Kako moliti rožni venec z otroki, ne da bi izgubili živce?

Foto: Shutterstock

Oktober je mesec rožnega venca, ko smo k molitvi posebej povabljene tudi družine. Ob tem se nam postavlja vprašanje, ali je rožni venec sploh primerna molitev za otroke. Kako ga moliti, ne da bi vsi izgubili potrpljenje – in vero?

V resnici je rožni venec zelo družinska molitev, saj v njem premišljujemo Jezusovo življenje skozi oči njegove Matere Marije. Kaj je bolj družinsko od odnosa med mamo in sinom? In njunim odnosom z nebeškim Očetom? Marija je marsikaj, a v prvi vrsti je mama, ki najbolje razume, kako ravnati z otroki. Zakaj se ji torej ne bi izročili z njeno molitvijo, rožnim vencem? Kot je dejal sv. Janez Pavel II.: »Družina, ki skupaj moli, ostane skupaj.«

Marija med svojimi prikazovanji pogosto priporoča ravno molitev rožnega venca – in to otrokom. Rožni venec je molila skupaj s sv. Bernardko in fatimskimi pastirčki (najmlajša Jacinta je bila takrat stara 7 let). Primerno za otroke? Seveda!

Otroška molitev in moj prvi čudež

Moj osebni odnos do rožnega venca izvira iz otroštva, saj je z njim povezan moj prvi »otroški čudež«. Ko sem bila stara osem let, so na sistematskem pregledu ugotovili, da slabo vidim in bom potrebovala očala. Mama me je naročila k okulistu. V mojih očeh je bila to ena najstrašnejših stvari, ki se mi lahko zgodijo. Očala! Za vse življenje!

Večer pred pregledom sem vsa prestrašena ležala v postelji in prvič v življenju zares goreče molila. Iz vsega otroškega srca sem prosila Marijo, naj me reši očal. »Zmolila bom cel rožni venec, samo ne očal, prosim prosim prosim!« Rožni venec je bil zame sinonim za milijon, saj še nikoli nisem slišala, da bi kdo prišel do konca. Doma razen večernega angela varuha nismo molili, tako da nisem niti natančno poznala poteka. A moja otroška vera je bila neomajna. Če zmolim pet desetk, me bo Marija rešila!

V postelji sem na prste štela Zdravamarije, se vmes motila, nekajkrat zaspala, se spet zbudila in trmasto molila naprej. Ne vem, kaj me je gnalo, verjetno gotovost, ki sem jo čutila v srcu. Ko sem končno prišla do konca, sem izmučena zaspala.

In moj čudež? Res se je zgodil. Naslednje jutro je mama ugotovila, da se je zmotila v datumu in bi morala na pregled že prejšnji dan. Med čakanjem na nov datum pregleda se mi je dioptrija zmanjšala, tako da očal nisem več potrebovala. Še danes kot edina od sorodnikov vidim odlično, kar je glede na količino časa, ki ga preživim za knjigami in računalnikom, res pravi čudež. Od takrat globoko zaupam v našo Nebeško Mater. Ne zato, ker bi se mi ves čas dogajali čudeži, ampak zato, ker vem, da je Marija med molitvijo resnično z mano. Verjamem, da je še posebej navzoča ravno v otroški molitvi.

Vsi, ki se pri molitvi rožnega venca in njegovih skrivnostih hitro izgubite (s čim se že začne?), najdete »plonklistek« na tej povezavi.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja