Kako otroku pomagati pri učenju poštevanke?

Foto: Shutterstock

Tretješolci slovenskih šol so se začeli spopadati s poštevanko. Nekateri že pred novim letom, druge pa množenje čaka prav kmalu. K razumevanju koncepta množenja lahko pripomoremo še preden otrok sploh vstopi v tretji razred. A poštevanka je (žal) ena tistih snovi, kjer samo razumevanje ne bo dovolj. Kot se najbrž spomnite iz otroštva, bo potrebno poštevanko izpiliti do avtomatizma. Hitrost računanja JE pomembna, saj poštevanka predstavlja osnovo, na kateri sloni dobršen del šolske matematike.

V šoli bodo postopoma spoznavali novo računsko operacijo; najprej z lažjimi števili (2, 5, 10, 3, 4) in kasneje še z zahtevnejšimi (6, 7, 8). Nekaj časa bodo namenili hitrostnemu utrjevanju, a kljub temu bo treba otroke k vaji spodbujati tudi doma. Pomembno je, da se učijo sproti, saj jim bo sicer nakopičena snov delala težave.

Kakšen je sploh smisel učenja poštevanke?

Razen tega, da sta množenje in deljenje osnovni računski operaciji nujno potrebni za nadaljnje učenje matematike, sta pogosto uporabljeni tudi v vsakdanjem življenju. Da bi otroku predstavili uporabnost poštevanke, moramo biti le nekoliko bolj pozorni in izkoristiti trenutke otroške radovednosti. Dobro je, da si občasno vzamemo čas in na otroška vprašanja odgovorimo bolj poglobljeno. Ali, še bolje, usmerjamo otroške misli tako, da do odgovora pridejo same.

 • Mami, čokolada ima šest vrstic, mi smo pa štirje!
 • Zakaj si kupila 6 litrov mleka skupaj v škatli in ne vsakega posebej?
 • Bo deset evrov dovolj, da v trgovini kupim liziko za vsakega od nas?
 • Če spečeva pecivo po receptu, ga bo hitro zmanjkalo. Uporabiva še enkrat več sestavin.
 • Koliko dni je še do počitnic? – Poglejva na koledar: počitnice bodo čez pet tednov. Teden ima sedem dni, torej …
 • Koliko zabojčkov bi lahko pospravili na polico v shrambi? V širino grejo štirje, v višino pa dva.
 • V škatlici je trideset probiotikov, vi pa ste štirje. Koliko škatlic potrebujemo, da boste lahko en mesec zapored vzeli vsak dan po eno tabletko?

Najbrž zveni znano. To so besedilne oziroma problemske naloge. A te niso prepisane iz delovnega zvezka Računanje je igra. Ponujajo se nam vsak dan, le navaditi se moramo, da jih ubesedimo.

Hitrost računanja JE pomembna, saj poštevanka predstavlja osnovo, na kateri sloni dobršen del šolske matematike.

Osnova je štetje po 2, po 5, po 10 … in nazaj

Osnova za urjenje poštevanke je poznavanje večkratnikov posameznega števila. Otrok našteje večkratnike od najmanjšega do največjega in nato še obratno. Da se izognemo golemu naštevanju, lahko popestrimo vajo na različne načine:

 • Priložnosti za štetje naberemo v vsakdanjem življenju: štejemo stopnice, ko stopamo na vsako drugo, preštevamo jajca v škatlah, sladkarije, jedilni pribor …
 • Naštevanje večkratnikov lahko naredimo tudi igrivo. Izstrelimo raketo Saturn 3: 3, 6, 9, 12 … 27, 30! Raketa je izstreljena, ko pridemo do desetkratnika izbranega števila. Nato izstreljevanje ponovimo tako, da začnemo z desetkratnikom števila in odštevamo proti ničli.
 • Otrok stoji pred morjem lave. Njegova naloga je, da pride na drugo stran morja in nazaj tako, da skače po kamnih, ki štrlijo ven, in glasno šteje po 4, po 6,  po 7 … Kamne narišemo s kredo na tla ali, če vadimo v notranjih prostorih, položimo na tla prazne liste papirja.
 • Ustvarjalni lahko večkratnike posameznih poštevank vizualizirajo z risanjem. To lahko pomaga pri pomnjenju večkratnikov, žal pa ne bo pripomoglo k hitrosti računanja. Še vedno bo potrebno precej utrjevanja.

Navodila za risanje poštevank števil 4 in 6, 3 in 7, 2 in 8.

Osnova za urjenje poštevanke je poznavanje večkratnikov posameznega števila.

Utrjevanje poštevanke posameznega števila

Najbolj enostaven in učinkovit način utrjevanja poštevanke bo ustno učenje z enim od staršev. Ob tem, ko otroku naštevamo račune, on pa nam odgovarja z rezultati, lahko kontroliramo pravilnost reševanja, pa tudi težavnost računov in hitrost računanja.

Otrok se lahko uči tudi samostojno, a nadzor starša bo zaradi pravilnosti računanja vseeno pomemben. Potreboval bo kartončke, na katerih bodo zapisani računi poštevanke, ter dva lončka. Na začetku bodo vsi računi v prvem lončku, drugi lonček pa bo prazen. Otrok kartonček za kartončkom jemlje iz prvega lončka, pove rezultat in, če je rezultat pravilen, kartonček odloži v drugi lonček. Če je rezultat napačen, kartonček vrne v prvi lonček.

Na spletu najdemo tudi mnogo interaktivnih vaj. Tu je primer enostavne interaktive vaje, pri kateri lahko izberemo poštevanke posameznih števil ali poljubne kombinacije.

Poštevanka v mreži

Dobra vaja za urjenje poštevanke je gotovo sestavljanje poštevankinega kvadrata, ki ga ponujamo tudi v naši spletni trgovini. Takšnega so sestavljali že naši starši, sestavljali smo ga mi sami in najbrž ga bodo sestavljale še mnoge generacije otrok.

S tem enostavnim pripomočkom se otrok lahko igra na več različnih načinov:

 • V kolikem času sestaviš celoten kvadrat?
 • Kolikšen del poštevanke sestaviš v določenem času?
 • Sestavljanje mreže z enim od staršev.
 • Iskanje vzorcev: postavi v kvadrat samo enaka števila (vse 12-ke, vse 32-ke …).
 • S poštevanko v mreži se lahko igramo tudi tombolo. (Tudi interaktivno.)

Obstaja tudi interaktivna različica poštevanke v mreži.

Predvsem na začetku je bolje, če otrok račune in rezultate izgovarja glasno. Učinek pomnjenja, ko račun glasno prebere in sliši samega sebe, je namreč precej večji kot pri tihem računanju.

Urjenje poštevanke s pomočjo družabnih iger

VRZI IN POBARVAJ Igralca imata pred seboj list papirja veliki karo, dve kocki in vsak svojo barvico. Izmenično mečeta kocki. Števili, ki padeta, igralec zmnoži in pobarva ustrezno površino lista (npr. 2×6 kvadratkov, kadar padeta števili 2 in 6). Igra se konča, ko igralec vrže števili, ki ju na list ni več mogoče narisati. Zmaga tisti igralec, ki ima pobarvanih več kvadratkov. Ta igra ne gre na hitrost, pač pa spodbuja k vizualizaciji poštevanke. Primerna je predvsem za začetne stopnje učenja.

VOJNA S KARTAMI: Iz kompleta kart za Remi izvzamemo karte s figurami. Igralca si razdelita karte na polovico in nato izmenjaje polagata po dve karti na mizo. Števili na kartah zmnožita in igralec, katerega zmnožek kart je višji, pobere karte obeh igralcev. Zmaga tisti, ki ima na koncu igre večje število kart.

BUM! Na kartončke zapišemo račune posamezne poštevanke. Vsakemu kompletu poštevanke dodamo še dva kartončka z besedico BUM. Igralca vlečeta račune iz lončka in jih računata. Če je rezultat pravilen, ga položi na svoj kupček, če je napačen, ga vrne v lonček. Če potegne besedico BUM, ves svoj kupček vrne nazaj v lonček. Cilj je zbrati deset pravilno izračunanih kartončkov.

Interaktivne vaje

Na spletu lahko najdemo mnogo interaktivnih iger za učenje poštevanke, a vse niso dovolj kakovostne. Bistveno pri kakršnikoli izobraževalni igri je to, da otrok dobi povratno informacijo o pravilnem oziroma napačnem odgovoru. Pri poštevanki pa je bolj kot pisanost in zabavnost igre pomembna predvsem možnost hitrega reševanja. A tudi počasnejše igre so primerne za začetek, ko otrok poštevanko šele spoznava.

Predlog kakovostnih interaktivnih iger za učenje poštevanke.

Poštevanko otroci lahko utrjujejo na tisoč in en način. Predvsem na začetku je bolje, če otrok račune in rezultate izgovarja glasno. Učinek pomnjenja, ko račun glasno prebere in sliši samega sebe, je namreč precej večji kot pri tihem računanju. Svetovni splet ponuja tudi mnogo trikov, kako si olajšati množenje. A ne pozabimo, da je pri tej računski operaciji bistvena hitrost. Triki s prsti, z risanjem črt itd. so časovno potratni, zato otroku ne bodo koristili.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Čeprav je poštevanka nekaj zelo logičnega, se jo naučimo na pamet in jo znamo in potrebujemo celo življenje! Najboljše je jo ponavljati z otrokom. Ko se jo naučiš, je nikoli več ne pozabiš!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja