Kdo nastavi darila pod smrečico?

Foto: Freepik

Na našem portalu smo v tem adventnem času namenili precej pozornosti različnim vidikom prihajajočih praznikov, od strahu pred Božičkom do idej za obdarovanje, cenzure besede »božič« itd.

Tudi kristjani se vedno znova znajdemo pred dilemo, kateri od dobrih mož naj obdaruje naše otroke. Debate so praktično neskončne, saj naši otroci vse tri (Miklavža, Božička in Dedka Mraza) srečujejo v vrtcih, šolah in na različnih prazničnih prireditvah, in kar nekaj truda je potrebnega, da otrokom vedno znova pojasnjujemo pomen in vlogo vsakega izmed njih. Seveda je najlažje pojasniti vlogo in pomen sv. Miklavža, resničnega svetnika, a hoteli ali ne, tudi preostala dva zaznamujeta to decembrsko obdarovanje.

Zato smo se v naši družini odločili, da ob prazniku Jezusovega rojstva skušamo v središče dogajanja postaviti ravno njega, ki na ta dan praznuje. Jezus je tisti, zaradi katerega se na ta dan obdarujemo, in ravno Jezus je tisti, ki lahko poskrbi za izpolnitev želja, ki sta mu jih otroka že v novembru v posebnem pismu zapisala.

Kako se darila znajdejo pod smrečico?

Eno izmed vprašanj, s katerim se slej kot prej srečamo vsi starši, je zvedavo vprašanje otrok, kako je možno, da darila ponoči, ko mi spimo, najdejo svoj prostor ob okrašenem drevescu in jaslicah. Odgovor staršev je seveda odvisen od tega, kakšen pomen dajemo svetemu večeru in Jezusovemu rojstvu. Če Jezus ne najde prostora pri drevescu, potem običajno darila nastavi Božiček. Tisti, ki čutijo »odpor« do praznika Jezusovega rojstva in do moža z belo brado in jelenčki, pa se zatečejo k Dedku Mrazu.

Pri nas smo »čarovnijo« božične noči skušali pojasniti in otrokoma predstaviti na način, da je Jezus tisti, ki poskrbi, da se (vsaj nekatere) njune želje uresničijo

Pri nas smo »čarovnijo« božične noči skušali pojasniti in otrokoma predstaviti na način, da je Jezus tisti, ki poskrbi, da se (vsaj nekatere) njune želje uresničijo. In da se ravno čudežu Jezusovega rojstva in njegovega prihoda na ta svet lahko zahvalimo, da se v prazničnem jutru veselimo daril, ki nas čakajo ob jaslicah.

Kdaj otroku razkriti skrivnost obdarovanj?

Letos pa sva z ženo (pričakovano) naletela na vse pogostejša vprašanja o tem, kdo v resnici postavi darila pod smrekico. Kako lahko Jezus poskrbi za vse ljudi na svetu naenkrat? Kako vstopi k nam? Kje darila kupi in jih nastavi? Ne glede na to, kdo je v vaši družini »krivec« za darila, slej kot prej se bodo ta vprašanja znašla na vaši družinski mizi. 🙂

Z ženo sva najprej tuhtala, katera je prava starost, da otroku na neki način razbliniva to čarobno predstavo o tem, da Jezus poskrbi za darila pod našo smrekico. Na eni strani sva videla veselje ob pisanju želja v pismo, ki je nato romalo na nebeško pošto, in na drugi strani rahlo vprašljive poglede, ko se je v šoli pričela debata o tem, da dobri decembrski možje in Jezus niso tisti, ki dejansko nastavijo darila pod smrečico.

In sva se odločila, da je čas, da devetletniku pojasniva skrivnost obdarovanja v božični noči.

Odslej ima tudi on svoje poslanstvo

Če bi upoštevala le mene, bi mu v nekaj kratkih stavkih pojasnila, da smo starši tisti, ki kupimo darila in jih nastavimo ob jaslice. Kratko in jedrnato. A na srečo se te zadeve nisva lotila »po moško«. 🙂

Presenečen sem bil nad pojavom šoka na sinovem obrazu, ko mu je počasi postajalo jasno, da starši stojimo za obdarovanjem in da imajo prijatelji v šoli prav. Šok je bil precej večji, kot sem pričakoval, in v tistem trenutku sem se vprašal, ali mu nisva prehitro »uničila« čarobnega otroškega doživljanja božiča.

On je sedaj tisti, ki je varuh skrivnosti božične noči

A v tem trenutku je vajeti v svoje roke vzela žena. Sinu je takoj dejala, da je od tega trenutka tudi on varuh skrivnosti božične noči. Od sedaj dalje ima posebno in pomembno nalogo, da bo mlajša sestra še naprej ohranjala vero v čarobnost obdarovanja v božični noči, obenem pa bo nama pomagal poskrbeti za darila, s katerimi bomo obdarili drug drugega.

In začetni šok je premagala iskrica v očeh, ko je pričel razmišljati o tem, kdaj kupiti kakšno darilo, kdaj ga zaviti, in predvsem, kdaj ga nastaviti k jaslicam, da tisti, ki je prejemnik darila, ne bo vedel, kaj smo mu pripravili.

Ko poznamo resnico, je čudež še večji

Moj strah, da bo s tem pričakovanje Jezusovega rojstva okrnjeno, se je v hipu spremenilo v veselje, ko sem videl, da se sedaj še z večjim veseljem osredotočamo na to, kar je v pripravi na božič res pomembno. Na naše odnose, na našo pripravo na prihajajoče praznike in predvsem na to, da pričakovana darila ob smrečici ne zaznamujejo veselega pričakovanja, ampak ga zaznamuje Jezus. Tisti, ki prihaja in s sabo nosi največje darilo.

In zato ni čudež božične noči nič manjši. Edina razlika je v tem, da se sedaj skupaj zavedamo, da smo mi drug drugemu čudež, ki se ne bo prenehal s tem, ko bomo pospravili jaslice, ampak smo drug drugemu čudež vsak dan znova, celo leto.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja