Kako otroku na zabaven in prijeten način pomagati pri govornem razvoju?

Foto: Canva

Govorni razvoj otroka poteka vse od rojstva naprej. Otrok razvija svoje govorne sposobnosti s poslušanjem in posnemanjem zvokov okrog sebe in govora odraslih. Na ta način zmorejo spontano  popolnoma ali vsaj v veliki meri razviti svoje jezikovne sposobnosti. A dandanes je v marsikateri družini pogovor okleščen na minimalno komunikacijo: kdaj greš, kdaj prideš, kaj boš jedel, kaj boš oblekel ipd.

Odsotnost kakovostnega, vsebinsko bogatega pogovora se odraža v vedno slabših govornih in jezikovnih sposobnostih otrok. Učitelji v osnovnih šolah opažajo, da se je z epidemijo koronavirusa stanje skokovito poslabšalo. Nekaj, kar je bilo nekoč samoumevno – pogovor z otrokom in spontano spodbujanje pravilne izreke besed – je sedaj staršem neznanka. Ne vedo, kako naj se spopadejo z jezikovnimi napakami v govoru svojih malčkov in otrok.

Zaradi dolgih čakalnih dob lahko na prvo obravnavo pri logopedu čakamo tudi leto ali več, to pa je glede na hitrost otrokovega jezikovnega razvoja občutno preveč. Zato velja razmisliti predvsem o preventivi; o spodbujanju govornega razvoja od vsega začetka, da do težjih jezikovnih nepravilnosti sploh ne pride.

V ta namen je pred časom izšla izredno dobrodošla knjiga avtoric Dragice Šteh, Petre Kavšek Vrhovec in Mete Dolinar Gingo v deželi besed. Gre za zbirko zgodb o malem zelenem Gingu, ki se poda na raziskovalno potovanje v deželo pravilne izgovarjave. “Do nje ne prideš z vlakom ali kolesom, ampak z … jezikom,” pravi.

Foto: GingoTalk

Knjigo lahko naročite v naši SPLETNI TRGOVINI!

Mali Gingo ima zelo dolg jezik in je navihani junak omenjene knjige. (Na voljo je tudi kot plišasta lutka.) Otrok z Gingom potuje od uvodnega ogrevanja jezička prek številnih jezikovnih vaj, ki spodbujajo izgovarjavo posameznih glasov. V posameznih poglavjih se ustavlja pri različnih jezikovnih vajah, ki so vezane na posamezne življenjske teme: potovanje, nakupovanje, promet, oponašanje živali, vzgojne tematike (čustva, zdrav življenjski slog), spoznavanje ure itn. Vsaka stran v knjigi vsebuje tudi informacijo o cilju, ki ga želimo s pričujočo zgodbo doseči in natančnim opisom za izvedbo jezikovnih vaj in igric. Vsebuje tudi mnogo ustvarjalnih idej za preživljanje skupnega časa z otrokom.

Foto: GingoTalk

Bolj kot leposlovno besedilo je to priročnik, ki vodi na poti k učenju pravilne izreke. Ob prvem branju se bralec lahko v množici vsebinsko različnih ciljev, navodil in nasvetov nekoliko izgubi. Nekateri cilji so jezikovni, drugi pedagoški, tretji za ustvarjalno preživljanje skupnega časa … A priročnika ni treba brati od začetka do konca, temveč lahko naenkrat obdelamo tudi eno samo poglavje in se pozneje spet vračamo. Drobni tisk tako v našo zavest pronica postopoma: enkrat uresničimo eno, drugič drugo. Ob tem se lahko opremo tudi na bogato spletno stran gingotalk.com, ki med drugim vsebuje videoprikaze jezikovnih igric in vaj za posamezne glasove.

Zgodba o malem Gingu je napisana v hudomušnem in bogatem jeziku, zato bo malčke in otroke gotovo navdušila. Z mnogimi rimami in glasovnimi izmišljotinami spodbuja ustvarjalno rabo jezika in s tem daje zgled, kako lahko glasovno in jezikovno obogatimo otrokov vsakdan. Besedilo, ki ga izgovarja Gingo, je zapisano v obliki stripa z velikimi tiskanimi črkami, da je dostopno tudi za prve otrokove bralne podvige.

Foto: GingoTalk

Gingo v deželi besed bo zato dobrodošel v vsakem domu z majhnimi otroki, svoj namen pa bo knjiga dosegla takrat, ko bodo jezikovne vaje in igrice izvedene tolikokrat, da bodo postale del družinskega vsakdana.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja