Kaj si najstnice želijo, da bi mame vedele?

Foto: Shutterstock

Ko je bila še mlajša, ni bilo težav. Vse vam je povedala. Morda se vam je zdelo, da celo preveč govori. Ko pa je zrasla, se je njeno “občinstvo” povečalo. Zdaj niste več edini, s katerimi deli svoje občutke, in se morate bolj potruditi za njeno pozornost. Morda se bo zaprla pred vami, vas odrinjala proč. Vse to se dogaja. Ampak še vedno imate moč, da gradite vajin odnos, da ohranjate most med vama.

Čeprav je vsako dekle edinstveno in posebno, pa imajo dekleta podobna hrepenenja o tem, kaj naj bi mame vedele. Če se spomnite svojih najstniških let, ni bilo nič drugače. Tudi ve ste imele pričakovanja do svojih mam. To se ni nič spremenilo. Če pa ste že malo pozabile, se boste ob naslednjih zapisih gotovo spomnile.

Kaj želi vaša najstnica?

Rada ima drobne pozornosti in presenečenja. Pa naj bo to izlet v slaščičarno po šoli, nočni potep po okolici ali drobno sporočilo, ki ji ga pustite v torbi.

Na živce ji gre, če preveč težite. Resnici na ljubo mame kar rade nergamo. Vsaj v očeh otrok smo hitro sitne. Morda je res smiselno, da kritiko prihranimo za pomembne stvari, majhne malenkosti pa spregledamo.

Po šoli je utrujena in potrebuje čas zase. In rada bi, da to razumete.

Noče, da drugim staršem govorite o njej, sploh o stvareh, ki so del samo vaše družine. To je lahko tudi kritična točka zaupanja oz. nezaupanja znotraj vaše družine.

Rada čuti vašo podporo in spodbudo pri dejavnostih, ki se jih loti. Morda to zlahka prepoznate, če gre za športnico ali glasbenico, težje pa, če svojo kreativnost izraža na druge načine.

Noče, da drugim staršem govorite o njej, sploh o stvareh, ki so del samo vaše družine.Včasih želi samo, da jo poslušate. In nič ne rečete. Dovolj je, da ste ob njej, jo poslušate in slišite, ko izliva svoje občutke in ji preprosto dovolite, da se zjoka.

Noče, da jo primerjate z drugimi, pa naj bodo to njene prijateljice ali kdorkoli drug. Lahko dobi občutek, da bolj cenite nekoga drugega, nje in njenih kvalitet pa ne opazite.

Želi si biti pohvaljena in opažena. Zato ji večkrat povejte, kaj vse cenite pri njej.

Rada se zabava in rada vidi, da se ji v tem pridružite. Kdo pa si želi, da je vsak pogovor kot bi poslušal pridigo ali poduk. Naj bo čas tudi samo za zabavo.

Ne jemljite osebno, ko strese svojo jezo na vas. Nekje mora dati ven iz sebe in ob vas čuti varen prostor za to.

Njena soba je njen zaseben prostor in edini prostor, ki je res njen. Zato pokažite spoštovanje do njene zasebnosti in potrkajte, preden vstopite.

Rada ima, ko pozornost namenite samo njej. Nikar ne pozabite na poseben čas, posvečen samo njej.


Dobra priložnost za gradnjo odnosa in povezovanje so tudi delavnice Čudovita princesa in Skrivnostna lepotica, namenjene prav vam – mamam in hčeram.

Novi datumi so že na voljo, zato lepo vabljene.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja