Kako naj se družina pripravi na božični sprejem Luči?

Thumbnail

Božič je praznik, ko bi radi imeli vse – pospravljeno hišo, dobro večerjo, lepe jaslice, okrašeno smrečico, morda celo darila …, predvsem pa iskrene, ljubeče in mirne odnose z najbližjimi.

Vsega tega si ne želimo le na božični dan, ampak tudi prej in potem. In prav je tako. Želje in hrepenenja po ljubezni v tem času pridobijo na intenziteti. Odrasli se v adventu lahko marsičesa novega naučimo in »streniramo«.

Le še nekaj dni nas loči od večera, ko se vse veselje sveta zlije v nekaj najlepšega – biti v miru s svojimi bližnjimi in s samim sabo. Božič ni navaden dan, ko lahko v miru sproti vidimo, kaj zmoremo in česa ne, zato ne moremo vsega prepustiti naključju. Božič je pričakovanje Luči, ki jo hočemo čutiti močneje, topleje in svetleje. Zato moramo biti takrat prosti, sproščeni in brez prevelikih količin dela.

Sprašujemo se, kako speljati vse načrte? Kdaj začeti planirati? Kako izraziti svoje želje? Kako se izogniti prepiru na sveti večer?

Čas je, da si povemo, kaj si želimo in kaj drug od drugega pričakujemo. To spoštujmo in uskladimo želje ter se iskreno trudimo živeti po tej obljubi.

 • Kaj si kdo želi?
  Obiske, starše, generalno pospravljanje, peko potice … Povejta drug drugemu svoje želje, v mislih imejta otroke in nato skušajta ugotoviti, kaj bi se izšlo in kaj ne, kaj bi vam kot družini ustrezalo in kaj bo omogočalo miren večer.
 • Kaj je potrebno pripraviti?
  Jaslice, smreko, umetno, naravno, samo vejo, kako veliko …? O vsem tem se pogovorimo dovolj zgodaj, da zunanje stvari ne bodo povzročale stiske na sveti večer.
 • Kaj kupiti?
  Kaj potrebujemo? Mah, okraske, voščilnice, hrano … Kdaj po nakupih, v primeru, da nakupovanje zahteva več čas …?

V ljubezni, ki je potrpežljiva, iskrena, vztrajna in nežna, je bistvo priprav.

 • Kdo bo za kaj odgovoren?
  Razdelitev nalog med starši in otroki. Kdo bo pisal voščilnice, kdo bo kaj pospravil, kdo bo nakupoval, kdo bo priskrbel božično drevesce in kdo ga bo krasil?
 • Kdaj bomo postavljali jaslice in božično drevo?
  Morda raje čez vikend? Nekaj osnovnih stvari čez vikend, 24. pa le zaključna dela in figure? Kako veliko naj bo drevo? Kako lahko v postavljanje jaslic in krašenje drevesca vključiva otroke?
 • Kaj vse bova počela skupaj z otroki, kaj pa raje sama?
  Otroci zelo radi pomagajo staršem pri marsikaterih opravilih, vendar je glede na njihovo starost dobro presoditi, kje jih bomo z veseljem vključili, kaj pa bomo morda raje naredili sami, da bo hitreje in da ne bomo preveč napeti? Koliko letos zmoremo?
 • Kje in kako bomo praznovali?
  Dragoceno je, če lahko družina sveti večer praznuje sama, v svoji intimi, in starše ali druge sorodnike obiskuje šele naslednji dan, vendar se je o tem potrebno pogovoriti, da ni neizrečenih pričakovanj, prav tako nepotrebnih uslug. Če raje ne bi praznovali sami, je dobro vedeti, zakaj ne, kakšen je razlog?
 • Kdaj bomo šli v cerkev?
 • Kako in kdaj bomo blagoslovili dom?
 • Kdaj bomo obiskali sorodnike in približno koliko časa bomo tam preživeli? 

V ljubezni, ki je potrpežljiva, iskrena, vztrajna in nežna, je bistvo priprav. Brez tega so precej prazne in tudi nimajo posebno velikega učinka.

Včasih se zgodi, da česa ali pa ničesar od naštetega ne moremo ali ne uspemo urediti ali imeti. Morda smo žalostni in čutimo kot krivico, če nam bolezen, ločitev ali kakršna koli druga stiska preprečuje, da bi bil božič tudi na zunaj videti božičen. A kljub temu se nam ni treba bati, da bi zamudili bistvo. Tudi če bo manjkalo vse drugo, bo zadostovala ljubezen.

Dr. Andreja Poljanec je specialistka zakonske in družinske terapije, soavtorica knjig Med dvema ognjema in Rahločutnost do otrok, ustanoviteljica Študijsko-raziskovalnega centra za družino, vodja Šole rahločutnega starševstva in »Skupine za mlade mamice«; je poročena mama petih otrok; spremljate jo lahko tudi v nizu oddaj Srce na iskreniPLUS.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja