Kdor poje dvakrat moli: nekaj odličnih glasbenih predlogov za družinsko molitev

Foto: osebni arhiv

Dolgi poznojesenski večeri družinam ponujajo več časa za molitev. Več časa ne pomeni nujno več očenašev in zdravamarij, čeprav je vredno poskusiti tudi s tem. Družinska molitev je lahko skupno preživet čas, ki se prepleta z igro najmlajših, s spontanim pogovorom o naših doživetjih, skrbeh, veselju in tudi o naši veri. Več časa za molitev nam ponuja tudi priložnost, da zapojemo ali poslušamo kakšno pesem (več). Kakovostna krščanska glasba je bogat vir vsebin za pogovor o naši veri in nam pomaga vzpostaviti osebni odnos z Bogom.

Pred nami je mesec november, ki nas s svojimi prazniki razpenja med nebom in zemljo. Poglejmo si nekaj predlogov pesmi primernih prav za ta čas.

Več časa za molitev ne pomeni nujno več očenašev in zdravamarij.

Kako je v nebesih?

Praznik vseh svetnikov, 1. novembra, sam po sebi prinese razmišljanja o tem, kako bo v nebesih. Dober odgovor nam ponudi pesem Nebeški Jeruzalem, ki vsebino črpa iz 21. poglavja knjige Razodetja. Zelo je primerna za družinsko molitev okrog vseh svetih in tudi kasneje v novembru, saj nam daje priložnost za premišljevanje svetopisemske podobe nebes. Praznik vernih rajnih, 2. novembra, bolj povezujemo s smrtjo in z žalostjo, a Kristjani verujemo in zaupamo, da se s smrtjo življenje ne konča. Jezusovo darovanje na križu in njegovo vstajenje dajeta vsakemu posamezniku možnost za večno življenje.

Kakovostna krščanska glasba nam pomaga vzpostaviti osebni odnos z Bogom.

Taizéjska pesem Verujem, videl bom je na videz enostavna, vendar zaradi razgibane melodije in nekoliko zapletenega besedila primernejša za starejše otroke. Z mlajšimi jo lahko samo poslušamo, kar bo vsekakor navdihujoče tudi zaradi pestre inštrumentalne spremljave. Pesem Nebeški Jeruzalem bo otrokom lažje razumljiva in melodija bo šla hitreje v uho. Resda obsega tri kitice, a je odpev dovolj enostaven, da bodo tudi otroci bolj ali manj hitro lahko pripevali.

Skupnost Emmanuel: Nebeški Jeruzalem

Taizé: I am sure I shall see (slovensko besedilo: Verujem, videl bom Gospodovo dobroto v deželi vseh živih, res bom prejel dobroto od Boga, zaupam v Kristusa.)

Zahvaljevanje je odločitev

Jezus nam je s svojo zmago nad smrtjo odprl vrata v nebesa. Če izpolnjujemo zapoved ljubezni in redno prejemamo zakramente, imamo zagotovilo, da bomo nekoč tudi mi sveti. A svetost se lahko trudimo živeti že sedaj.

Pesem Vsak dan mi je dan lahko služi kot svojevrstno izpraševanje vesti in tudi kot opomin k hvaležnosti. Z domiselnim besedilom bo pritegnila starejše otroke, enostavnemu odpevu pa bodo hitro pripevali tudi najmlajši “čebljači”.

Zahvalna nedelja, ki jo praznujemo prvo nedeljo v novembru, nas opominja, da prav nič na tem svetu ni samoumevno. Hvaležnost je bistvena, da lahko (p)ostanemo srečni v tem norem svetu.

Pesem Hvala lahko služi kot iztočnica za pogovor o tem, da se je potrebno zahvaljevati tudi za preizkušnje. Vsem je jasno, da zahvale za težke stvari ni enostavno izreči. Zahvaljevanje je pravzaprav stvar odločitve: Moj Bog si ti, HOČEM se ti zahvaljevati, pravi psalm 118. Pesem s celotnim besedilom najmlajšim otrokom ne bo zlahka dosegljiva, pa vendar bo hitro zazvenela vsaj beseda hvala.

Nina Šavli: Vsak dan mi je dan

Martin Gotthard Schneider, Damijan Frlan: Hvala

Ob koncu časov

Zadnjo nedeljo pred adventom, letos 20. novembra, praznujemo praznik Kristusa Kralja. Ta praznik nas spominja, da živimo v pričakovanju Kristusovega drugega prihoda. Ob koncu časov nas čaka kraljestvo resnice in življenja, svetosti in milosti, pravičnosti, miru in ljubezni, kot pravi mašni hvalospev omenjenega praznika. Nebesa so vsekakor prostor veselja in radosti. Nekoč, ko bo svet spet prenovljen, si vsi želimo priti tja.

Družinska molitev je lahko skupno preživet čas, ki se prepleta z igro najmlajših, s spontanim pogovorom o naših doživetjih, skrbeh, veselju in tudi o naši veri.

S črnsko duhovno pesmijo Svetniki vsi lahko izrazimo zares pristno veselje nad življenjem v nebesih, a hkrati vemo, da nebesa niso samoumevna. S to pesmijo neutrudno prosimo Boga, naj se ob koncu časov spomni tudi na nas. Zaradi svoje živahnosti bo nedvomno pritegnila k petju.

Vsebinsko podobna in v vseh pogledih dosegljiva že najmlajšim, bo pesem Rad bi gledal. Čeprav z enostavnima in kratkima besedilom in melodijo bo navduševala tudi pevsko izurjene družine, saj jo lahko zapojemo v dvo-, tri- ali celo štiriglasnem kanonu.

Črnska duhovna: Svetniki vsi

Lemoine: Rad bi gledal

Notne zapise opisanih pesmi najdemo v naslednjih pesmaricah:

  • Svetniki vsi – Vsi zapojmo Gospodu: pesmi in popevke. Ljubljana: Župnijski urad sv. Štefana, 1979.
  • Rad bi gledal – On živi!: Pesmarica Skupnosti Emanuel. Ljubljana: Svetni institut Skupnost Emanuel, 1998.
  • Verujem, videl bom – Spevi in molitve iz Taizéja. Celje: Mohorjeva družba, 2004 ali na spletu.
  • Hvala – Pesem vesela: krščanske duhovne pesmi. Maribor: Slomškova družba; Slomškova založba, 2008.
  • Nebeški Jeruzalem – On Živi! Dodatek 2012. Ljubljana: Emanuel, 2012.
  • Rad bi gledal, Vsak dan mi je dan – On Živi! za otroke: Otroška bogoslužna pesmarica. Ljubljana: Emanuel, 2022.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja