Kako otroku pomagati, da razvije zdravo samopodobo

Foto: Shutterstock

Kako lahko pomagam svojemu otroku, da razvije zdravo samopodobo? S tem vprašanjem se verjetno ubadamo vsi starši. Še posebej, če vidimo, da je naš otrok nezadovoljen sam s sabo. Zato smo zbrali nekaj nasvetov strokovnjakov, ki so vam lahko v pomoč pri spodbujanju zdrave samopodobe vašega otroka.

1. Spodbujajte gibanje

Otroci radi uporabljajo svoje telo za telesno aktivnost. Spodbujajte gibanje kot zabavno in zdravo početje. Ni potrebno, da gre za redne in organizirane treninge. Seveda lahko tudi, vendar ne pozabite, kakšen užitek je lahko preprosta zabava v vodi, brcanje žoge v improviziran gol ali potep s kolesom.

2. Ne komentirajte

Izogibajte se komentiranju telesnega izgleda in telesne teže. Raje se namesto na videz osredotočite na njegov značaj. »Všeč mi je, kako vztrajaš.« ali »Danes si tako prijazen.« pomeni veliko več kot »Imaš lepe lase.«.

Čeprav velja stereotip, da se glede telesa sekirajo samo dekleta, pa so tudi fantje nezadovoljni s svojim telesom. Medtem ko si dekleta želijo biti bolj vitka, si fantje želijo biti bolj mišičasti.

3. Učite kritične presoje

V svetu polnem popačenih podob je pomembno, da otroka naučimo kritične presoje. Z njim se pogovarjajmo, kaj se prodaja, kako se prodaja in kakšne slike in besede uporabljajo pri tem. Kaj on pri tem čuti? Spodbujajte ga, naj pogleda na ljudi okrog sebe. So takšni kot v reklamah? Gotovo ne. Vprašajte ga tudi, kateri ljudje so mu v življenju resnično pomembni. Kaj jih dela posebne? Zakaj jih ima rad? Verjetno ne zaradi tega, ker imajo popolno postavo ali najlepše zobe.

Kaj pa, če je otrok predebel?

Potrebno se je zavedati, da telesa rastejo različno. Zlasti puberteta povzroča velike telesne spremembe, kot tudi poveča otrokovo zavedanje o lastnem telesu. Nekateri najprej zrastejo v višino in potem pridobijo na teži, spet drugi najprej pridobijo na teži in se potem potegnejo. Zato so lahko postave v puberteti tako raznolike. In zato je ocenjevanje telesne teže tako zelo nehvaležno.

Preverite ali ima otrok res prekomerno težo? So to njegova prepričanja? Je to komentiral kdo drug?

Če ste v dvomim, se pogovorite z otrokovim zdravnikom.

Sicer pa ni odveč, če doma poskrbite za zdrav življenjski slog:

 • Čim več gibanja, ki naj bo zabavno. Naj gre v šolo peš ali s kolesom, naj se rola, pelje psa na sprehod …
 • Poskrbite, da bo doma na voljo zdrava hrana. Čipsi, sladkarije in podobno naj bodo le za posebne priložnosti.
 • Otroku pomagajte prepoznati signale lakote in sitosti. Naj je, ko je lačen, in ne, ko mu je dolgčas ali ko gleda film. Preverite tudi, da ni v resnici le žejen.
 • Ne postavljajte svojega otroka na dieto, ne tehtajte ga in ne sekirajte ga zaradi teže. To ima ponavadi ravno nasprotni učinek.

Kako se spopasti z zbadanjem?

Večina otrok s prekomerno težo je deležna zbadanja s strani vrstnikov. Na ta način otroci delijo in potrjujejo družbene norme. Če je vaš otrok ustrahovan ali zasmehovan, je pomembno, da ga naučite, kako se lahko zaščiti in upre na ustrezen način. Recimo: »Vseeno mi je, kaj si misliš, ker nisi moj prijatelj. Če bi bil moj prijatelj, se ne bi tako obnašal do mene.«

Vi ste najboljši vzornik

Otroci so že od rane mladosti izpostavljeni sporočilom proti debelosti, zato se lahko s telesno težo zelo obremenjujejo. Poleg tega pa tudi opazujejo, kakšen odnos imate vi do svojega telesa, koliko hujšate, kakšne diete preizkušate, ali komentirate svoje telo in telesa drugih ter kaj se pogovarjate. So vam kaj znane izjave: «Koliko si shujšala! Super izgledaš.«

Socialna omrežja

Temu se v današnjih dneh ne moremo povsem izogniti. Zato je potrebno otroka poučiti o varni uporabi družbenih omrežij. Tu je dobra ideja, da prepoveste aplikacije, ki omogočajo oceno selfijev in podobno. Primerjave na podlagi videza lahko negativno vplivajo na počutje in samopodobo otroka.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Tako kot se moramo odrasli sami sebe spoštovati in ceniti, obenem pa se ne smemo poveličevati in si domišljati, da smo vredni več kot drugi, tako moramo vzgajati tudi otroka.
  Spomnim se vzgojnih metod iz preteklosti, kako se je govorilo otrokom: Iz tebe ne bo nikoli nič, nič nisi vreden (a), si len (a)….Ni čudno, če potem iz takega otroka ni bilo nič, če se jih je stalno poniževalo. Danes gremo v drugo skrajnost, otroka se pogosto vzgaja, kot da je središče sveta.
  Nekaj dni nazaj vozi pred menoj avtomobil, na njem pa etiketa: Princeska v avtu, nad napisom pa krona. Dvakrat sem pogledala, če vidim prav?! Kakšna princeska neki? Razumem napis, otrok v avtu, deklica v avtu, ampak princeska?
  Pozabljamo, da je princesk in princev na tem svetu zelo malo, tudi kraljev in kraljic, ogromna večina pa nas je čisto navadnih ljudi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja