Kako ležati v tretjem tromesečju?

Thumbnail

V drugem in tretjem tromesečju postaja vedno zahtevnejše iskanje udobnega položaja za spanje. Trebuh omejuje gibanje, na hrbtu boli, na boku tišči … in tako postaja dolga noč s trdim spancem le še tiha želja. Ali pa morda priprava na vsa nočna vstajanja, ki sledijo?

Potrebno se je zavedati, da se v času nosečnosti ni tako enostavno dobro spočiti. Spanec ni več tako trden, z meseci se otrok prične krepkeje gibati in »brcati« v kateremkoli času že. Tudi hormonske spremembe, ki so prav tako del nosečnosti, vplivajo na kakovost spanca. Hrana, s katero do sedaj ni bilo težav, postane težko prebavljiva, potreba po uriniranju se poveča … in kaj hitro se ure spanja razdrobijo.

Najugodnejša lega

V visoki nosečnosti je odsvetovano ležanje na hrbtu, saj lahko teža otroka stisne nekatere krvne žile in s tem prepreči dotok krvi do otroka. Veliko mater kot najboljšo pozicijo navaja lego na levem boku, z zgornjo prepognjeno nogo, pod kolenom pa blazino. Ta položaj prenese težo s hrbta in ne ovira pretoka krvi od matere k otroku, saj je pomembno, da placenta brez preprek dobiva hranilne sestavine za otroka.

Nekaterim pomaga manjša blazina tudi pod trebuhom, drugim za hrbtom. Blazine naj bi preprečevale tudi pretirano vrtenje med nočjo. Taka lega telesa omogoča prerazporeditev teže in zmanjša pritisk na ledvice, črevesje in jetra. Zmanjša se tudi pojavnost hemoroidov ter občutek slabosti, ki pri nekaterih traja tudi v pozno nosečnost.

Materam, ki lege na levem boku niso vajene od prej, se svetuje, da se tega čim prej privadijo. Za boljši spanec pa nekateri priporočajo tudi topel tuš, ki pomaga k sprostitvi od vseh napetosti, ki jih čez dan gotovo ni manjkalo.

Vir: Doctissimo.it

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja