Kako izbrati glasbo za poroko

Foto: Shutterstock

Poročni dan bosta kot mladoporočenca prikrojila svojim željam. Seznam opravil je verjetno dolg in na njem ima gotovo svoje mesto tudi priprava na poročni obred. S pomočjo poročnega obrednika imata možnost samostojno izbrati svetopisemska besedila, obliko medsebojne privolitve ter obrazce za blagoslov prstanov in novoporočencev. Izredno pomemben je tudi glasbeni vidik vajine poročne maše. Morda že lep čas razmišljata o tem, katero glasbo in katere glasbenike želita vključiti v ta del vajinega poročnega dneva. Prav je, da vajine želje v zvezi s tem delita z duhovnikom, ki vaju bo poročil. Ko boste pripravljali poročni zapisnik, je prava priložnost, da se pogovorite tudi o tem, kako bo potekala vajina slovesnost.

Milina Gospoda, našega Boga, naj bo nad vama

Vsaka v Cerkvi sklenjena zakonska zveza je bogato “podmazana” z Božjim blagoslovom, prošnjo za njegovo varstvo, molitvijo za srečen zakon in zahvalo za mladoporočenca. Vzemita si čas za načrtovanje poročnega obreda. Preberita bogate molitve in blagoslove v obredniku, saj vsa ta besedila niso sama sebi namen. Poglejmo samo predloge treh vstopnih spevov, ki naj bi ob začetku obreda navzoče v duhu povezali k prošnji Bogu ali pa združili občestvo v slavljenju in zahvaljevanju ter spodbudili zaročenca, naj tudi onadva v skupnem življenju vztrajata pri tem. Vsebina vstopnih spevov je vodilo za izbiro vstopne pesmi. Tudi če bo ob vstopu v cerkev igrala koračnica, bo smiselno po tem prisluhniti tudi vstopni pesmi ali pa prositi duhovnika, da enega od spodnjih spevov prebere.

Vstopni spevi pri poročnem obredu (Rimski misal):

 

Vsak dan te bom slavil,

hvalil bom tvoje ime na vekov veke.

Gospod je dober do vsakega,

njegovo usmiljenje je nad vsemi njegovimi deli.

Ps 145, 2.9

 

Naj ti pošlje pomoč iz svetišča,

s Siona naj te podpira.

Naj ti daje po tvojem srcu

in ves tvoj načrt naj izpolni.

Ps 20, 3.5

 

Zjutraj nas nasiti s svojo dobroto,

da bomo vriskali in se veselili vse svoje dni.

Milina Gospoda, našega Boga, naj bo nad nami!

Delo naših rok utrdi nad nami,

delo naših rok, utrdi ga!

Ps 90, 14.17

Kakšno glasbo naj izbereva?!

Poročni obred z liturgičnimi pravili, s svojimi molitvami in svetopisemskimi besedili daje okvir, ki se ga je vredno držati. V prvi vrsti bodita pozorna na vsebino besedil, ki se jih bo pelo na vajini poroki. Primerjajta jih z besedili v obredniku – vlečejo isto rdečo nit?

Poročna glasba naj ne usmerja pozornosti k mladoporočencema kot posameznikoma, temveč naj opeva krščansko ljubezen in se obrača k Bogu. Izogibajta se glasbi, ki bo z besedilom, melodijo, z inštrumenti ali z interpretacijo odvračala od evharistije. Takšna glasba bo zbrane sicer lahko kratkočasila, a žal vas bo v duhu odpeljala drugam. Vloga glasbe pri bogoslužju je namreč prav ta, da prisotne združi v občestvo, ki bo z vsem srcem molilo, prosilo za vaju, vaju blagoslavljalo in se zahvaljevalo za vajino zvezo.

Poročna glasba naj ne usmerja pozornosti k mladoporočencema kot posameznikoma, temveč naj opeva krščansko ljubezen in se obrača k Bogu.

Pred oltarjem ali pod koncertnim odrom?

Kakršnakoli glasba, ki izvira s svetovnih koncertnih odrov, ne bo primerna za poročni obred. Če je v pesmi omenjena beseda aleluja, še ne pomeni, da bo pesem prava. Poglejmo npr. besedilo pesmi skupine U2, Halleluia, here she comes ali na porokah pogosto izvajano Halleluia Leonarda Cohena, ki sicer ima svetopisemski motiv, a skupnega smisla z bogoslužjem gotovo ne. Pa pesem All you need is love, slovensko Dan ljubezni in podobne.

Včasih se najde tudi slovensko prepesnjeno besedilo popularne skladbe, ki se zdi bolj sveto. A žal bo učinek isti. “Stran od oltarja” lahko zvabi že sama melodija – brez besedila – ali pa ponesrečeno izbran inštrument.

Dobra novica – nikjer ni predpisano, katero zvrst glasbe morata izbrati

Gregorijanski koral, zborovska glasba, ljudsko petje … vse to je tisto, za kar globoko v sebi vemo, da je cerkveno.  A če vama je ljubša sodobna krščanska glasba (SKG), mirno lahko izbereta to. Ta namreč danes ponuja že lep nabor skladb, ki so primerne za izvedbo pri sveti maši.

Inštrument Cerkve so seveda orgle, a nikakor ni prepovedano vključiti godal, orkestra ali tudi kitare in ritmičnih inštrumentov. Tisto, kar je pri liturgični glasbi zares pomembno, je:

  • besedilo glasbe naj se (vsaj približno) vsebinsko povezuje z besedili v obredniku,
  • glasba naj z besedilom in z melodijo usmerja pogled k oltarju,
  • izvedba naj ne bo sama sebi namen, izvajalec pa ne sam sebi najbolj pomemben.

Glasbeniki, ki ponujajo glasbeno popestritev poročnega obreda, gotovo niso najcenejša, zelo verjetno pa tudi ne najboljša izbira. Mnogi ne vedo, da se v poročnem obredu zrcali simbolika, ki jo lahko z izborom prave glasbe še bolj izpostavimo in praznik naredimo ne samo lep, temveč tudi duhovno bogat in slovesen. Želje mladoporočencev so zato na mestu, a jih je potrebno prilagoditi priložnosti, ki jo obhajamo. Razmislita, s kakšnim namenom se poročata cerkveno. Kaj od tega obreda želita odnesti s seboj v življenje? Glasbene želje prihranita za civilno poroko in svatbo, cerkvenemu poročnemu obredu pa pustita, da služi svojemu namenu.

Zaročencem (pa tudi zakoncem) za dobro pripravo na zakon močno priporočamo knjigi, ki sta humorni in istočasno polni globokih življenjskih resnic:

Poroči se in bodi podrejena  in  Poroči se z njo in umri zanjo

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja