Kako na dopustu poskrbeti za duhovnost v družini?

Foto: Canva

Počitnice, dopust, oddih. Končno! Poletje je za marsikoga čas, ko si lahko vzame nekaj dni ali tednov zasluženega oddiha in ga preživi samo z družino. Na morju, bazenu, v gorah ali na domačem dvorišču, končno lahko prestavimo življenje v malo nižjo prestavo in več časa namenimo tistemu, v čemer res uživamo. Kaj hitro pa se nam lahko zgodi, da v to idilično sliko pozabimo vključiti Boga in si vzamemo »dopust« tudi od duhovnosti, kar lahko privede do tega, da naša idila nevede začne pokati po šivih.

V vsakdanjem življenju in hitrem tempu (družinskega) življenja, si pogosto težje vzamemo čas, da bi poglabljali odnos z Bogom. Počitnice pa so kot nalašč za polnjenje baterij. Tudi duhovnih. Pravzaprav še posebej duhovnih! A kje in kako začeti? Tu boste našli nekaj praktičnih nasvetov kako poglobiti družinsko duhovnost na dopustu.

Načrtujmo čas za duhovnost

Čas počitnic je krasna priložnost, da storite prvi korak in s temi nasveti poglobite vaš odnos z Bogom.Počitnice oz. dopust običajno bolj ali manj splaniramo. Kam bomo šli? Kaj bomo počeli? Kaj bomo vzeli s seboj? Tudi čas za duhovnost ne bo prišel sam od sebe, temveč ga moramo načrtovati. Za začetek je koristno, da vsak pri sebi premisli, kako si želi poglobiti odnos z Bogom na počitnicah. Tudi pogovor o (različnih) pričakovanjih, ki jih imamo, je dobrodošel. Potrebno pa se je tudi dogovoriti tudi, kdaj in kako bomo molili, ter kdaj in kam odšli k sv. maši, saj nas tempo v drugem okolju kaj hitro lahko potegne stran od tistega, po čemer hrepenimo.

Izkoristimo čas med vožnjo

Če greste na (daljšo) pot z avtomobilom, zna biti vožnja precej naporna. Sploh z otroki. A čas, ko ste skupaj zaprti v majhni pločevinasti škatlici, lahko izkoristite tudi za duhovnost. Molitev rožnega venca, petje in poslušanje slavilnih pesmi, poslušanje ali branje svetopisemskih zgodb, pripovedovanje družinskih zgodb, vse to nas zbližuje z Bogom in še čas vožnje nam mine hitreje.

Molitev

Da, tudi oz. še posebej na dopustu je potrebno poskrbeti za molitev. Naj vas vsakodnevno navdušenje, novo okolje in neučakanost po novih doživetjih ne odvrne od vsakodnevne molitve. Začnite dan s (skupno) molitvijo. Naj vsak izreče vsaj eno prošnjo za dan, ki je pred vami. Zvečer pa ne pozabite izreči zahval za vse kar ste doživeli tisti dan.

 

Kaj bom danes daroval Bogu?

Daritev je ponižno dejanje ljubezni. Z njo se tkejo globoke medsebojne vezi. Vsak dan si izberite eno dejanje, ki ga boste brezpogojno darovali Bogu. To dejanje je lahko povsem preprosto in vsakdanje, kot je »skuhati kosilo« ali »peljati bratca lulat« ali »s sinom preplavati del obale«. Razlika je namreč, ali neko dejanje storite iz navade in kar tako mimogrede ali pa ga storite iz brezpogojne ljubezni in ga darujete Bogu. Poskusite, razliko boste gotovo občutili!

Izdelajmo družinski počitniški oltar

Imate doma »Bohkov kot” in/ali Marijin oltar? Če ga imate, si izdelajte vsaj enega še v začasnem počitniškem domu. Če ga nimate, pa je to lahko tudi lepa spodbuda, ki jo boste lahko po počitnicah prenesli tudi na svoj dom. Oltarček si lahko izdelate iz povsem naravnih materialov. Iz kamenčkov, vejic, stroržev, školjk … Vaš osebni oltar vas bo vsak dan spomnil tudi na molitev.

Dobro delo za dober dan

Dobra dela so dobra tudi na počitnicah. Spodbudite drug drugega k vsaj enemu dejanju dobrote na dan. Odstopite del sence na plaži drugi družini, spodbudite otroke, da svoje igrače podelijo z drugimi otroki, namesto barantanja podarite utrujeni branjevki na tržnici kak evro več, pomagajte starejšim v vodo … Dobra dela osvobajajo in tlakujejo pot v nebesa.

Sveta maša na dopustu

Če se ozremo po naših cerkvah med počitnicami, hitro ugotovimo, da so bolj ali manj prazne. Je pač čas dopustov. A glej ga zlomka, tudi v turističnih krajih cerkve med počitnicami v večini ne pokajo po šivih. Če smo na dopustu, to ne sme biti razlog, da si vzamemo oddih tudi od Boga. Prav je, da tudi na počitnicah poiščemo cerkev in se prej pozanimamo o urniku sv. maš. Tudi če počitnikujemo v tuji državi in jezika ne poznamo, to ne bi smel biti razlog, da ne gremo k sv. maši. Jezus nas namreč obišče ne glede na kraj, jezik in duhovnika.

Obiščimo svete kraje v bližini

Ko čas preživljamo v turističnih krajih, radi obiščemo tudi kako znamenitost. Vzemimo si čas in poiščimo tudi kak sveti kraj, cerkev, kapelo ali zgolj obcestni križ. Ustavimo se vsaj za trenutek in skupaj zmolimo za dober namen. Ali pa namesto dolgega sprehoda po bleščečih stojnicah zavijmo k bližnji cerkvi in si vzemimo vsaj nekaj trenutkov za Očeta.

Če ste ob branju teh nasvetov zamahnili z roko in si rekli, da niso nič posebnega in da lahko vse to počnete tudi doma, ste pravkar odkrili pravo sporočilo. Čas počitnic je krasna priložnost, da storite prvi korak in s temi nasveti poglobite vaš odnos z Bogom. Bistvo pa je, da tak način življenja po koncu počitnic prinesete domov in ga živite v vsakdanjem življenju.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja