Kako doma prešerno preživeti kulturni praznik?

Vir: Pxhere

Zbrali smo nekaj predlogov, kako lahko kulturno preživite Prešernov dan.

Vsako leto znova se razveselimo Prešernovega dne. Mnogi predvsem zato, ker je to dela prost državni praznik. A ravno zaradi tega, ker smo prosti dela, se zdi, da se še bolj »spodobi in je pravično«, da vsaj delček tega dne zaznamuje kultura.

Praznik mojstra besede

Kaj naj bi sploh praznovali na ta dan? France Prešeren je z besedami, ki jih je izjemno talentirano in preudarno nizal v svoje pesmi, dokazal, da se jezik malega naroda more kosati z jeziki, ki imajo veliko več govorcev in so jezikovno bolj uveljavljeni. Mojstrsko se je preizkusil v številnih literarnih oblikah, kot so gazele, glose, s sonetnim vencem pa je Primicovi Juliji izkazal zares veličastno lepoto pisane besede. Tako je slovenščino postavil ob bok velikim jezikom sveta.

Čeprav se morda odrasli bralci še dobro spominjate svojih šolskih srečevanj s Francetom Prešernom, je kulturni praznik priložnost, da pobrišete prah s Poezij in prisluhnete kakšni pesmi. Verjemite, da boste pesmi lahko doživeli zelo drugače, kot ste jih v časih mladostne razposajenosti. Predvsem pa boste morda še bolj začutili in prepoznali, kako velik dar je Prešernov opus za našo materinščino.

Filmi in pesmi

Družine z mlajšimi otroki lahko Prešernov dan obeležite tako, da si pogledate kakšen kratek filmček, v katerem bodo otroci izvedeli zanimivosti o pesniku. V teh dneh jih boste na spletu našli obilo, saj so nekateri nastali tudi kot gradivo za pouk na daljavo. Lahko pa prisluhnete kar Prešernovim pesmim, na primer animiranemu Povodnemu možu, ki ga lahko zapojete tudi v obliki pete pesmi. Ob tem ne pozabite zapeti še slovenske himne (ki je sedma kitica Prešernove Zdravljice) in Kreslinove pesmi O, Vrba.  

Kuhinjsko ustvarjanje

France Prešeren je bil znan po tem, da je otrokom delil fige. Tako lahko družine ta dan kulinarično obarvate in skupaj pripravite Prešernove figove kroglice ali pa Julijine rezine. Na spletu boste brez težav našli recept.

Recital poezije

V času, ko se srečujemo in ohranjamo vezi tudi preko videosrečanj, se lahko s prijatelji, skupino ali družino povežete in skupaj izvedete recital poezije. Podelite si Prešernove pesmi, ki vas nagovarjajo, ali pa se dogovorite za katerega drugega poeta in tako praznujte kulturni praznik z umetniško besedo.

V nadaljevanju je zbranih še nekaj virtualnih možnosti, kaj vse si lahko na praznični dan ogledate. In ko boste izbirali med številnimi možnostmi, kako kulturno preživeti Prešernov dan, ne pozabite, da se na državni praznik izobesi zastavo – tako lahko praznik postane tudi priložnost za prebujanje narodne zavednosti.

  • Na predvečer praznika je državna proslava z naslovom Up budi! želela pokazati, da sta človeška ustvarjalnost in kultura tisto, na kar se lahko naslonimo v času preizkušnje koronavirusa. Preplet kulturnega programa in osrednje slovesnosti v Narodni galeriji je počastil prejemnike nagrad Prešernovega sklada ter Prešernova nagrajenca za leto 2021.
  • Vas zanima, kakšno je nadaljevanje uspešnega košarkarja Rante? Ob 12.30 bo na RTVSLO2 slovenski film Košarkar naj bo 2.
  • V arhivu Lutkovnega gledališča Ljubljana najdete kar nekaj predstav, ki si jih lahko ogledate.
  • Cankarjev dom in Pripovedovalski festival pripravljata pustolovsko pravljico Bajkomat o prijateljstvu med dečkom in kravo, ki bo potekala v ZOOM okolju in so zanjo potrebne predhodne prijave.
  • Virtualni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica vas bo na praznični dan popeljal v domače kraje pomembnih Slovencev – pesnika Prešerna, njegovega prijatelja Matija Čopa, pisateljev Frana Saleškega Finžgarja in Janeza Jalna ter čebelarja Antona Janše.
  • Prešernovo gledališče Kranj bo ob 19.00 postreglo s posnetkom predstave DR. PREŠEREN (Nede R. Bric), ki približa Franceta Prešerna skozi oči bližnjih mu žensk.
  • Za ljubitelje gledališča bo poskrbelo tudi Mestno gledališče ljubljansko s Cankarjevo predstavo Za narodov blagor v režiji Matjaža Zupančiča, ki bo ob 20. uri na MGL Youtube kanalu.
  • Odpravite se lahko tudi na virtualni sprehod po Ljubljani in odkrijete sledi, ki so jih v mestu pustili uspešni Čehi.
  • Plečnikova hiša bo omogočila možnost ogleda razstave Finžgar in Plečnik, Prijateljstvo brez meja, ki predstavlja prijateljstvo med dvema pomembnima Slovencema. 

Poleg predstavljenih virtualnih dogodkov boste na spletu našli še marsikaj zanimivega. Če imate možnost, pa si lahko ob upoštevanju varnostnih priporočil nekatere muzeje in galerije ogledate tudi v živo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja