Glasbeno duhovno bogastvo – pesmi, ki bodo obogatile vaš adventni čas

Foto: Neža Hribar

Minila je dobra polovica adventa, mi pa še vedno iščemo način, da umirimo hitenje vsakdanjika, ki ga dodatno zapolnjujejo še dogodki veselega decembra. Na to, kar se dogaja čez dan, nimamo posebnega vpliva, lahko pa poskrbimo, da si družina vsaj v zadnjem tednu pred božičem vzame kos časa drug za drugega in zraven povabi Gospoda. Večerne molitve, v katere ob spontanem družinskem pogovoru vključimo tudi petje, ustavijo čas in nas predramijo v naši pripravi na božič.

Okrepíte utrujene rôke, utrdíte klécava kolena

Adventni čas je po svoji naravi čas, podoben postnemu. Čas da gremo vase in pripravimo pot Gospodu, kot pravi Janez Krstnik. V prvem delu adventa – do 17. decembra, ko se začne božična osemdnevnica – se bogoslužje osredotoča na Kristusov drugi prihod. V središču ni veselo pričakovanje Jezuščka, temveč nas ta čas predvsem vabi k razmisleku o svojem življenju.

Tretja adventna nedelja, ki smo jo obhajali preteklo nedeljo, pa se imenuje Gaudete. Nedelja veselja nas sredi tega bodri, naj ne obupamo v čakanju in spokornosti. Da je samo še malo, čisto malo, pa bo Odrešenik rojen.

O tem govori otroška pesem Vriskaj nebo in raduj se svet, ki s svojo vedrostjo lahko obogati ne le tretjo adventno nedeljo temveč tudi družinske molitve običajnih adventnih dni. Daje nam priložnost da se otroško veselega pričakovanja nalezemo tudi odrasli. Odpev pesmi se bodo hitro lahko naučili že predšolski otroci, med tem ko bo za kitice potrebnega nekaj več časa ali bralnih spretnosti.

Pripravite pot Gospodu

Apostol Pavel nas v Pismu Rimljanom (Rim 13, 11) opozarja, naj se zbudimo iz spanja, odvržemo dela temé in živimo pošteno, dnevu primerno. Molitev in dobra dela; osredotočenost na bližnjega in ne le nase, so dobra popotnica za adventni čas. Na to nas opominja tudi pesem Zbudimo se iz spanja, ki v svojem besedilu opisuje vse, kar je potrebno za dobro pripravo na božič. Pesem, ki ima sicer zelo spevno melodijo, najmlajšim otrokom ne bo takoj dostopna, saj vsebuje večjo količino besedila. Gotovo pa bo pri pomnenju v pomoč risanka, ki si jo lahko ogledate na spodnji povezavi.

Čuvajte prižgane svoje svetilke

Svetopisemski odlomki adventnega bogoslužja eden za drugim govorijo o miru, odrešitvi, viru moči, počitku, večnem življenju, modrosti in o luči, ki nam jo prinaša Kristus. Pomembno je, da ostanemo pripravljeni na njegov prihod. Kajti ne vemo ne dneva ne ure. Zato ne bodimo kot nespametne device, ki niso imele rezervnega olja za svoje svetilke. Seveda, zgodi se, da olja zmanjka. Da nam lučka ugasne. Nič hudega, padci so dovoljeni. A če bomo imeli pri sebi olje, bo svetilka hitro lahko spet gorela.

Pesem Vsi, ki v svetišču čujete nam v adventnih dneh prinaša prepotreben mir in nas spominja na bistveno: neprenehoma molite. S svojim mirnim a vedrim značajem se bo gotovo dotaknila tudi najmlajših. Besedila si ne bodo mogli takoj zapomniti, lahko pa jim olajšamo pomnjenje odpeva z enostavnimi gibi po besedilu: 1. drža pobožne molitve, 2. položimo roko na srce, 3. dvignemo pogled in 4. dvignemo roke).

Božična osemdnevnica

17. decembra vstopimo v božično osemdnevnico, ob kateri se z dnevnim obiskom svete maše neposredno pripravljamo na rojstvo Jezusa Kristusa. Še zadnji klic torej, da umirimo vsakdanji vrvež veselega decembra.

Obisk svete maše v dneh pred božičem je gotovo najboljša priprava na praznik, a včasih se to preprosto ne izide. Morda so otroci še premajhni in bi morali zaradi tega (osem dni zapored!) spremeniti večerno rutino. Morda je vmes prišla bolezen ali kakšen drug neodložljiv dogodek. V takšnih primerih lahko osemdnevnico ustvarimo tudi v domačem okolju.

V nekaterih slovenskih župnijah ohranjajo tradicijo, kjer ob koncu svete maše otroci v procesiji z Marijinim kipom romajo po cerkvi in pojejo prve tri kitice slovenske ljudske pesmi Poslušajte vsi ljudje. Tudi doma lahko v sklopu večerne molitve naredimo procesijo z Marijinim kipcem po stanovanju, kar bo posebej blizu najmlajšim otrokom.

Molitev v dneh pred božičem za vse, ki radi pojete

Svete maše božične osemdnevnice so obogatene z vrsto spevov, ki dušo resnično naravnajo na frekvenco božičnega praznika. Če želite božično osemdnevnico podoživeti doma, lahko zapojete vse predvidene speve ali pa si vsak dan izberete katerega izmed njih.

  • Adventni spev Kralja, ki prihaja, pridite molimo je dovolj enostaven, da ga zapoje tudi najmlajši čebljač. Vmesno besedilo naj poje nekdo od starejših članov družine ali pa ga samo preberite.
  • Ena od značilnih pesmi, ki bo hitro prebudila duh pričakovanja, je spev Glasovi angelski z višin.
  • Marijina hvalnica je spev, na katerega v božični osemdnevnici preprosto ne smemo pozabiti. Da bo starejšim otrokom bolj zanimivo, jo lahko pojemo v dveh skupinah (npr. fantje in punce) izmenjaje vsaka skupina po dva verza.
  • Poseben čar božične osemdnevnice so tudi tako imenovani O-odpevi, ki pa jih bodo peli lahko le bolj izurjeni pevci. Svoje mesto imajo kot uvod v Marijino hvalnico in kot njen sklep. Lahko jih samo poslušate ali pa namesto tega vsak večer zapojete eno izmed kitic speva O, pridi k nam, Emanuel.

Godrnjanje nad hitenjem, obveznostmi in nemočjo, da bi karkoli spremenili, nas ne bo pripravilo na praznik. Največ bomo naredili, če ponižno sprejmemo stvari takšne, kakršne so, in v danih okoliščinah poskusimo poiskati notranji mir. Glasba nam je pri tem lahko v veliko pomoč. V avtu bo morda dovolj, če izklopimo komercialni radio poln kraguljčkastih skladb, popoldanskemu družinskemu vrvežu pa podložimo Bachov Magnificat, slovenske adventne pesmi ali izbor evropske adventne glasbe.

Že Gospod je blizu – pridite, molimo!

Notno gradivo:

Vriskaj nebo in raduj se svet –  On Živi! Za otroke: Otroška bogoslužna pesmarica. Ljubljana: Emanuel, 2022.

Zbudimo se iz spanjana spletu

Vsi, ki v svetišču čujeteOn živi!: Pesmarica Skupnosti Emanuel. Ljubljana: Svetni institut Skupnost Emanuel, 1998.

Poslušajte vsi ljudje Slavimo Gospoda: molitvenik in pesmarica. Celje: Mohorjeva družba ali na spletu

Spevi božične osemdnevnice Slavimo Gospoda: molitvenik in pesmarica. Celje: Mohorjeva družba ali na spletu

O, pridi k nam, Emanuel On Živi! Za otroke: Otroška bogoslužna pesmarica. Ljubljana: Emanuel, 2022 ali na spletu

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja