimo se mu v voščilnici in pokažimo, da cenimo njegovo delo.

Natakar

Ko sem v službi, skoraj vedno jem v isti restavraciji. Všeč mi je njihova raznolika ponudba in hitra postrežba. Poznam vse natakarje. Tudi oni poznajo mene. Ne po imenu, vedo pa, kaj rada jem. Da ima moj sodelavec rad presne torte. Spet drugi jedi na žlico.

Ena izmed njih je prav posebej pozorna. Vedno je prijazna in nasmejana. Svetuje, kaj je dobro, in predlaga, da česa ne vzamemo. Ko se nam mudi, poskrbi, da hrano dobimo res hitro. Seveda se ji zahvalimo. A kaj bi nas stalo, če bi si vzeli nekaj minut več in ji napisali novoletno voščilo?

Čistilka

Kolikokrat jo srečam na hodniku in si mislim, kako marljivo opravlja svoje delo. Zamenja wc papir, počisti umivalnik in doda milo. Ja, seveda, saj je to vse skupaj njeno delo. Ki je tako samoumevno. Vse to pač nujno rabimo v vsaki firmi.

Si predstavljate, da naše delo ne bi bilo opaženo in bi bilo vsej okolici samoumevno? Majhna pozornost, kot je voščilnica, nas ne stane veliko, nekomu pa pove, da je dragocen.  

Smetarji

Spomnim se hčerke prijateljev, ki je v vročih dneh opazila, kako močno so oblečeni smetarji in kako jim je gotovo zelo vroče. Ker vsakič prihajajo ob približno isti uri, jih je počakala s sladoledom v roki. Kako prisrčno dejanje, ki nikogar ne pusti ravnodušnega.

Otroci so naši največji učitelji. Opazijo drugega in mu tudi dajo vedeti, da so ga opazili. Bodimo letos podobni njim in povejmo drugim, da smo opazili njihovo delo.

Vzgojitelji in učitelji

Oni so tisti, ki cele dneve preživijo z našimi otroki. Se trudijo zanje, jih spodbujajo, učijo, jim pomagajo. Sploh si ne predstavljam, kako vse skupaj zmorejo. Kako samoumeven nam s časom postane njihov trud in delo za naše otroke.

Naj bodo prazniki priložnost, da jim rečemo hvala. Za vse, kar so naredili in vse kar še bodo. In da jasno pokažemo, da so nam pomembni in vredni. Morda se kdaj ne strinjamo z njimi. Potem je v teh prazničnih dneh še večja priložnost, da jim povemo, da jih podpiramo pri delu in da si želimo lepih odnosov. Besedica hvala ima čudovito moč. Uporabimo jo.

Foto: express.co.uk