Kako ob poplavi sodobe tehnologije biti dovolj dober starš?

Vir: Canva

V tokratni oddaji psihiater in psihoterapevt mag. Miran Možina, dr. med. svoje misli naslanja na socialnega psihologa Jonathana Haidta, avtorja knjige Tesnobna generacija (ang. Anxious Generation), v kateri govori o zatonu otroštva, ki temelji na igri.

Izgubljeno otroštvo

Kot Haidt še pripoveduje, vsi sesalci potrebujejo prosto igro, da se njihovi možgani v otroštvu pripravijo na odraslost. Vendar so številni starši na Zahodu zaradi strahu pred tem, da bi se otrokom kaj zgodilo, začeli zmanjševati njihov dostop do nenadzorovane igre na prostem, čeprav je “resnični svet” vedno bolj varen.

Izguba proste igre in povečanje stalnega nadzora odraslih sta otroke prikrajšala za tisto, kar so najbolj potrebovali, da bi premagali običajne strahove in tesnobo v otroštvu: priložnost, da raziskujejo, preizkušajo in širijo svoje meje, gradijo tesna prijateljstva prek skupnih pustolovščin in se naučijo sami presojati tveganja.

S pojavom pametnih telefonov in družbenih omrežij pa je prišlo do nečesa nepredvidljivega: taisti starši, ki so svoje otroke preveč zaščitili v resničnem svetu, so jih v virtualnem svetu zaščitili premalo.

V oddaji tako izvemo:

  • Kakšni so zadnji izsledki vpliva pametnih telefonov in družbenih omrežij na najstnike?
  • Katere meje so nujne, da jih starši vzpostavijo?
  • Kako otroku omogočiti lepšo mladost? (osebna izkušnja mag. Možine)
  • Kako se otrok spremeni, če je 14 dni brez telefona?
  • Kaj se mora zgoditi na več nivojih, da bodo otroci dobili nazaj izgubljeno otroštvo?

Vabljeni k ogledu celotne oddaje, ki nas bo spomnila, kako drastično se je spremenilo naše starševstvo in kaj lahko storimo, da bo nam in otrokom bolje!

Za to, da bi bilo v vaši družini drugače in da bi vaši otroci dobili nazaj svoje otroštvo, je Digitalni minimalizem odlično izhodišče. Knjigo lahko kupite v trgovini Iskreni.

Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja osebne rasti, vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja