Kako spodbuditi hčer k iskrenemu pogovoru o odraščanju?

Thumbnail

Se vam zdi, da se vaša hči spremenila? Ne razumete njenih ravnanj, ne prepoznate več okusa za obleke in se sprašujete, od kod kar naenkrat nenehno menjavanje razpoloženj?

Čeprav je morda na prvi videz zaskrbljujoče, kako se hči spreminja, je puberteta tudi čudovito obdobje. Rasti, prepoznavanja lastne vrednosti in hvaležnosti. Če le s hčerjo spletemo iskren in pristen odnos.

Pripravimo se na vstop v puberteto

Vaša hči odrašča. Iz deklice, ki vam je vedno sledila, vas oponašala in dala veliko na vaše mnenje, postaja dama. S svojimi stališči in mnenjem, ki pogosto niso enaka vašim.

Vstop v puberteto zna biti zahteven, a se nanj lahko pripravimo. Starši si želimo, da bi z otrokom ustvarili bližino ter imeli odprto komunikacijo o problemih in težavah.

Sploh pri deklicah je izjemno pomembno, da čim več sprašujemo, se pogovarjamo in jih poslušamo. Potrebno je, da spregovorimo tudi o radostih, ki jih prinaša odraščanje. O lepoti telesa in o vrednosti, ki jo ima vsaka deklica.

A kaj, ko je včasih enostavno preveč težko začeti pogovor. Ob vsakodnevni rutini, pozabimo. Ob vrvežu več otrok, ne najdemo primernega trenutka. Ob dolgih delavnikih, ne najdemo časa …

Vaša hči je čudovita princesa, pomagajte ji to spoznati

Vaša hči vas potrebuje. Odraščanje bo naporno tudi zanjo. Iskala bo svoje mesto pod soncem, se spreminjala in potrebovala vedeti, da je cenjena in lepa. Zato je odnos med mamo in hčerko resnično izjemnega pomena. Ter ga je potrebno negovati.

Delavnica Čudovita princesa, ki sem se jo s hčerjo udeležila tudi sama, je bila odlična pomoč in spodbuda mamam in hčeram, da si vzamemo čas in v prijetnem vzdušju spregovorimo o odraščanju, menstruaciji, o svojem telesu.

Odzivi udeleženk

»Hvala vam za res nepozabno izkušnjo, ki sem jo doživela včeraj s svojo hcerko. Maja in Petra sta bili odlični, tudi s svojo nežnostjo in milino sta pustili pečat na mladih srcih. Moja hči je bila zelo navdušena, že skoraj vzhičena je po delavnici rekla: ‘Mami to je bilo noro, super, full dobro in veš kaj, da bi ogromno zamudila, če ne bi šla. Samo morali bi se prespati in drugi dan nadaljevati.’ Vse, kar je doživela, je pozno v noč razlagala atiju in mlajši sestri, ki jo je tolažila, da bo na to delavnico mamica naslednje leto peljala tudi njo. Hvala vam ekipa iskreni.net, čudoviti ste!« (mamica Anita)

»Delavnica Čudovita princesa je upravičila moja pričakovanja. Čeprav morda hčerka ni slišala nič revolucionarnega, saj sva se o odraščanju in puberteti pogovarjali že prej, pa mi je bilo še posebej všeč to, kako je bilo predstavljeno žensko telo in naravno dejstvo, da je žensko telo (v prvi vrsti) namenjeno posredovanju življenja. Kako drugače od »mainstreamovskega« (šolskega) sistema, kjer se zdi, da skušajo puncam (in fantom) predstaviti predvsem to, kako se ogniti nosečnosti. Dopadla se mi je tudi čajanka, kjer sva se s hčerko s pomočjo vprašanj, ki sva jih dobili, še malo bolj povezali in zvedeli druga od druge tudi kaj takega, česar do takrat še nisva vedeli. Delavnico vsekakor priporočam vsaki mamic s hčerko, ki ji želi predstaviti puberteto še na malo drugačen način, kot to počnejo v šolah. Sploh pa je odlično to, da smo mame lahko zraven. Če bi imeli še delavnico za očete in njihove odraščajoče sinove, pa bi bila to zmagovita kombinacija :).« (mami Nina)

»Bilo mi je zelo všeč. Všeč mi je bilo, ko je voditeljica na maketo maternice dala bonbone (hrano za dojenčka). In všeč mi je bila čajanka. Super je bilo!!!« (hči Sara) »Najlepša je bila čajanka pa tudi druge stvari, na primer ko sva dobili darilca druga od druge in predavanje o odraščanju. V Ljubljano sva se Iz Ptuja pripeljali z vlakom in si vzeli celo popoldne in večer za naju.« (Anja in Klara)


V letošnjem šolskem letu smo izvedli že tri delavnice Čudovita princesa, namenjene dekletom od 9 do 12 let: V Ljubljani,  Kopru in Selcah. Naslednja delavnica pa bo že kmalu v Mariboru: v petek, 17. novembra 2017, ob 17.30, v Družinskem centru Objem (Engelsova 66). 

Več informacij o programu Čudovita princesa pa najdete tukaj.

Na delavnici se mame in hčere srečajo tudi z izdelki za žensko osebno higieno: z ličnim kompletom za prvo mestruacijo (blagovna znamka Racman), ki ga lahko kupite tudi v trgovini iskreni.net, Tosaminini izdelki (vložki z vrhnjim slojem iz 100% bombaža in vpojnim jedrom Jasmin nature ter 100% bombažnimi vložki Natura Femina) ter nekaterimi drugimi.